Opera zavádza rozšírenia widgets

Celosvetový inovačný leader internetu – *severský prehliadač Opera* – podľa správ svojich nadšencov, zavádza *widgets.* Zo skúsenosti viem, že ide o „prográmky“ vkladané do „hlavného“ programu na vylepšovanie, pridávanie funkcií atď.
Na záver si ešte predvedieme chybu s uvoľňovaním pamäti v Opere.


Ako som sa dočítal widget, což jsou jakési prográmky v Javascriptu pro rozšíření některých funkcí prohlížeče.
Nie som sám, koho napadne podobné pomenovanie pre „extensions“ z Mozilla Firefox. Dúfam, že ma nikto neobviní z toho, keď poviem *ako sa nám Opera inšpiruje* a ponúka príbuzné funkcie, možnosti a svojou koncepciou inklinuje k svojmu bratovi v zbrani.
h3. Intermezzo
Nedávno Opera zrušila klávesovú skratku *Ctrl-N* pre otvorenie do novej záložky a tomuto príkazu priradila *Ctrl-T.* Dlhý čas predtým sme sa občas dopočuli, že Ctrl-T je nelogická skratka.
Pred časom sme sa tiež dopočuli, že *Opera bude obsahovať WYSIWYG editor* pre podporu knižníc ako je HTMLarea o ktorom sme sa dopočuli, že to Opera nepotrebuje, pretože je to prehliadač.
Opera je prehliadač ale dopočuli sme sa, že má mailového klienta, IRC klienta a najnovšie to bude aj bittorrent, čo je technológia o ktorej funkcií moc neviem. Takže je to viac ako prehliadač.
h3. Rozšírenia widgets
Vráťme sa k extensions… pre Operu kódové meno „widgets“. Takže predstavme si pár mesiacov ďalej do roku 2006. Budeme čítať o rôznych blbovinkách, ktoré nadšenci zbastlia v javascripte? Ale áno, veď to je to, čo ešte Opera mohla tak veľmi závidieť modulárnym systémom!
*Pre informáciu:* extensions pre Firefox sa skladajú z javascriptového výkonného kódu a rozhranie je postavené na XML. Spolu by som to zjednodušene mohol označiť ako XUL. Doslova hodne príbuzne s lakonickým označením „prográmky v javascripte“.
h3. Vzrušujúce novinky od Opery
Teším sa spolu s Vami, že do rodiny koncepčne veľmi kvalitne navrhnutých rozhraní pomaličky pribúda aj doteraz uzatvorené rozhranie prehliadača Opera. Bezchybne dokonalý prehliadač Opera, ktorý už teraz mal vo svojom GUI úplne všetko, čo potrebuje výkonný a inteligentný programátor, bitmapový grafik, informačný analytik, HTML kódér sa stáva priestorom pre dopĺňanie o ďalšie a ďalšie funkcie.
Opera je úžasný prehliadač!
h3. Úsmev miesto záveru
Doteraz to boli vážne veci, tentoraz to *odľahčím záverom:* keď to takto bude pokračovať, zmysel existencie dvoch rozdielnych koncepcií zanikne a Operu od Firefoxu rozoznáme asi iba tým *škaredým červeným O.* To je celkom škoda :-)
Opera po spustení má *klamlivých* 15 megabajtov, no po postupnom otvorení a zatvorení asi 50 okien zaberá viac ako 50 megabajtov. Očakával by som, že to klesne na pôvodnú hodnotu. Pokiaľ sa teda na webe holedbáte Operou ako subtílnym šetričom pamäti, žijete v laboratórnom omyle – v skutočnosti surfujete na pár desiatkach megabajtov obsadených týmto prehliadačom. Opera má problémy s uvoľňovaním pamäte, čo je drsné poznanie…
Update o súvislosti: Slosar Vyvíjajte rozšírenia pre Fi.. Operu a hlavne moja siahodlhá odpoveď na komentáre k tomuto článku


V komentároch skúste nereagovať na úsmevný záver :-) Komentáre k veci sú tie, ktoré sa týkajú obdivných uznaní Opere za prichádzajúce widgets. Komentovať môžu iba tí, ktorí majú práve teraz počítač pripojený v lokálnej sieti s niekoľkými desiatkami počítačov a zároveň nesedia v detskej izbe. Na veku nezáleží :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. sloper píše:

    Na planovanu podporu widgets som frflal uz pred takmer troma mesiacmi a odvtedy som to stale nerozdychal. Mne Opera vyhovovala ako uzavrety browser pre uzky okruh, teraz ked na seba nabali tony lunetakov (ak pouzijem tvoje pripodobnenie), bude musiet tych lunetakov cimsi neustale krmit, co sa mi teda ale vonkoncom nepaci…
    Sakra, kam som to dospel, frflem na „svoju“ Operu u firefoxaka ;-)))

  2. Keff píše:

    K pameti: Opera si dela spatny image tim ze ma default nastaveni memory cache na ‚automatic‘, coz ve volnem prekladu znamena ‚zaber skoro vsechnu volnou RAM‘. Kdyz se umravni treba na 2MB anebo vypne uplne, problemy s pameti jsou tentam.
    A doufam ze podpora widgetu se bude dat vypnout, XUL je sice modularni, ale primo hyri pomalosti, spatnou implementaci pluginu (plugin je vetsinou ‚hotovy‘ pokud prestal hazet dialogova okna s chybovymi hlasenimi) a memory leaky.

  3. rony píše:

    [2] To nemeni nic na podobnosti s rieseniami pre firefox a vlastne totoznostou problemov s pamatou. Padol jeden mytus o Opere ;-)

  4. rony píše:

    som myslel, ze si viac pokecame, to vsetci mate kompy v detskych izbach? ;-)

  5. Pjotr píše:

    Nová Opera má pre mňa význam z hľadiska rýchlosti, podpore CSS a plnosti funkcií. Widgets sú asi dosť pekné zbytočnosti, ale nech, aspoň sa zorvnávaním s nie príliš „plný“ Firefoxom bude zrovnávať a jej popularita narastie ;-). No nie..?

  6. rony píše:

    [5] neviem ako chce pritiahnut niecim, co uz niekde inde funguje ;-) resp. rozsirenia opery budu asi najmensim tahakom voci firefoxu ;-) to objektivne ;-)

  7. Tibor píše:

    [6] Osobne mi nieje jasné Tvoj text – prečo by mala Opera priťahovať? Staviaš to do jednej roviny a otvorene provokuješ na flame… Ak je to cieľom, tak potom môj komentár nemá zmysel, čo ma stavia pred otázku: Odoslať či neodoslať?

  8. Fifteen píše:

    Ach Widgets? … to je to co pozname vo FF ako Greasemonkey? http://greasemonkey.mozdev.org/ a existuje k tomu kopa scriptov :-)

  9. sloper píše:

    [8] skor nez komentujes, mal by si byt najprv v obraze… ekvivalent ku Greasemonkey je v Opere UserJS.