Sony cédéčka na záver

Tak ich stačí prelepiť páskou a je po ochrane. A viete, čo na to poviem? Márna snaha.
Fyzická ochrana tohto typu by mala chrániť voči kopírovaniu. Avšak jej autori priam trestuhodne ignorujú, že presne tieto ochrany sú buď výzvou alebo triviálne odblokované.
Takže čo? Stará pesnička: ochrany tohto typu iritujú ľudí, ktorých napadlo si CD kúpiť a naproti tomu nekladú prekážky ich skutočnému kopírovaniu za účelom šírenia.
Niekde je chyba. A tento raz nie v NDR.
Súvisí: Kto kódoval ochranu CD od Sony a konečne slovenské zhrnutie celého problému s jednoznačným pomenovaním problému.
Záver: môže teraz niekto ľuďom vplývať na ich etické a morálne cítenie, aby si CDčko kúpili? Kto utrel nos? Vzbudí v nich aspoň vnútorne aktivita nakladateľstiev uznanie „majú také právo“? Je to kríza práva vlastniť duševné diela?

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. dusoft píše:

    Nehovoriac o tom, ze nase zakony umonzuju vytvorenie zaloznej kopie, co prave Sony popiera. Takze, ak by take CD boli predavane tu, v klude by som isiel na sud, ista vyhra.

  2. rony píše:

    [1] asi ano, len vies, co si povies: oni priamo zamestnavaju pravnikov. Na vacsie zalezitosti prenajimaju velke pravnicke kancelarie. A co ty? Co mas okrem konta na gmaili? ;-)

  3. dusoft píše:

    Aspon dvoch dobrych pravnikov, ktori by do toho isli ;-)

  4. dusoft píše:

    Ale dodavam – chranene CD sa v Europe nepredavali a druha vec je, ze v momente, ako by som sa o tom dozvedel, tak by som to nekupil. Ak by som to ale kupil pred tym, nez informacia bola znama, tak to meni vec v prospech zakaznika.

  5. rony píše:

    [3] dobre vediet ;-)

  6. Bolek píše:

    2 dusoft: nexem ich obhajovat, ale oni by ti povedali: tvoje pravo urobit ti kopiu ti nikto neberie, ale nikde nie je napisane, ze to musi byt digitalna, analogovu si predsa mozes urobit

  7. dusoft píše:

    Moje pravo na kopiu je na kopiu zaloznu, ktora zodpoveda originalu 1:1. Aspon to rozumiem pod pojmom zalozna kopia ja. A myslim, ze aj ostatni, kedze po zniceni originalu mi ostane 100% kopia originalu.

    Nebudme detailisti.

  8. Bolek píše:

    No ked si o tom presvedceny, mozem ti pozicat zopar CDcok, na ktorych je ochrana, ktora zabranuje vytvorit DIGITALNU kopiu a mozes ich zazalovat, ked porusili tvoje prava.

  9. Bolek píše:

    BTW nahravacie spolocnosti prave detailisti su. Prave pozeram, ze na poslednom CD Coldplay-X&Y s copy controlom ani nie je logo CD-DA, kedze vraj na niektorych prehravacoch ani nejde prehrat