Točí Vás reklama? Zatočte s ňou!

Pekný nápad, ktorý ofrflú všetci živiaci terajšie tradičné systémy.
Spočíva v akceptovaní túžby čitateľa zbaviť sa reklamy a vytvorení blokovača reklamy na strane servera.


Prakticky to vyzerá tak, že DANÁ konkrétna reklama (dajme tomu banner) má ikonku „krížika“/“koša“ a po kliknutí na ňu sa už táto reklama nikdy nezopakuje. Čitateľ explicitne dáva najavo: o reklamu, firmu, produkt nemám záujem a nebude mi nikdy chýbať. Ono to takto funguje vlastne odjakživa – na reklamy proste neklikáme.
Tu však máme jeden prešibaný moment, ktorý nadýchne reklamu omnoho lepšie ako by sa zdalo – prefláknuté pretočené reklamy síce prídu zdanlivo skrátka (ale prídu iba o neperspektívnych „viditeľov“). Pokiaľ sa však do kolotoča vloží nový banner (reklama), tá sa samozrejme zobrazí pretože je -nová-.
Povedal by som, že vlk sa stal vegetariánom :-)
Spomeniem isté negatívum: istá časť bannerov spĺňa istú brandovú úlohu (čiže propaguje vizuálnu kompozíciu a počíta práve s opakovaním). Osobne si myslím, že brandová reklama funguje u finančne náročných kampaní, ktoré si nedovolí veľa firiem. Navyše… ja by som si na podporu značky nevybral bannery. Skôr nikdy ako výnimočne.
Keď už sa bavíme o reklame: nepáči sa mi už hodne dlho „samoreklama“, čiže bannery umiestnené na webe firmy, ktoré propagujú buď web z jednej rodiny alebo nejaký produkt firmy. Toto je najodpornejšia forma reklamy aká existuje, popri výmenných bannerových systémoch, pretože popiera zmysel tejto reklamy – investovať do reklamy peniaze silnému mediálnemu partnerovi. Pokiaľ totiž pociťujem nutkanie k samoreklame, tak ju predsa nemusím realizovať „reklamným formátom“ ale účinnejšou „skrytejšou“ propagáciou.
V poslednej dobe sa mi ešte páči možnosť „kúpiť“ si slová v článku a linkovať ich za peniaze na príbuzné komerčné stránky ako forma reklamy. Momentálne realizácie sú však často úbohejšie ako aspoň vzdialene užitočné čitateľovi. Občas si naivne myslím, že napríklad pri čítaní o televízoroch si pri klepnutí na „najlepší 16:9 TV“ zobrazím trebárs stránku predajne s TV nalistovanú práve na špičkové TV 16:9…
Inak mi je samozrejme reklama egál (tj. v tomto stave je dobre ju blokovať až do doby, kým bude mať z nej prospech čitateľ – neargumentujte mi, že prospech má tým, že reklama má prospech pre prevádzkovateľa – to už pochopili naozaj všetci, že: áno má) a poviem aj prečo: pretože zástancovia reklamy na internete sú (pochopiteľne) tvrdo za terajšie formáty a akúkoľvek „novotinu“ nepovažujú za priechodnú (ona ani nie je pretože tí, čo diskutujú ani formáty nevymýšľajú). Banner tiež vznikol konverziou z tlačených médií, ktorým chýbal ten klasický „štvoruholník“ aký vidíme v tlači… Veď s tým zasa príde Google a môžu sa potom opičiť, že? :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. dusoft píše:

    RIP – Remove It Permanently:
    http://rip.mozdev.org/

  2. rony píše:

    [1] to je ale klientsky system podobny AdBlocku, nie? Ja som skor mieril na novy system akym samotny prevadzkovatel servera s reklamou riesi jej zobrazovanie volitelnym „vypinanim“ zobrazenia KONKRETNEJ reklamy citatelom najma v pripadoch – tato reklama sa mi uz 10x zobrazila, vyrusuje ma, sere ma a nechcem ju uz vidiet, pretoze nie som ani v cielovej skupine. Zaroven vsak ponechava moznost aby sa ina nova reklama zasa zobrazila.

  3. Vilém Málek píše:

    Selfpromo („samoreklama“) je důležitou součástí firemní strategie. Má výhody pro firmu (celkově se zvýší počet zákazníků) i pro zákazníka (dozví se o příbuzných produktech).
    Bannery poskytují solidní cestu, jak selfpromo realizovat. Hrají se zákazníkem na rovinu. Jiné a zvláště pak „skrytější“ motody selfpromo jsou unfair vůči zákazníkovi, protože zkraslují zprostředkovávané informace a manipulují jím bez jeho vědomí. Některé z těchto metod jsou dokonce zakázány mezinárodními dohodami ;-)

  4. rony píše:

    [3] preboha a co je cela firemna prezentacia potom???!!! predsa selfpromo!

  5. Piki píše:

    Aktívne vypnutie reklamy je spojené s jej vedomím zaregistrovaním a vyhodnotením. Nie je to len prebehnutie očami, prípadne dopad na slepú škvrnu.
    Aktívne vypnutie znamená ušetrenie počtu zobrazení, čo by mohlo ušetriť peniaze za reklamu.
    č.b.t.d. zo strany zadávateľa.

  6. rony píše:

    [5] problem je mozno aj v tom, co sa stalo mne – vyrazil som adblockom reklamny server na jednom sajte ale to zaroven znamena, ze mi jeho reklama nepojde ani na serveroch, kde je mozno reklama zasadena lepsie ;-) Zvacsa reklamu rusim tam, kde je na jednej stranke privela bannerov (3 je mnozstvo, ktoremu uz nerozumiem) ;-)

  7. Vilém Málek píše:

    [4] Firemní prezentace nemusí tvořit kompaktní celek, zvláště pokud se zaměřuje na uživatele – tedy prezentaci výrobků a služeb, nikoli prezentaci brandu. Firma navíc může rozvíjet řadu příbuzných, ale organizačně rozdělených aktivit – třeba servery Root a Lupa. Kategorického zatracování selfpromo bannerů se může dopustit člověk nezkušený a neznalý pohledu “ z druhé strany“, což je pochopitelné a omluvitelné. Doporučování různých „skrytých“ způsobů selfpromo je vššak gól do vlastní brány ;-)

  8. rony píše:

    [7] toto chapem, ale to je ta lahsia cesta. Podla, ked vsa prekuknem to majetkove previazanie, tak dojde k takej devalvacii bannerov – to je ako ked velkoobchody predavaju za rovnaku cenu v malom aj svojim partnerom. Proste firemna prezentacia ako taka je reklama sama o sebe, tak by som do nej necpal bannery. Ak vidim firemny web s bannermi, tusim, ze tam vnutri je niekto, kto nahradil invenciu niecim, co nebudem menovat ;-)
    Priklad Root – Lupa by som zviedol skor na moznost inej propagacie aktivit – vhodnejsie je linkovat ci uz v clankoch alebo sekciach. Nazval som to skrytejsou formou ale je podla mna lepsia, pretoze je blizsie k obsahu. Pojem skryta reklama je sprofanovany v kamennych mediach do negativnej pozicie, preto reagujes tak ako reagujes. Musel by som uviest nejaky konkretny priklad a na to chyba casopriestor.
    Nevidim nic zle ak si firma na svojich strankach priamo v obsahu vsunie napriklad vetu: a este mame produkt XY, ktory je od tohto YZ lepsi v tom a v tom. Takto chapem skryty sposob selfpromo ;-) a uz je aj tebe jasne, ze takto sa sprava hocktory eshop ;-)
    Vzdy mi je ale na smiech to, ak si niekto miesto toho na stranky vopcha banner standardnych rozmerov iba pre ten ucel, aby to bol banner, a nijaky iny dovod. Pritom ma k dispozicii CELU vlastnu stranku iba pre seba. Zmyslom vzniku bannerov bolo predsa ich umiestnovanie do „cudzieho“ prostredia, kde sa musela dohodnut nejaka jednotna forma, aby sa dali trebars zamienat, lahsie sa tvoril layout stranky atd atd.
    U tych organizacne oddelenych aktivit to tiez povazujem za skor zbytocnu okluku, ked je vhodnejsie si urobit vzajomnu podporu aj integralnejsie. Myslim si, ze dlhodobejsie je to ucinnejsie. Proste sa samobannery iba zbytocne devalvuju – raz ma totiz ten banner cenu podla cennika a raz je „zdarma“. Nie, nie som toho priaznivec. Odhliadnuc od toho, ze kontextova reklama by mala pre citatela vacsi prinos. Robil som v tejto branzi (nie internetova reklama) a velmi jasne tusim, ze v okamihu ako reklama neprinasa konzumentom ziadny uzitok (ani nezoberie body za umelecky dojem) tak ide len o tocenie penazi vo vztahu zadavatel a vykonavatel reklamy, co je prospesne iba im dvom (ano obom pretoze zadavatel moze „urobenim kseftu“ ziskat v inej forme). Samoreklama fungovala aj v tlacenej reklame, vzdy ked vidite plosnu inzerciu v style „a aj tu mohla byt vasa reklama“ viem PRESNE kolko krvi stal ten priestor a preco tam je a aky ciel ma. Lenze skor ukazuje, ze FIRMA neuspesne predava plochy. PReto doporucujem vsimnut si ako riesia predaj ploch billboardove spolocnosti – radsej nechaju billboard klienta visiet o mesiac dlhsie zadarmo akoby ho prelepili svojim defaultom. Vsimnite si to ;-) (ps. malicko som fusoval aj do billboardov pred rokmi).
    ale fakt nechcem z tohto robit arenu nazorov na bannerovu reklamu firmy na vlastne produkty/sluzby umiestnenu na jej vlastnych prostriedkoch.
    Takze skor si myslim, ze sa navzajom nechapeme v tom, co piseme ;-)

  9. Vilém Málek píše:

    [9] Možno ;-)

  10. rony píše:

    [9] je fakt, ze sa reklamou na webe nemusim zaoberat :-) preto pripustam, ze niektore veci sa nedaju rozhybat tak ako by mohli.