Orca Browser 1.0 RC3 s jadrom Gecko

Orca Browser je momentálne v neoficiálnom balíku Release Candidate. Neinštalujte si ho!
Balík má 6,5 megabajtu, čo sa dá zvládnuť. Inštalácia je priamočiara a jednoduchá. Ozvala sa mi dokonca v slovenčine. Po spustení sa opýtal na pár „nastavení“ a spustil sa.
Importy nastavení z iných prehliadačov neponúkal. Inštalácia je mierne zložitejšia ako v prípade Firefoxu.
Prvý dojem z nástrojových líšt je skôr odradzujúci ako uchvacujúci :-) Proste je toho akosi moc naraz.
Menu má tiež nebývalo veľa položiek až 10, pričom hneď nasledujú toolbary s nápismi.
Osobne by som po nainštalovaní preferoval skôr minimálne obsadenie toolbarmi, ktoré by sa mohlo ponúknuť až pri vojdení do nastavenia prehliadača (má to v sebe celé jadro Gecko, je to plnohodnotný prehliadač).
Vizuálne sa Orca snaží podobať sa Internet Exploreru – to sa ale moc nedarí – tých líšt, ikoniek, nápisov je proste na prvý dojem priveľa. A vraj sa podobá na nejakú nadstavbu Internet Explorera. To už posúdiť neviem pretože s ním som skončil pred dvomi rokmi.
Toolbary majú zaujímavú vlastnosť – možno ich vybrať z okna prehliadača. Možno to urobíte najmä vtedy, keď ich budete (ako ja) chcieť zničiť a nadobro odstrániť. Tlačidlá (ikonky) a menu sa našťastie dá v konfigurácií (kde presne sa ma nevypytujte a klikajte klikoši) vypnúť.
Orca je podľa mňa použiteľná pre počítačových hobbybastlerov. Pokiaľ Váš cieľ záujmu používa Internet Explorer a netuší to, budete musieť pri presadzovaní Orca (ale aj Firefoxu) použiť nielen „nainštalovanie“ ale aj isté donucovacie praktiky spojené s malým poučením o správaní sa na internete.
Orca Browser Vám kvôli jeho RC verzií nezalinkujem – kto chce, ten si ho nájde.
Ešte k slovenskej lokalizácií – zrejme to bola naozaj fuška (tým naznačujem nebývalú rozsiahlosť – rozumej ako kritiku – rôznych okienok, klikátok, prepínatok s nastaveniami) ale aj tak sa dúfam preklepy postupom času doladia. Trochu mi biil od čío.
Viac czilla.cz

Môže sa Vám ešte páčiť...