Čím dlhší nadpis, tým väčšia snaha autora o vnucovanie až k demagogickým tvrdeniam alebo svet sa bez vás nezblázni

Všímam si to najmä v čítačke, že keď mi nadpis končí „bodkami“ (čítačke sa nezmestí nadpis do stĺpca) tak takmer výhradne ide o politické, sektárske, ideologické, štvavé, nezmyselné, jednostranné či inak „vnucujúce“ sa príspevky veľmi často s viditeľnými demagogickými formuláciami.
Čo urobí otrávený čitateľ? Buď tam ide „zaflejmiť si“ alebo to preskakuje. Alebo sa zasmeje nad primitívou snahy o „komplexnosnú“ „údernosť“ nadpisu autora.
Ono ta nadsadená rada, že nadpis by mal byť kratší ako samotný článok si treba vedieť vyložiť správne.
Ja viem, že teraz všetci kričíte, že nie ste spisovatelia. Ja mám iba jedinú odpoveď: pokiaľ ste lemry, nepublikujte. Tu totiž platí, že menej je viac (rozumej: bez Vášho článku bude internet prehľadnejší ako s ním). Minimálne sa vyvarujte takých klišé v nadpisoch ako „blablabla blue bubu ALEBO ohaha bububu chachacha“…
PS: tupším napoviem, že nadpis tohto článku korešponduje s obsahom :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Ruziklan píše:

    Heh, heh, heh, tusim sa Ti po Vianociach zaziadalo mensieho flejmovania. Ktory clanok konkretne Ta k tomuto inspiroval?
    Inac, povzbudeny Tvojim rozhorcenim som si prelistoval nazvy vsetkych svojich clankov a nasiel som, ze najdlhsi ma 11 slov. Je to uz prilis? :-)
    A este inac, v mojom redakcnom systeme je stlpec na nazov clanku dost uzky, takze mi niektore potrebuju dva riadky. Stvu ma, lebo posobia neesteticky, ked sa potom pozeram na celu tabulku. :-(

  2. rony píše:

    tych je viacej a pomerne dlhsie obdobie, viac menej som podvedome sledoval o co autorom ide a spojil som si to s takymto poznavacim znamenim – ak je dlhsi nadpis, tak autor sil text horucou ihlou, nieco ho „serie“ a tym padom uz nie je iba subjektivny (co je viac menej nevinne) ale je hodne neobjektivny a prilis horlivy. Preto sa snazi „svoju pravdu“ rychlo distribuovat a podvedome zacina uz nadpisom.
    Ti, co stavaju CMS zamerne riesia kolonky aj takto :-) aby sa ti dlhe nadpisy nepacili ;-)
    Lenze su tu ludia, ktori aj „napovedny“ CMS okaslavaju vselijakymi fintami – napr. jeden clovek chcel na svojom propagandistickom webe (o mediach na slovensku, nejaky sanchez) mat akysi „uvodny“ clanok, tak to urobil tak, ze mu dal datum do buducnosti. Pritom mu slo iba o „dekoraciu“, ktoru mohol napchat do sablony, co evidentne zvlada, lebo si zaroven do stranky napchal kopec kodov pocnuc vcela.net (preboha nepouzivajte to, nema to zmysel) konciac roznymi javaskriptovymi sprostostami.
    Nehovorim, ze hovorim o „zakladnom“ znaku, proste je to len jeden z mnohych – napr. ten sanchez uz od zaciatkov sklzol do suflika „spamer“, „tapetar“, „demagog“. A vtedy uz nema cenu uvazovat o tom, ake zamery vobec ma.

  3. rony píše:

    aby nebol sanchez urazeny, pri pisani som na neho nepomyslel, ale patri sem kludne aj czechtek.bloguje.cz a mnohi dalsi, ktori sa mozu kludne urazit (ci uz preto, ze som ich nespomenul, alebo ze som hus trafil) ;-)

  4. dusoft píše:

    urazam sa, dnes si ma zrovna trafil. ale ked ja mam tak rad nadpisy s „… alebo …“ ;-)