Spotreba Firefoxu I.

Dochádza k zjednodušovaniu. Firefox má svoju koncepciu, ktorej následkom je nekonzistentné správanie sa pri uvoľnovaní zabranej pamäte a toto príznačné správanie sa prejavuje takmer výhradne v prostredí Windows a nie u každej inštalácie.


Čo sa dá stopercentne tvrdiť, je množstvo „navždy“ zabranej pamäte v porovnaní s verziami 1.0x a to je u verzie 1.5x väčšie.
Ja osobne pociťujem iba zvýšenie tohto alokovaného množstva pamäti. Videl som však na inom počítači ako toto číslo proste pomaly stúpalo aj samo od seba :-)
U posledného update si niektorí komentátori zjednodušili zoznam vylepšení a opráv a chápu chyby uvoľnovania pamäte (Memory Leak) ako jednu chybu. Bohužiaľ správa pamäti je u modulárnej koncepcie softwaru zložitejšia a preto záleží na okolnostiach.
Kritické je napríklad rozšírenie IE Tab, ktoré zhodou okolností mám na mojich bezproblémových inštaláciách.
Dnes czilla vydala kratší komentár z priebehu odstraňovania tohto problému a naznačila, o čo ide: chybou trpí samotný Firefox a priťažujú mu rozšírenia, každé možno inak.
Ja môžem poradiť iba jednu z bezproblémových rád: proste Firefox nemám spustený neustále. Je to aj preto, že pre web používam primárne skôr RSS čítačku a prehliadač sa otvára z nej. Okamžité zmenšenie pamäte zariadi samotný Windows tým, že okno programu proste minimalizujete (po maximalizovaní však Windows programu pamäť vráti). Jasne: viem, že veľa ľudí si radšej na začiatku „naspúšťa“ do Windowsu všetko, čo môže. Ja zo zvyku vždy všetko, čo nepotrebujem na najbližšie minúty, ukončujem.
Viac na czilla o update Firefoxu
Budúci diel bude obsahovať prekvapivé informácie o tom, ako si môžete veľkosť pamäte zmenšiť sami. Zatiaľ si podiskutujte v Zlatých záložkách.
Seriál:
* práve ste prečítali prvú časť,
* Druhá časť,
* Tretia časť,

Môže sa Vám ešte páčiť...