Kúpim si TLD, chcem sa vydať a blacklisty TA3 und andere

Premýšľam, čo ICANN vedie k zámeru predávať TLD. Zrejme to vyvoláva trh a minuté atraktívne domény pod generickými TLD, ktorých cena dosahuje neuveriteľné hodnoty. Podľa mňa tým padne akýsi poriadok, kedy ste webovú adresu dokázali spoznať aj bez „http://“ podľa bodiek a koncovky.


Názvy domén sa tak priblížia normálnym slovám a z jedného pohľadu to bude pekné a samozrejme existuje aj negatívny aspekt. Ja si TLD nekúpim a vyzerá to tak, že na ne bude mať peniaze len nejaká väčšia firma alebo špekulanti, ktorí budú pod „svojim“ TLD ďalej odpredávať domény druhej úrovne. Veď poznáme všelijaké tie „xxx.us“, „go.to“


Podivné inzeráty na internátoch sa nevyskytujú iba dnes. Tento je však z kategórie menej exotických.


Rozmýšľam, čo potvrdzuje kratší rozhovor s bývalým moderátorom TA3. Robil reláciu, kde sa obchodným záujmom nedá z princípu vyhnúť a vždy musela TV spolupracovať s konkrétnou firmou a konkrétnymi ľuďmi z nej. No a z pozície „bývalého“ je jasné, že dôvod odchodu býva obvykle obyčajný stres, čo iné.


Pozerám na novinky z vybrali.sme.sk a veľmi mi tam chýba filter „zobraz príspevky s 2 hlasmi, 3-5 hlasmi“. Odskúšal som si pozrisi.sk a môžem porovnať obsah, zameranie.
Do pozrisi.sk som vložil zámerne článok, ktorý by tajomšej komunite mohol imponovať. Takže tam šli Filmové klišé a zabrali tak, že asi dva dni mi robili pár desiatok prístupov denne.
Na vybrali.sme.sk dominujú hlavne „dospelácke“ témy a chápem, ako môžu iritovať vysokoškolákov, ktorí sa potácajú medzi skúškovými, notebookom, pollitrákmi s pivom a hatižákmi na chrbtoch. Evidentne majú nutkanie v rámci komunitnej služby prezentovať hlavne „fun“ odkazy, ktoré sa pomaličky sťahujú z „hromadných“ e-mailov na zdieľacie služby typu pozrisi.sk a zrejme ich iritujú veci, ktoré preferujú ľudia vzďaľujúci sa od študentského života.
Takže na pozrisi.sk nemajú radi formality – stačí si pozrieť zoznam nadpisov – dominujú názvy, ktoré skôr volajú a pokrikujú „sem sem sem pozri“ ako by mali okamžite vysvetliť pointu. Tú si musí návštevník dohľadať sám. Vybrali.sme.sk je zasa ďaleko formálnejšie ale trpí suchopárnosťou príspevkov – častokrát nie je prioritou prispievateľa skutočne vložiť dôležitú vec (pre ostatných) a sleduje dôležitosť svojich zámerov. Považuje vybrali.sme.sk za nakopnutie záujmu o svoj web.
Pozrisi.sk je prvoplánový, jeho obsah a zámer s akým je vkladaný je plochejší, menej prešpekulovaný – mne sa to páči a chcem sa s tým rýchlo podeliť s ostatnými. Samozrejme schémy fungovania komunity fungujú vždy a všade – nezáleži na tom, aký je obsah. Ak vieš, čo na danú komunitu platí, tak to do nej „hodíš“.
Preto aj na pozrisi.sk fungujú „klikacie mafie“, ktorých cieľom nie je iba dvíhať „to svoje“ a potápať všetko „mimo“. V tom sa od vybrali.sme.sk nijako významne neodlišuje. Možno tá študentská má väčšie migračné tendencie – dokážu sa v daný okamih rýchlo zmobilizovať. A skupinky z vybrali.sme.sk sú konzervatívnejšie – neprijmu medzi seba takého „andrejka“ s jeho tapetami na jeho dva či koľko webov robených na „estranky.cz“ :-)


Letná téma na pravda.sk prináša úvahy o útoku mimozemšťanov. Výživná téma :-)


Fico chce vianočné volíčky (voličské balíčky) transformovať do trinásteho dôchodku. Počul som v rádiu a príbuzný komentár zalinkujem. Je zaujímavé avšak bez prekvapenia, že tento človek v opozícii mal kopec požiadaviek, návrhov a radikálnych riešení. Počnúc spotrebnými daňami, knižkami s právnickými radami. Dnes Fico na otázku provokačného novinára, prečo nezníži spotrebnú daň ako požadoval on sám: vy ste asi z ineho sveta, my sme nikdy neslubovali dvojnasobne platy. Toto nepochopí nikto okrem ľudí s patričným IQ. Týchto ale neprekvapí ani nemusí presvedčovať. Mantra konečného argumentu dvojnásobných platov je vytesaná do bandy tupých hláv.


eBay má zaplatiť pokutu za predaj falošného tovaru. Ups aká novinka. Poznám kvantá skúseností ľudí s kúpou všelijakých „hiphone“ miesto skutočných iPhone. Nič sa nezmení. eBay je Miletička v globálnom meradle. A najradšej na nej kupujú antiglobalisti :-)


Google indexuje Flash. To muselo prísť. Myslím si, že je to kopanec smerom k autorom flash súborov a smerom k Adobe. Robte tie súbory tak, aby sa indexovali pekne a prestante sa už správať ako prasce. Podľa mňa preflashované stránky sa vo výsledkoch zaradia medzi odpad. A každý z tých smetí bude chcieť ísť von.
Na druhú stranu – ak vidím vo výsledkoch odkazy na PDF, DOC a iné súbory – neklikám tam. Dajú sa vôbec z výsledkov odstrániť?


Včera mi nedalo a zasa som nainštaloval IM kecátko na iPhone. Tentoraz agileMessenger, ktorý som na WM ignoroval ako nepružný a nepoužiteľný. Páči sa mi viac ako Fring. Má zaujímavé rozhranie, vyzerá dokonca aj stabilne. Čítam naň kopec chvály. Neodinštalujem ho a som zvedavý ako to s ním dopadne.


A ešte iPhone. Príchodzí hovor daného kontaktu môže byť okrem veľkoplošného obrázku dekorovaný dokonca videom. VideosTone to vraj má zabezpečiť. Trochu šialené – nie som schopný vyrobiť žiadne rozumné video na priradenie ku kontaktom. S obrázkami to riešim buď okamžitým odfotením pri vkladaní kontaktu alebo ešte lepšie – použijem tématický obrázok či logo firmy. Ak vás videozvonenia zaujali, postupujte podľa návodu.


Ak medialne.sk neprestane chŕliť desiatky príspevkov denne, tak ho (rss) odhlásim. Doslova si to pýta riešenie v „rss-digestoch“. Naviac si zvykli strkať „tag“ na začiatok „title“. Pritom mňa zaujíma týždňovka a občas nejaká tá správa.


Čo ešte chcete? Mimozemšťana?

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. sloper píše:

    Filter na plocet hlasov je dobry napad, naozaj by sa to hodilo…
    A mimochodom – uz mame odlezanu celulozu, teraz i gulas k tomu :-)

  2. Ruziklan píše:

    Momentalne si davam dohromady komplexnejsi navrh rozsirenia moznosti vybrali.sme.sk, na BarCampe som k tomu „mal prezentaciu“:http://www.barcamp.sk/index.php/Rozvrh_Bratislava_Jún_2008 a mensi dav (v ktorom boli aj ini skuseni uzivatelia) mi dal niekolko tipov na to, co prirobit (k tym, ktore uz v debilniku mam). Znamenam si filter na pocet hlasov… co najskor by som to chcel prejst s ludmi, ktori koduju… len keby neboli ine veci (robota – pisem dokumentaciu, ble paradicka, sach – vcera v noci som niekolko hodin skladal sachovu ulohu na „3. kolo Ligy Problemista“:http://tinyurl.com/4rhk6o a tak)…

  3. Ruziklan píše:

    Kde urobili sudruhovia z NDR chybu, ze mi ten barcampovsky link zle zparsovalo?

  4. rony píše:

    [3] mrchavy textile

  5. Piki píše:

    Žiaľ neverím, že vybrali.sme.sk sa pohne technologicky nejakým smerom rýchlosťou rôznou od nuly.
    Inak, pekný výluh ;-)

  6. Ruziklan píše:

    Ejha, mam sancu presvedcit Pikiho, ze sa myli. :-)

  7. Azarot píše:

    na vybrali.sme sa sem-tam objavi nejaka nova funkcia: neviem odkedy to maju, ale napr. linky v sekciach novinky su uz s rel=nofollow. takze ak viem ze sa na titulku nedostanem uz sa seo-spamovat moc neoplati

  8. rony píše:

    [7] malokto to tusi :-)

  9. Piki píše:

    Azarot: rel=nofollow nie je funkcia, ktorá by užívateľovi (aktívnemu, či pasívnemu) čokoľvek prinášala. Nie je to ani zmena pohľadu na zalinkované texty, ani nový spôsob kategorizácie, ani započítavanie komentárov do skóre príspevku… Je to nič. Už prefarbenie odkazov, či zmena fontu by bolo viac ;-) (Len nech sa to nestane :-))

  10. rony píše:

    ak by nofollow bolo sprevadzane vizualne cojaviem oznacenim „sandbox“ alebo menej vyraznym vypisom, je to ok.
    teraz je ale stranka s novinkami totozna vizualne s „topstrankou“ a rovnako prispevky od „tapetovacov“ zaberaju vzdy viac ako prispevky od sporadickych prispievatelov resp. ludi, co uz maju akysi kredit v sluzbe.
    sice aj to protezovanie moze byt kontraproduktivne :)
    ale minimalne by natapetovane prispevky do noviniek mali byt penalizovane vizualne tj. ak mas DNES cojaviem 4 prispevky, tak sa ti vsetky zobrazia menej vyrazne alebo dokonca „zlucia“ do jedneho.