Zlaté záložky

Mýty okolo prehliadačov medzi _mladšími ľuďmi_ majú úspech. Informácie totiž získavajú sprostredkovane a tak občas iba papagájujú pomýlené vety.


Premisa: záložky, MDI, SDI sú pomerne rozdielne objekty a nemožno ich vzájomne stotožňovať. Nie je možné „vynález“ ktoréhokoľvek z nich prisudzovať akémukoľvek konkrétnemu prehliadaču.
Majú odlišné vlastnosti aj keď riešia podobný problém – nedostatok miesta.
Pravdou je, že *Opera dlhé roky trvala na MDI prostredí,* ktorým *trpeli* aj skoré verzie OpenOffice.org (StarOffice), dokonca aj balík Office.
Už Microsoft MDI rozhranie prehodnotil a _hodne dlhý čas ho v Office nepoužíva._ Opera si ctí svoju používateľskú komunitu a MDI podporuje ďalej. To je chvályhodný postoj. Microsoft v Office MDI jedného dňa použil a jedného dňa opustil.
*Môj osobný vzťah k MDI je veľmi negatívny:* nedokázal som sa vžiť do prostredia programu, ktoré je „okienkovité“ vo svojom okne. Najmä vo vzťahu k desktopu Windows, ktorý je tiež „MDI“ mi to pripadalo obmedzujúce – prečo nemôžem to okno „vytiahnuť“ z okov MDI rozhrania a prečo má potom aplikácia „svoj“ vlastný desktop, keď je tu už plocha Windowsu. Od tohto môjho postoja sa odvíja nepoužiteľnosť takéhoto softwaru, čo občas nechápu autori rôznych „notepadových“ klonov (ja si jeden program, ak je to účelné, dokážem spustiť viacejkrát súčasne). Koniec rečičiek o osobnej averzií k MDI.
*Mýtom zástancov Opery je, že záložky sú vlastne MDI rozhranie a preto ich vymyslela Opera.* Čo je tak v prípade záložiek ako aj MDI rozhrania totálny nezmysel, nehorázna sprostosť a úlisná lož.
Nechcem Vás odkazovať na nedôveryhodnú wikipediu a preto pokračujte v čítaní na wikipedii. Nájdete tam aj tento text:
bq.. Záložky sa objavili v roku 1997 na nadstavbe Internet Exploreru s názvom NetCaptor. Vo verzií 4 výjdenej v roku 2000, Opera pridala záložky do jej terajšieho MDI rozhrania.
p. Záložky sa asi najviac podobajú jednému z prvkov rozhrania Windows. Kto sa vyzná ten už vie, na ktorý myslím.
Opera je skvelý prehliadač, programovaný od počiatkov nezávisle na priveľkých korporáciách a machináciach veľkých „manipulátorov“. Okolo jej obchodného modelu je proste ticho a ani jej marketing nie je hlasitý.
Získava si podporu u zanietených ľudí, ktorí svoj počítač chápu ako neoddeliteľnú súčasť svojho života. Dokážu sa vymaniť a ísť hociaj útrapnejšou cestou, ktorú si však dokážu obľúbiť pretože prekonávanie prekážok je pre nich výzvou.
Preto maju radi to svoje ľahko identifikovateľné ale škaredé červené O na desktopoch. To jediné totiž výrazne „upozorňuje“…
*Osobný vzťah k Opere je ambivalentný:* K Opere som sa dostal, matne spomínam, určite už od nejakých verzií 2.x (možno skôr ale to nechcem tvrdiť – naozaj nepamätám). Obviňovať ma z neopodstatnených averzií je blbosť. Ako používateľa ma odradila v prvom rade rozhraním. V druhom rade katastrofálnym zobrazovaním vtedy existujúcich stránok. Nech mi všetci prepáčia ale bolo to tak až po verziu 7. Až táto veľmi nedávna verzia bola čo sa týka podpory „existujúceho stavu webu“ na tom veľmi slušne a práve vtedy sa začali reči o „kvalite Opery“. Našťastie od tej sedmičky aj oprávnene :-) Inak mi po celú dobu je Opera veľmi sympatická. Nie je síce sexi ale to sa neočakáva.

Môže sa Vám ešte páčiť...

17 komentárov

  1. FrozenDog píše:

    Operu pouzivam ako svoj primarny browser. Viem o tom, ze nie je dokonala (ale ktory software je? (ja vim, ja vim…)), ale mne osobne vyhovuje najviac. Tvoj postoj sa mi paci – neznasam deti, co Operu nepoznaju, len vsade vykrikuju aka je to sracka.
    BTW. – to katastrofalne zobrazovanie stranok v opere bolo podstatne ovplyvnene aj katastrofalnou urovnou kodu, ktory bol vtedy vacsinou tvoreny, pretoze Opera nebola taka benevolentna ako IE.

  2. dusoft píše:

    Pekne si to zhrnul.
    MDI rozhranie je postupne potlacane a myslim, ze spravne z hladiska pouzitelnosti – jednoduchy uzivatel (a casto ani ja sam) sa nedokazemvzit do programu, ktory ma ako keby v sebe vlastne okna. Je to trosku tazsie pochopitelny koncept vzhladom na model abstrakcie.
    Operu som si tusim prvykrat nainstaloval vo verzii 5, potom 6, ale az po 7 naozaj mala problem s mnozstvom stranok.
    Zastancovia Opery na desktopoch ale podla mna maju problem – firma sa jednoznacne orientuje na prehliadac v mobiloch a preto vsetko vyvoj ide tymto smerom. To postupne bude musiet nevyhnutne zhltnut aj velky desktopovy prehliadac, ktoreho vyvoj sa zastavi – firma si nemoze dovolit produkovat dlhodobo nieco, z coho nema zisk. Opera je vkazdom pripadne elegantny prehliadac a castokrat mi pride akosi „lahsi“ oproti IE ci FF.

  3. rony píše:

    [1] ano, ja som bol vtedy pouzivatel Internet Exploreru. Okolnosti su mi zname ;-)
    [2] mne v prvom rade pripada uzatvorena. neexistuje ziadna moznost ako napr. renderovacie jadro „vyuzit“. Este aj IE ma taketo rozhranie a preto umoznuje naprogramovat nadstavby. Este si pamatam, ako som si spravil cvicne v Delphi svoj „vlastny prehliadac“.
    Istu filozofiu Web2.0 by mali prevziat aj aplikacie…

  4. Petr Stříbný píše:

    Nepropaguju pomýlené věci. Alespoň si to myslím. Jen jsem odkázal na web, který v mých očích měl dobrý nápad poukázat na to, že ani FF není dokonalý. Nechtěl jsem žádný flame na téma prohlížeče ani nic podobného. Taky nevím, jakou souvislost má můj článek a Operácká MDI okna.
    A abych nebyl úplně OT – takže mi chcete říct, že například v grafických programech typu Photoshop vám vadí MDI? A jak byste si to představoval? Jako ten chaoz který udělá po spuštění GIMP?

  5. rony píše:

    [4] nepropagujes, iba sa hodia do „kramu“ ;-) Tak ako pseudoargumenty typu „Photoshopie MDI“ ;-)
    Ale na to odpoviem: ano vadi mi mdi vo photoshope ;-) a co bude dalej? aky priklad? ;-)
    Cesta do pekiel je dlazdena dobrymi umyslami.
    Kazdy a verim, ze nadacia mozilla.org si je dokonale vedoma, ze na FF ma co robit. Dokazuje to bugzilla.
    Lenze len Petr Strbny sklzol na demagocickych tvrdeniach z Myth stranky pretoze sa mu iba hodili do kramu ;-) Nie je to nijaka negativna vlastnost, kvoli ktorej by som bol nuteny odsudzovat ;-) Je to iba prejav malych skusenosti.
    Nechcem tym naznacovat, ze ja mam vacsie a ze som tym padom nadradeny ;-) Mam iba pokoru pred tym, co dokazali schopnejsi ako ja. Viem kritizovat a viem, kde je miera, ktora povie, ci sa iba opajam demagogiou a kde mam este dobry umysel.
    Petr Stribny nechce pocuvat, on chce iba zastavat svoje stanovisko – Myth mal dobry napad a aj ked mierne povedane „zavádza“ (mlží), tak je to vlastne fajn ;-)
    Ono totiz to poukazovanie, ze FF nie je dokonaly nie je nutne. Ono existuje z jeho podstaty.
    Body uvedene v Myth su to, co som napisal: pekne napisana zmes pravdy, polopravdy, lzi, pololzi. Na tie sa chyti ten, komu sa hodia. Ale nic podstatne nepovedia, nevyriesia. Ale samozrejme fandovi z detskej izby s vlastnym kompikom a Operou daju konecne formulovany text k sireniu kopirovaneho ucenia :-)
    Vies clovece, problem je v tom, ze sa zbytocne snazis, chcel by som postupovat ako vzdy, ked nejaky sialeny Operak zacne s podobnymi dristami, ze sa to snazim ukludnit a preukazat tak vyssiu mieru empatie prejavom pochopenia uhlu jeho pohladu. Lenze teraz to nie je nutne – tvoj pohlad je pohlad od jedneho kompiku, bez skusenosti s naozajstnym zavadzanim informacnych technologii v praxi. V praxi, kde neplati, ze to najlepsie vyhrava ale to, co v danom okamihu sedi na spravnej strane, vie rychlejsie zareagovat a neriesi za kazdu cenu vsetko poprehadzovat a zmenit. Firefox je nastroj, ktoreho potencial je dalekonasobne vyssi ako Opera. Je to dane odlisnymi koncepciami – Opera je uzatvoreny svet, ktory nepodporuje prakticnost v inde ako v kompiku z detskej izby. Nie je to nastroj schopny akokolvek konkurovat masovejsiemu nasadeniu. Obavam sa, ze by nezvladla naozajstny masovy uspech a stala by sa omnoho vacsou brzdou ako IE.
    IE okrem seba samotneho ma totiz velmi vela veci, ktore je nutne iba sproste kopirovat. Naznacim: IEAK. Rozhranie. V dobe vyvoja uzasne testovanie, odladovanie. Firefox sa k tomu ztazka blizi, no je o hodne dalej. IE ponuka rozhranie k pouzivaniu jeho „jadra“, Firefox takisto svojim vlastnym sposobom. Je toho strasne vela na pochopenie az smerom k osvieteniu.
    Potom mozno pochopis, ze Acid2 je sprostost – v prvom rade vznikol velmi neskoro, ako hracka, prejav prestize.
    Tvrdis u seba v komentaroch strasne sprostosti – nechapes jednoduche formulacie, vidis iba Tomesa fanatika, co je hlupost. Nevidis okolnosti za akych on posobi. Dokazes skusat spochybnovat banalne vety „Mozilla je lidrom v oblasti standardu“, ktorych pravdivost sa spochybnovat neda ;-) Staci mat nasate informacie, ktore Petr Stribny nema. Vie Petr Stribny, kto je presne W3C? Vie, ze Firefox vytvoril precedens v ponimani „standardov“ (v uvodzovkach – nie su dokumentovane) na webe? Ved este pred par rokmi bol standardom IE. Predtym Netscape. Vie Petr Stribny, ze momentalne je uz konecne, vdaka Firefoxu, standardom, ze neexistuje priemyselny standard stelesnovany jednym prehliadacom? Ze prave Firefox pohol webmi korporacii a sposobil, ze smiesne hlasky „Optimalizovane pre IE rozlisenie milionxmilion“ sa stali konecne prejavom hluposti? Ze tym uz web prestal vnucovat „priemyselny standard“ ale konecne zacal byt web tym mediom, s tymi vlastnostami, ktore mal mat povodne?
    Ze toto Opera napriek Acid2 nedokazala? Ze je to hlupy len hlupy gadget, ktory ma dokonaly hodinovy strojcek a dokaze uchvatit iba tu nespravnu cielovu skupinu? To sa chce Firefoxu vycitat, ze vykryl trh presne tam, kde ho bolo treba? Ze dokaze byt vhodny pre ludi, ktori o internete nevedia ani to, ci je to web alebo mail? A zaroven dokaze uspokojit aj hraveho stredoskolaka, ktory si ho dokaze zaplnit rozsireniami? Ze prave tato koncepcia proste a jednoducho vitazi viac ako by mnoho ludi ocakavalo a mnoho inych chcelo?
    Ver, ze Myth tu nemusia byt, aby si clovek s par rokmi skusenosti nedokazal predstavit nedokonalost. Nie je ani vzorom dobreho napadu. Iba manipuluje so slovami.

  6. sloper píše:

    [2] Opera sa neorientuje len na mobilny browser, je to len jedna vetva, za posledny rok je hodne aktivna v oblasti Home Media a na pozadi tohoto zastavenie vyvoja desktopovej Opery asi tazko hrozi ;-) To by sa dobrovolne vzdali testovacej zakladne :-)

  7. timpo píše:

    Ctrl-F6, Ctrl+Shift-F6, Ctrl-F4ever ! :)

  8. Petr Stribny píše:

    Brát vám vaše věty nebudu. Nikdy jsem o potenciálu FF nic nenapsal. Jo a něco o historii prohlížečů vím. A zdá se mi, ač mě moc neznáte, že se snažíte „povyšovat“ nade mnou vaše názory, které třeba máme i společné. Můj příspěvek na mém blogu přece vůbec o Opeře nebyl, nevím proč to všimchni všude tahají. Blog není zpravodajství, mám snad na každou stránku psát, že vyjadřuje osobní postoje autora, aby vám bylo jasno co je blog? Jenom kvůli větě, že je Opera o třídu výš než FF?

  9. Petr Stribny píše:

    K MDI: „Môj osobný vzťah k MDI je veľmi negatívny“ – když to napíšete takto obecně, chtěl jsem poukázat na programy, ve kterých MDI oceníte. A pokud ani tam ne, tak vás nechápu. Pracujte si jak chcete ;)

  10. rony píše:

    [8] Firefox je o triedu vyssie ako Opera. Co sme dosiahli tymto vyhlasenim?

  11. Petr Stribny píše:

    Flamewaru ;) Ne, opravdu sem tím nic nedokázal, ale na druhou stranu svět se z toho přece nezbortí.. že považuju Operu momentálně za lepší

  12. rony píše:

    [11][12] dospeli sme k tomu, ze posudenie rozhrania prehliadaca je individualna zalezitost. posudenie vykonu jadra sa da merat objektivne, no kazdy si nakoniec vyberie podla rozhrania a „koncepcie“, ktoru ja rad zdoraznujem.
    Tam uz nehra rolu, ci niekto pochopil alebo zmanipuloval rozne tvrdenia a snazi sa dokazat svetu ake su nespravne. Nema to vyznam, Mozilla.org nie je jednoliata korporacia a priaznive oznacenia jej produktov mozu byt vysledkom celeho spektra jej priaznivcov az odporcov.
    Chcel som len poukazat na to, ze na vkus mna a snad aj dalsich su Myth, ktore povazujes za dobry napad, su zamernym zjednodusovanim, chytanim za slovicka, vytrhavanim z kontextu az po vylozene nepravdive pripisovanie vyjadreni, ktore nikdy neboli tak formulovane ako sa snazi Myth.
    Alebo inak: na dosiahnutie ciela sa prisposobi predmet kritiky, aby kritika vyzerala opravnene. To je manipulacia ;-)
    Ak prejdem do dosledkov, keby sa dokumentu Myth dopustila vyznamna autorita, zrejme by doslo k zaujimavym nasledkom ;-)

  13. Pjotr píše:

    MDI je skvelá vec. Ako v Opere, kde to bežne využívam, tak i v iných aplikáciach ;-).

  14. rony píše:

    [14] suhlasim. Az na to zakladne materske okno, to by sa malo zrusit ;-)
    Ops.. to by uz ale bolo SDI :-)

  15. Pjotr píše:

    [15] Ide o to, aký problém s tým riešiš. Ak optimalizujem pre 800×600, stačí mi „restore“ jedno okno v Opere na toto rozlíšenie a skúšam. Ostatné surfovačky sú už pri plnom rozlíšení. A myslím, že tým netrpí monitor (ak vôbec to má naň nejaký vplyv), ani ja ;-).

  16. rony píše:

    [16] problem bude v tom pocite, ze musis optimalizovat na 800×600. Preco riesis prave tu vysku? Nie je to zbytocne? Co ak ma tvoj pouzivatel miesto 1 toolbaru napriklad 4 riadky? potom je zbytocne riesit optimalizaciu na vysku.
    A sirka? Okraje okien maju niekolko pixelov, mozno ma sidebary. Tym padom je 800 nerealna hodnota.
    Proste skus premyslat v intervaloch, v ktorych tvoj web bude pohodlne pozeratelny. Minimalna sirka a maximalna sirka. Ich hodnotu si stanov podla roznych kriterii: dolezitost sajtu, pracnost, terminy atd. Potom zistis, ze to tvoje 800×600 alebo ine pevne hodnoty su smiesne. Uz som o tom na Spravodaji pisal: nie pevne hodnoty ale intervaly – rozsahy. To je to, do ktoreho sa mas zmestit. Ked mi nejaky webdesigner spomenie hodnoty, ktore su evidentne hodnotami rozliseni desktopu, trosku klesne moja dovera v neho. Skus sa od toho odputat. Nic v zlom, debata tomto je tu irelevantna a offtopic. Mozem ti to vysvetlit na icq. Ale naozaj neexistuje relevantna mnozina ludi, ktori naozaj tvoj web uvidia na ploche 800×600 – ver mi. Tvrdil by som, ze to budu radovo promile. A to iste plati aj na 1024×768 a akekolvek taketo presne cisla bez udania akceptovatelneho rozptylu.