Exchange nerobí logy prechádzajúcich správ

Pokiaľ dúfate, že samozrejmosti ako logy v tvare: dátum, čas, od koho, komu, status budú v Exchange rovnakým defaultom, tak sa mýlite.


Doslova ma tento kus softwaru serie. Message Tracking je paródia na nástroj administrátora a pochvaľuje si ho snáď len nenáročný obslužník. Zadať tam rýchlo údaje je stávka o infarkt. Vyplniť musím všetko a aj tak sa 5x v 4och kolónkach pomýlim. Navyše si to pamätá len pár dní dozadu. Kdeže je môj archív logov za niekoľko rokov dozadu zo systému exim?
Sakra, tak veľký software a neponúkne mi tie Windowsákmi opľúvané textové záznamy?
Pchá tisícky záznamov do Events, ktoré sú k ničomu dobré pretože na ich zvládnutie musíte inštalovať ďalší megabalík (hovoríme tomu entrprájs riešenie).
Dnes som potreboval banalitu: prešiel exchangom 1 mail dňa X približne o Y od D pre B?
Nemožné.
Ale dozvedel som sa, že megastore potrebuje každú hodinu (1x za hodinu zápis do events) rebuildovať pomocou reštartnutia služieb exchange. Fakt dôležité :-)
A ako prehľadávam logy na exim?
Otvorím si /var/log/exim/archiv kde mám po dňoch rotované textové logy. V nich sú informácie v tvare: dátum, čas, typ operácie, adresa, status.
Keď hľadám, proste zadám čo chcem a on to v texte nájde. Žiadne posr*** kolónky, proste zadám kus adresy, kus dátumu, značku operácie a ono mi nájde prvý výskyt. Ak mám sofistikovaný deň použijem grep :-) A problém riešim okamžite.
V exchangovom message tracking strácam iba nervy a čas pretože to väčšinu výsledkov nedokáže zobraziť pokiaľ nešpecifikujem ďalších 5 parametrov. A nakoniec zistím, že to sleduje aj tak len vnútro exchangu. Dvakrát za tie roky som z message tracking dostal nejaký výsledok, ktorý ma trochu zaujal. Inak na to iba nadávam.
Pokiaľ si pichnete do firmy Exchange, tak okrem „bohovských vecí“ pre používateľov zvážte, či vám takéto problémiky vadiť nebudú. Mne obrovsky vadia pretože mám pocit, že aj po x školeniach nemám pocit, že ten stroj ovládam ja.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Fifteen píše:

    je predsa samozrejme ze microsoft exchange je cierna skrinka (nieco donho vstupi a nieco vystupi ale co sa deje vo vnutri nikto netusi). :-) to som sa naucil uz v prvej faze prace (prace?) s nim. jak sa hovori … nechytat, nesahat a hlavne neprepinat :-)

  2. emmacore píše:

    Ak vam lepi, jedzte grepy!

  3. rony píše:

    [2] 100 bodov :)