Nové stroje Acer n311 a n310

Po dlhšom čase je tu niečo fakt zaujímavejšie. HP sa hrabe v sračkách úplných sprostostí a jeho posledné oku lahodiace modely už starnú v šrote bazárov (4700ka a h2210na).
*Agilnejší netradiční PDA výrobcovia* chytili vlnu integrácie komunikačných možností a doteraz ponúkali hlavne steroidové stroje, ktorých dôverychodnosť padala s plastovým vzhľadom strojov, ktoré si musia zvyknúť na nevyhnutné mobilné cvičenia.
Bohužiaľ *bez živého otestovania* musím mierne spropagovať vcelku očakávaný stroj za veľmi slušné ceny.
Je to dvojička Acer n310 a n311.


Acer ma zaujal tým, že naň prešiel Digitální Niky a potom aj rozumným zvážením výhodnej ceny a prijateľných funkcií.
Aceru chýbalo VGA rozlíšenie, ktoré je snáď jediným naozajstným dôvodom pre odloženie doterajších mašiniek do zásuviek.
Trojstovky však už za nie príliš vysokú cenu prinášajú VGA rozlíšenie. Čiže to, v ktorom nám pred desiatimi rokmi behali Windows (čo nie je vôbec mínusový bod).
Acer šiel na vec po vzore Dell a ponúka vzhľadovo identické modely s väčšími zmenami ako by sa očakávalo. Stručne povedané: vrazte prachy do drahšieho modelu a podrobnejšie:
Rozdiely:
# drahší model má Samsung S3C2440 400 MHz procesor (dosť silný) a lacnejší iba 300 MHz,
# systémová pamäť 128 MB (slabší má 64 MB) by som príliš na zreteľ nebral; proste tam pichnete pamäťovku (bez nej aj tak neprežijete),
# silnejší model má IEEE 802.11b wireless LAN1, slabší nemá (a vlastne si ho moc neužijete),
# tipujem, že silnejší má kolísku a slabší nie.
Rovnaké:
# Flash paměť – 64 MB mobile SDRAM,
# *bigplus* display 3,7″ transflexní TFT LCD (65 536 barev) s rozlíšením 480 x 640 (VGA)
# sloty SD/MMC expansion slot (SDIO Now! compliant), USB Host/Client 1.1, Bluetooth® 1.2,
# *bigplus* rovnaké konektory – USB Host/Client 1.1, Serial port, DC-in
# batéria 1200 mAh Li-ion,
# rozmery a hmotnost – 110 (L) x 70 (W) x 13.7 (H) mm, 135 g.
Mínusy:
# nemá CompactFlash slot,
# možno by sa hodil 2mpx foťák (ale to len ako luxus).
Ceny:
Notebookshop: n310 za 11800, n311 za *14200.*
Mimochodom úžasne neprehľadný web – vôbec sa nepodobá na žiadny z eshopov. Nepoznajú TITLE a donedávna mal javascriptovú nefunkčnú navigáciu.
Alzasoft: n310 za 11450, n311 za 14700.
Cybex (po prepočte a bez dopravy): n310 za *10400 Sk,* n311 za 13200.
CzechComputer (po prepočte a bez dopravy): n310 za 11450, n311 14500.
Neriešte korunové rozdiely a pri kurze CZK (dnes je naozaj hrozivý) sa z Čiech brať neoplatí – doprava je približne 300 korún. Agem tradične novinky neponúka ale nájdete tam navigačný soft iGo Slovakia.
Čo poradiť?
To je ťažké ale *z nových strojov prakticky nič.* Zvážte sumy nad 15 tisíc u nových strojov a neoplatí sa ich vyhodiť za stroje bez VGA rozlíšenia. PDA nie je notebook a nie je to desktopové PC – preto hľaďte na vypracovanie stroja. Všímajte si drobnosti, ako sa stláčajú tlačítka. Musí vydržať 8 hodín. PDA, o ktoré mám záujem budete používať ako prehrávače hudby, sporadický prístup na internet, čítanie knižiek, organizáciu času, zápisník, úlohovník, prezeranie a chválenie sa fotkami, hranie sa a navigáciu.
*Pokiaľ netušíte o čo prichádzate, kúpte si bazárový stroj a vydržte s ním tak rok.* Buďte otvorení novým návykom a pýtajte sa na praktické zvyky majiteľov PDA. Často prídete o svoje divné predstavy typu – monitor PDA je na čítanie malý – prd, naozaj nie je a fakt *papierová knižka pri čítaní irituje omnoho viacej ako PDA.* Negatíva papierovej knižky si totiž neuvedomujete a naopak rozdiely PDA pre čítanie príliš zveličujete. Čítam takto už niekoľko rokov – verte, že by som to hodil do koša, keby to vadilo viac ako papierové knižky. Na internet budete chodiť možno menej ako v nadšení plánujete, no stojí za to robiť z PDA veci, ktoré sú možné iba na notebooku. Nejaké to SSH či webové CMS s tým obslúžite a keď si prispôsobíte svoje publikačné nástroje, budete mať veľa vecí ľahších. Komentovanie weblogov je absolútne bezproblémové.
Nosná vec, pre ktorú si kupujeme PDA je *organizovanie času, kontakty, úlohy.* To nerieši žiadny notebook. Pokiaľ aspoň trošku niečo také žerie vaše nervy a čas, berte PDA. Bez neho by som nezvládal niektoré náročné veci, keď som popri presúvaní potreboval písať v offline maily, prezerať dokumentáciu, tabuľky, robiť rozpočty. Zároveň som mal na dlhé mesiace dopredu úlohy, naplánované termíny. Synchronizovanie s PC je priam nutnosť – väčšinu vstupov dát som riešil na PC, čiže žiadne maľovanie písmenok – to iba výnimočne.
Dlhý čas som PDA používal ako prehrávač a zabávanie sa hrami. Pokiaľ cestujete (a nešoférujete), oplatí sa Vám PDA ako výplň času možno viacej ako notebook, samostatný prehrávač.
K PDA si musíte kúpiť pamäťovú kartu a pokiaľ cestujete s hudbou, možno aj viacej.
Nové modely Acer majú slušnú šancu k doporučeniu na kúpu :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. Piki píše:

    Nenapísal by som to lepšie. V tejto oblasti sa, ako vidím, úplne zhodneme. Vrátane tých HP štvorcových komunikátorov…

  2. Peavy píše:

    Kupovat dnes PDA bez telefonu je vyhodenie penazi von oknom. Napr. aktualne MDA Vario je idealny stroj na vsetky tebou popisane sposoby vyuzitia.

  3. rony píše:

    Aha, ty budes ten, co pozna na vsetko jeden liek, nie? Uznavam pravo na existenciu strojov so zabudovanym telefonom.
    Pokial nemas v ruke uz iny mobilny telefon a uz nie si s nim spokojny.
    Akonahle NECITIS potrebu visiet 10 hodin na internete bez moznosti si sadnut k PC s inetom, potom uznavam, ze je to dobra vec. Pokial mas to kde nabijat.
    Inak s tebou nemozem suhlasit inak ako tymto doplnenim tvojej vety: PRE MNA (pre peavyho) je kupovat dnes PDA bez telefonu…
    Nezabudajte mili citatelia Spravodaja obalit svoje vety tymito dolezitymi sucastami svojich vyhlaseni. Budu menej utocne, menej kontraproduktivne, menej kontroverzne, menej lzive, menej chybne… ;-)

  4. Peavy píše:

    Si nejaky podrazdeny, som ti sliapol na otlak s ustipacnou poznamkou? :)

  5. rony píše:

    [4] nie nie som podrazdeny ;-) iba som upresnil tvoje kategoricke vyhlasenie do polohy, kedy moze byt pravdive :-) Alebo inak: keby si pouzil „pre mna“, tak sa zamedzi zbytocnej sarvatke zastancov dualneho riesenia s comboriesitelmi :)

  6. čavo píše:

    Tak v Ageme majú, ale len n311. Stojí tesne pod 13 a pol tisíca aj s DPH.
    Ale mám otázku: Dá sa k tomu pripojiť nejaký GPS modul? Akosi som ešte nie zorientovaný v týchto technológiách a neviem čo hľadať.

  7. rony píše:

    [6] Bluetooth GPS urcite ide!!! Ja mam i-tec s chipom Sirf III. Doporucujem kupovat GPS iba s tymto chipom. Maju ho v http://www.hej.sk

  8. rony píše:

    [6] to si sa asi pomylil v tej cene: je to 14506 s DPH!!!
    GPS? jasne BLuetoothovy alebo kablovy.
    Hladaj GPS s chipom Sirf III. Kvalitny prijem!!!
    napr. na http://www.hej.sk

  9. nft píše:

    mam ho (n311) je super, az na to ze po troch dnoch prevadzky odisiel cely wm5 = hladanie po nete, flashovanie novsej verzie, nervy…. ale uz zase ide a som spokojny…