Neželáte si zasielať ponuky: pošlite VYMAZAŤ

Tak ma vždy srdco hreje, keď vidím aplikáciu práva v praxi. Zákon zakazuje posielať nevyžiadané obchodné ponuky. Lenže situácia je asi takáto:
Kdesi-ktosi má databázu adries a tú poskytuje komu môže. Takže najprv firma HNOJMO zo Znojma pošle podľa tejto databázy korektné (podľa zákona) obchodní sdělení a Vy ako príjemca musíte mail preštudovať a podľa pokynov požiadate o vymazanie.
O nejaký čas tú istú databázu použije firma HNUSNO z Brusna a Vy opäť podľa novátorského riešenia žiadate pána Kvasnicu o vymazanie ale až po pochopení a prečítaní e-mailu.
Viete, kde je chyba? Žiadosť o vyradenie nešla tomu správnemu prevádzkovateľovi databázy. A prečo? Zákon na ochranu osobných údajov nestanovuje AKO dlho ste povinní údaje udržovať a čo ste povinní po tejto dobe vykonať. Nestanovuje ani povinnosť udržovať záznamy čerstvé, väčšinou sú bez dátumu poslednej aktualizácie. Nie je možné zistiť ako dlho ten záznam vedú. Škoda ďalej hovoriť, že?
Povedzte to prosím niekomu, kto sa v ČR zaoberá touto problematikou:
V prípade, že je databáza kontaktov poskytovaná tretím stranám, je tretia strana povinná oznámiť v zmeny v „želaniach“ príjemcov pôvodcovi databázy a na vlastné náklady zabezpečiť vykonanie želania príjemcu. Majiteľ databázy pri jej poskytovaní tretej strane je povinný udržovať databázu aktualizovanú, musí zmluvne zabezpečiť výkon práv príjemcov obchodných ponúk svojimi klientami (tí, ktorým databázu poskytuje), musí akceptovať žiadosť vlastníkov príslušných domén k výmazu a aktualizácií záznamov.
Takzvané obchodní sdělení sú v ČR realizované najhoršou možnou alternatívou ale tento aspekt ešte nebol spomínaný.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Piki píše:

    Všetko je márne. To mi práve dnes, fakt dnes, zavolala dáma: „Mohu vám poslat e-mailem nabídku, to víte, aby to nebylo nevyžádané obchodní sdělení.“ Odpovedal som že nie a skoro som ten obed od smiechu nedojedol. To už radšej ten e-mail.

  2. rony píše:

    pochopia to oni niekedy?

  3. emmacore píše:

    Zacnite kupovat veci na zaklade reklamy v klasickych mediach a nebudu vas otravovat pokusmi o one-to-one komunikaciu :-)

  4. 2ge píše:

    myslim, ze kazdy _nevyziadany_ mail by mal byt od odosielatela oznaceny ako nevyziadany. Stacilo pri pridat do hlavicky nejaky TAG, zaviest to do RFC a je po niektorych problemoch.
    Okrem toho, nemalo by sa ziadat o vymazanie, ale o zaradenie do db (cize suhlasit, ze sa posle obchodni sdeleni).
    Ak uz sme v nejakej DB, link na vymazanie z DB by mal byt tiez uvedeny v hlavickach, ako to je pre mail-list.