Jaro Filip nepoužíval páku miesto myši

To iba autor článku o výstava JF v Novom Čase je debil snažiaci sa z Jara Filipa urobiť podivína s nádychom priblnutosti.
Takže pokiaľ neboli aj popisky na výstave takto hlbokoznalecké, tak to bude treba vysvetliť.
V tlačenej verzií bola domnelá zostava „Spectrum ZX s Merkurom a pákou“ aj odfotená.
Autor skoro správne odpísal názov počítača ale presnejšie ide o Sinclair ZX Spectrum v prvej verzií s gumenými (mäkkými) tlačítkami, ktorý sa prezýval „gumák“.
Domnelá „akási“ páka je obyčajný joystick, určený najmä na hranie hier. Na fotografií je však joystick umiestnené opačne – červené tlačítko slúžilo na ukazovák ako spúšť (pre strieľačky). Nejde teda o žiadne „filipovské“ riešenie pretože joystick je doteraz najčastejším herným zariadením aj na dnešných počítačoch. Presne takúto zostavu mal prakticky každý majiteľ nielen ZX Spectra. Myš v tej dobe k osembitovým počítačom nebývala bežná a vlastne ani potrebná. Podivné v dnešnej dobe? Áno, ale iba v dnešnej dobe. Takým je však aj súčasná mánia „chudnutia“ a „light“ minerálok.
Jaro Filip teda nebol „aj taký“. Bol úplne normálny maniak do počítačov s rovnako bezsennými nocami plnými fascinácie.

Môže sa Vám ešte páčiť...

17 komentárov

  1. tomáš píše:

    tak to je DOSŤ husté :-)
    Ja som mal presne takú páku aj taký magič. Nemal som ho ale ešte prepojený s PC bezdrôtovo ako na tejto fotke :)

  2. XThom píše:

    Jaro Filip bol a stale este je velky clovek. Myslim, ze kazdy hudobnik (a aj „nehudobnik“) na Slovensku ma pred nim obrovsky respekt.
    Takéto články pre nemenovany-slovensky-bulvarny-priblbly-dennik by mali pisat ludia, ktori aspon trocha vidia do problematiky. Neviem totiz, co je divne na tej obrazovke, ved ja ked som navstevoval pocitacovy kruzok takmer pred 10-timi rokmi na ZS, stale sme este cumeli na stare Merkury..

  3. rony píše:

    [2] vies preco to tak je? autor clanku je tinezer, co by vobec nevadilo, ale nema ziadne skusenosti, nema svetonazor a hlavne nema chut pisat inak ako povrchne. Nula vedomosti o historii, skola preplavana zlahka, jediny zdroj informacii redakcny telefon a internet. Sialene malo. Velmi by som sa cudoval, pokial by tento typ novinarciny robili ine typy ludi.
    Nemusia vediet vsetko, musia vsak vediet zistit, kto vie hodnoverne fakty.
    Najkrajsi priklad co tam robi je byvala Paroubkova sekretarka, kto zachytil tuto udalost, tak vie o com hovorim.

  4. wawrik píše:

    „Akasi paka“ je nalavo od klabosnice, nie napravo.

  5. rony píše:

    [4] co je tiez len obycajny joystick :-)

  6. dusoft píše:

    [5] taky „obycajny“ joystick som este nevidel, ale moze byt. a kde ma tlacitko?

  7. rony píše:

    to rony este nerozpraval ako si z drevotrieskovych dosiek spravil klavesnicu na ktorej stupne potom prisroboval 80 zvoncekovych tlacitok a poprepajal to hrubou medenou dvojlinkou (lebo nic ine nebolo k dostaniu)?
    A ze to fungovalo! Dodnes nechapem AKO sa mi podarilo pripojit tu klabosnicu ku konektoru na spectre!
    Nehovoriac o tom, ze jeden zo spoluziakov mal miesto joysticku ku atari tiez paticu zvoncekovych tlacitok na doske.
    Poviem vam, dnes sa uz za pocitacom clovek nenaposiluje ;-)

  8. Ruziklan píše:

    Hm, moj otec niekolko joystickov vyrobil. K Spectru samozrejme. :-) Hned potom, ako sme spolocnymi silami dva umele z obchodu odrovnali.

  9. buko píše:

    jeeej, co to nevidim, to je nostalgia. Presne takyto gumacik som mal doma, aj kempston interface do ktoreho sa pripajali 2 joysticky. Mal som joystick ceskoslovenskej vyroby z Kovodruzstva Nachod. Aj som vtedy vymyslel k tomu taku infantilnu basnicku-aforizmus: „Kovodruzstvo Nachod, vyrobilo zachod“ :)

  10. rony píše:

    [10] ved povedz rovno, ze to bolo hovno! ;-)

  11. luin píše:

    boli to krasne doby mi sme s brachom prerabali tie joisticky z trhu na kempston (Menili sme iba koncovky :D mali uz aj autofire!!! :) tie joisticky vydrzali tyzden :) ach jo kam sa podeli tie krasne casy :(

  12. emmacore píše:

    ZX Spectrum+, interface od DK’Tronics, QuickShot II.
    Spetrum rulez! BTW, hrate remake Head Over Heels? http://retrospec.sgn.net/games/hoh/downloads.html

  13. dusoft píše:

    Autofire sa mi podarilo na joysticku vyrobit vacsinou po intenzivnom hrani. Stacilo gombik pritlacit nizsie a ostal zaseknuty, haha.

  14. rony píše:

    [14] niektore hry vsak vyzadovali neustale mackat (nefungoval „auto-repeat“)
    tiez ma napadlo, ze vtedy som bo hodne heppy z mikrospinacoveho joysticku pretoze tie nachodovske mali dole pod pakou len pliesky.

  15. Peavy píše:

    Jeeeezisko, Kempston rozhranie na pripojenie joya, resp. KEMP1 a KEMP2 na ZX, to som uz nevidel asi 18 rokov :). Este mu tam chyba AYpsilonka.

  16. dusoft píše:

    [15] Hej, to boli tzv. hardcore hry, ktore auto-repeat blokovali – t.j. sledovali ci gombik bol v pozicii hore.
    Inak este horsie boli tzv. lomcovacky – ked clovek musel joystickom lomcovat do (vacsinou dvoch) stran. Olympijske hry v tomto boli klasikou – hore, dole pre rozbeh bezca a podobne.