Stojí na AdBlocku Firefox?

Zdá sa mi, že áno. Súčasný AdBlock funguje v 1.5 len zčasti a preto si dovolím povedať hypotetickú situáciu: v deň výjdenia 1.5 nebude k dispozícií funkčný AdBlock. Čo sa stane?
a) niekto si 1.5 nenainštaluje,
b) niekto vydrží fakt, že AdBlock funguje čiastočne,
c) niekto nemá AdBlock.
Funkčnosť AdBlocku má podľa mňa priamy vplyv na úspečnosť Firefoxu 1.5 a to až do tej miery, že aj celého Firefoxu vôbec.
Update: jeden z komentujúcich ma upozornil na AdBlock Plus, ktorý som síce poznal ale vzhľadom na fungujúci AdBlock ignoroval. AdBlock Plus je plne pripravený pre 1.5 a už som vyhodil AdBlock a aktivoval AdBlock Plus. Otázka z nadpisu však ostáva v platnosti pretože naozaj si myslím, že práve AdBlock je jedna z extrémne dôležitých súčastí Firefoxu a keď je naďalej strategicky dodávaná vo forme rozšírenia.


Pre diskutérov upozornenie: Plky o Opere si zaznamenajte do svojich weblogov. Nesúvisejúce plky o Firefoxe tamtiež.
Dúfam, že nabudúce už budete vedieť ked a o čom diskutovať a nebudem Vás ako blbcov upozorňovať, čo mi tí neblbci dúfam prepáčia. :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

16 komentárov

  1. Řeknu ti to takhle: Bez funkce, kterou zastává AdBlock, není kvalitní prohlížeč a spokojené surfování. Takže dokud nebude pro FF 1.5 plně funkční, tak zůstávám na 1.0.7.

  2. Pawell píše:

    Rozsireni AdBlock je IMHO mrtve. Jako plnohodnotnou nahradu doporucuji jeho vylepsene pokracovani AdBlock Plus
    http://www.czilla.cz/doplnky/rozsireni/adblock-plus/

  3. OttY píše:

    Súhlasím. Firefox som pred Operou uprednostnil hlavne a jedine pre fungujúci AdBlock a Alt+D.

  4. kaktus píše:

    [rony vymazal komentár: autor nedokáže odolať pokušeniu a napriek explicitnej žiadosti musí zaplkať o opere, hovorí sa tomu obsedantná neuróza]

  5. Fred píše:

    Občas vyexportuju obsah Adblocku a upravím ho pro soubor hosts, takže mám vlastně adblock ve všech prohlížečích. Taky proto, že přebujelý obsah Adblocku zpomaluje start prohlížeče (stejně jako oblíbené položky). Více je tady http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm

  6. rony píše:

    hosts vsetci, co sa lizli linuxom dobre poznaju ;-)

  7. DiGi píše:

    rony – jestli pomoci hosts zablokujes *banner* tak klobouk dolu. Neplacej tu nesmysly…

  8. rony píše:

    [7] hm, co si tym chcel povedat? ;-) budeme bazirovat na detailoch alebo ti rovno poviem, ze netusim, kde si si precital vetu: pomocou hosts zablokujem banner? Prosim pekne, viac sustredenia a pokial mi to najdes, tak mozeme bez bazirovania na detailoch si povedat, ze mozem blokovat bannerove servery. Ale detailisti namietnu, ze tym neblokujem.
    Takze zopakujuj si este vetu z [6], vdaka ;-) opat nic v zlom ale zrejme si sa nesustredil ;)

  9. tomáš píše:

    „Funkčnosť AdBlocku má podľa mňa priamy vplyv na úspečnosť Firefoxu 1.5 a to až do tej miery, že aj celého Firefoxu vôbec.“
    Kvízová otázka: koľko % ľudí Firefox má AdBlock? Päť? Desať? Pätnásť?
    Občas by nezaškodilo pripomenúť si, že nie si stredom celého známeho vesmíru, ale len členom štatistiky absolútne bezvýznamnej skupiny používateľov internetu, ktorý vedia, čo je to extension :-)
    Osobne som mal vždy problém pochopiť, na čo môže byť blokovanie reklám (s výnimkou popupov) dobré niekomu, kto je pripojený na net inak ako cez dial-up, ale nič proti takýmto úchylkám, každý máme nejaké hobby, ale tvrdiť, že od tohoto závisí budúcnosť celého prehliadača, sa mi zdá značne odvážne.

  10. tomáš píše:

    fuj, aká hrubka, sorry :)

  11. rony píše:

    [9] chapem ta. Lenze je tu jeden problem, „takzvana“ odborna verejnost ma ten pomer vyrazne odlisny. A svetonazor tych ostatnych utvara odborna verejnost ;-) no dobre, aj neodborna, novinarska mensina ;-)))
    Napoviem ti to: ak ja ako mienkotvorna mensina poviem: 1.5 si nenainstalujem a ani vy to nerobte lebo r34rk345j345 —nefunguje—, tak mozem naozaj napisat r34rk345j345 (cize napr. AdBlock) a mienkuprijimajuca vacsina to moze prelozit Firefox 1.5 je zly.
    Realna situacia: rony, mam kliknut na tu cervenu ikonku? Nie, zatial neklikaj, to je upgrade na verziu, v ktorej 34knfj3r4r nefunguje. (takto ma nejako chape ten, co sa pyta). Pocuje NEFUNGUJE a nepocuje to dolezitejsie ;-)

  12. dusoft píše:

    Naco je dobre blokovanie reklamy, ked som pripojeny cez broadband? Reklama je doterna a ak nie je robena stylom Google Adwords tak aj necielena.
    necielena reklama si nezasluzi zhladnutie, takze kaslem na vsetkych, co teraz budu tvrdit, ze ak budem blokovat reklamu, tak chudaci weby skoncia. Nech si skoncia, ak nevedia servirovat cielenu reklamu.
    SME je tiez ten pripad – hnusne Flashe na hlavnej stranke, Flash vo velkosti obrovskeho stvorca na strankach clankov (agresivne blikajuci, meniaci sa, pohybujuci). A len dodam, ze Etarget plujuci nezmysly na spodku je tiez vyrazny problem.

  13. rony píše:

    aj na sirokopasmovom internete reklama najma vkladana cez cudzie servery vyrazne zbavuje nacitavanie stranok sviznosti. najma ak je reklama vlozena v dokumente pred obsahom, tak prides o par sekund. no a prekryvanie ci prilisne farebne skombinovanie najma vzhladom na vacsi pocet reklamnych ploch ma ambicie stat sa neziadanym artiklom.
    teraz poviem nieco vazne: adblock neblokuje reklamu sam od seba automaticky ale na vyziadanie. cize az ked ma reklama „stve“ tak ju „bloknem“. cize na novonavstivenych strankach reklamu mozem vidiet.
    Ale samozrejme nechcem otacat prezuvane debaty o blokovani reklamy. Hlavna myslienka je v clanku a v komentari [11].

  14. tomáš píše:

    Dusoft: ľahká pomoc, tak čítaj namiesto SME stránky, ktoré Ti ponúknu porovnateľnú hodnotu bez reklamy :-) Takisto môžeš žiadať kvalitné autá maximálne do 50-tisíc korún :-).
    Cielenosť plošnej reklamy v slovenských podmienkach je vzhľadom na terajší objem inzercie na webe úplná hovadina, jednoducho slovenský internet nemá ešte dosť používateľov ani dosť inzerentov na to, aby to už mohlo reálne fungovať (môžeš si naplánovať, že oslovíš 100-tisíc ľudí, to Ti server predá, ale nikto Ti nepredá 100-tisíc záujemcov o konkrétny produkt, trebárs auto, pretože toľko ľudí jednoducho na Slovensku internet nepoužíva – a kvôli tisícke sa nebudú v agentúre obťažovať ani zdvihnúť telefón – to nie je problém serverov, ale zadávateľov reklamy a fázy, v ktorej sa internet na Slovensku nachádza).

  15. rony píše:

    [14] cielenost: na jednu stranu suhlasim, maly trh, malo klientov. na druhu stranu vsak viem, ze sa AdWords predava.

  16. dusoft píše:

    Suhlasim, ale ked uz povedzme clen mojej rodiny zaplati za SME, snad nemusim zanho platit aj ja (t.j. nemam citat SME na internete?).
    Je pravda, ze momentalne AdSense (t.j. Google reklamy na cudzich strankach) nie je oficialne mozny v slovencine (hoc dost casto vidim AdSense inzeraty v slovencine – geoIP lokacia).
    Sorry za OT.