Veľká Alpha a ešte väčší Note 4. Samsung.

V krátkom čase sa mi tu zišli opäť dva smartphony Samsungu. Bájna Alpha. Nová verzia vlajkovej lode bežných smartphonov. V zlatom prevedení. A po nej zástupca makroskopického rozmeru. Nepokryte tabletový telefón. Skoro návrat k prastarému Galaxy Tab s pravekým Androidom na ktorý si už nikto nechce spomenúť.

samsung-alpha-zlaty-zadok

Nemôžem dokola omieľať kecy o Androide. Samsung si do neho vymyslel nadstavbu a až donedávna som ufrfľancov nadávajúcich na takéto vylomeniny proti pravému Androdu bral vážne. Lenže som si vyskúšal čistokrvníka a to už sa nedá vrátiť. Je to jazva. A chápem prečo niektorí väčší Android výrobcovia sa tak tvrdohlavo držia svojich rozhraní (ono sú to plné náhrady a nie nadstavby). Toľko môj postreh. A áno, viac mi vyhovuje to, čo tam zločinne napchá Samsung ako uvažovať nad tým, prečo niektoré samozrejmosti proste nie sú.

Okej. Máme tu Alphu. Prekvapila ma viac industriálne hranatejším dizajnom. Priznaný kovový rámik dokola a skoro ma oklamala zadná časť. Normálne by som tipoval iný materiál ako poloohybný plast. Ako u všetkých smartphonov Samsungu. Tohto by som sa už vlastne skôr rád zvavil a mal pocit totálne kompaktného prístroja. Aj za banálnu cenu nemožnosti vojsť dnu.

Storage si radšej vyberiem ako ešte dokupovať nejakú blbú SD kartu (háďžžte kamene), baterku si nikdy meniť nebudem (za desaťročia som do mobilu kupoval tuším iba raz – do StarTacu).

Alpha je tenký a pomerne veľký telefón a dopustím sa žartu: viklanie vystúpnutej šošovky foťáku je included :)

samsung-alpha-zlaty-gombik

Pri toľkých modeloch som však stratil prehľad aké postavenie bude mať teraz SGSko. Rozdiely medzi smartphonmi Samsungu sú navonok tak malé, že nemám ani ja ani vy šancu jednoznačne určiť aká modelová rada to vlastne je.

Hardwarovú stránku vidíte buď len v tabuľkách ale hlavne na pohľad neurčíte, že toto je ten nabúchaný stroj.

Alpha a to aj v zlatom prevedení pôsobí oproti SGS teda menej plastovejšie ale zlato nie je až tak uau ako som pôvodne čakal.

Tomuto modelu by slušalo aby nahradil SGS a bolo by to najprirodzenejšie, čo by sa mohlo stať.

samsung-alpha-iphone-5s-zlaticka

No a o týždeň som dostal Note 4. Hm. Ešte väčší. Vlastne OBROVSKÝ. Je to piditablet a to doslova. Má aj stylus a nejako ani tu som mu neprišiel na chuť okrem jednoduchého pokusu s napísaním poznámky.

samsung-galaxy-note-4-9024

Samotná technológia stylusu na tomto type obrazovky je v skutočnosti dokonale úžasná. Pred 15 rokmi by som žasol. Dnes mi príde nepraktický na vytrvalé použitie a na príležitostné si aspoň ja moc nespomeniem. Že tam vôbec je. Naviac sa pomerne blbo vyberá a zasúva (som ľavák).

Veľkosť obrazovky je skvelá vec. Hranie hier pre maniakov je konečne úžasne použiteľné (už prakticky nehrávam na mobile hry – unavuje ma to). No na Note 4 je to pohoda. A ta rýchlosť.

Hardware je citeľne lepší, ba možno aj lepší ako na Alphe, čo by som nečakal. A keď ešte poviem, že je úplne normálne aby mal Note 4 aj lepšiu výdrž baterky – vážne. Robil som s ním presne tie isté veci ako na Alphe a vydržal bezpečne o niekoľko hodín dlhšie.

Výzorovo je Note 4 proste kópia toho, čo som videl na Alphe. Spredu určite, dizajn bokov totálne. Zadok je opäť ten plastový kryt, ktorý odlúpite nechtom.

Takže môj záver? V názvoch sa už teraz nevyznám :-) a neviem čo s tým robiť.

Viem opäť ktorý z týchto dvoch je pre koho.

Note 4 by som si bral pokiaľ hrám onlajnové hry. Stylus klame, že by to bol stroj pre menežéra ale o toto klamstvo zaniklo s poslednými klasickými PDAčkami. Sú to hračky a to aj pre tých, čo vám budú tvrdiť, že hry nehrajú.

Note 4 nie je až tak veľký, aby bolo trápne s tým telefonovať, no na jednoručné použitie už nadobro zabudnite.

Naopak Alpha je ten pohotovejší a viac pracovnejší mobil. S trošku väčšou obrazovkou, ktorá sa využije pri neustálom nahliadaní na web a po rôznych aplikáciach, či dokonca tabuliek. No a stále sa vojde do gatí.

Mám rád v tomto Samsung, že nemusím nič špeciálne hovoriť o obrazovkách, technickom vypracovaní, lícovaní a veľkej dôslednosti. Všade vždy za jedna.

Môže sa Vám ešte páčiť...