Komentárový formulár AJAXom

Nie, žiadne hotové riešenie tu nie je. Iba myšlienka.
Predstavte si stránku s týmto článkom. Teraz sa skladá z jediného dokumentu a v ňom je nevyhnutný layout, samotný obsah článku, sada komentárov a formulár komentára.
Teraz zmena: stránku bude tvoriť *iba layout, obsah článku a komentáre.* AJAXom si čitateľ zobrazí plávajúci box s formulárom, ktorý ale *nebude v ďalšej vrstve* ale text článku a komentárov ho bude obtekať (formulár bude plávajúci). Zmysel toho vidím v tom, že pri písaní komentára si formulár posuniem pod odstavec či komentár, ktorý chcem mať pri písaní „na očiach“.
Samozrejme *viem, že je to otrava* a preto by sa ten box s formulárom posúval aj podľa toho ako mám dokument s článkom a komentármi narolovaný v prehliadači. Čiže by bol dajme tomu vždy nafixovaný k spodnej hrane viewportu ale ak by som veľmi chcel, mohol by som si ten box zúžiť a *stránka by sa preliala* napr. tak, že obsah a komentáre vľavo a box s formulárom vpravo.
Čo poviete na inováciu? Chce si také niečo niekto naprogramovať do svojich stránok?

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. Marty píše:

    Už jsem nad vkládáním komentářů s pomocí AJAXU uvažoval, ale kvůli některým nedostatkům tohoto řešení a určitým zvyklostem uživatelů jsem od toho upustil. A rozhodně bych ten formulář zobrazoval ihned a né až po kliknutí na nějaký odkaz či tlačítko.

  2. rony píše:

    ja by som praveze uvital aby komentarovy form nebol v dokumente, samozrejme je to nepristupne ako svina :)

  3. Tomáš Ulej píše:

    Ja ajax milujem, vo formularoch je fajn (nemyslim teraz komentare). A uz sa ukazuju aj dobre aplikacie na wysiwyg navrh, co je uplne skvele, ked take veci iba naklikas… vela ich je v beta, tento sa uz da pouzit http://www.jotform.com/

  4. pangi píše:

    Niekde som videl nieco podobne, .. formular si klikom mohol vyclenit z layotu stranky, stranku si scroloval, cital co potrebujes, a formular stal na jednom mieste a mohol si don pisat; myslim ze to bolo i drag&drop, aby si si ho umiestnil tak ako potrebujes.. len to neviem najst :p

  5. rony píše:

    [4] ano aj ja som take nieco videl, ale nebolo to presne ono. predstav si, ze tym boxom pohybujes a text stranky ti plava a „nepodlieza“ pod ten box. to je podmienka pre to, aby si si okienkom nieco nezakryval a preto nemusel neustale okienko presuvat mysou.
    najlepsia predstava by asi bola, ze by si textareu mal normalne medzi odstavcami clanku a „dopisoval“ casti komentara a posuval to klasickym PgDn nadol ale rolovala by samotna stranka :)
    predstav si, ze by si chcel podrobne podrobit moj podrobny clanok podrobne okomentovanymi poznamkami. Musel by si si bud otvorit nove okno prehliadaca a dat dve okna vedla/pod sebou alebo neustale klepat na Home a End pri pisani a citani.

  6. rony píše:

    [3] jotform vyzera dobre, minimalne dobra pomocka ked sa ti naozaj nechce klepat zdrojovy kod formu.

  7. vlp píše:

    A naco Ajax? staci spravny css layout…vid http://www.snook.ca/jonathan/