Ako dostať do iGo POI bez ručnej práce

* GPS: zariadenie, ktoré sníma signál navigačných satelitov na oblohe a tieto údaje posúva v dohodnutom formáte iným zariadeniam (mapové programy)
* Mapové programy: programy obsahujúce mapu nejakého územia, ktorá je prispôsobená na spoluprácu s údajmi z GPS – zadané súradnice z GPS sedia so zobrazeným bodom na mape, v mapách sú trasy, ktorými sa dá prechádzať (autom, bicyklom, peši) a mapový program dokáže po týchto trasách nakresliť spojenie medzi určenými bodmi.
* POI: body/miesta v mapových programoch, ktoré sú na mapách zvýraznené. Obvykle sú to obchody, čerpacie stanice, historické pamiatky a čokoľvek, čo je zaujímavé všeobecne alebo len pre používateľa.
Ale ako si do svojho mapového programu vložiť POI, ktoré si vytvoril niekto cudzí?


Mapové programy obvykle podporujú POI ale každý aj po svojom. Pritom je veľmi užitočné, pokiaľ v softwari nie je len možnosť si ich pracne doklepávať do neho ručne ale aj pohodlne. Napríklad partia nadšencov urobila databázu miest, ktoré Vás nejakým spôsobom zaujímajú. Tie si chcete stiahnuť a vložiť do svojho mapového programu.
Tu môžete naraziť na prístup autorov. Mohli Vám síce POI umožniť editovať len v ich programe. Mohli vytvoriť nástroj na ich importovanie a použili nejaký viac alebo menej zrozumiteľný formát.
Dokonca môžeme mať predstavu, že sa isté databázy POI updatujú priamo z internetu po pripojení zariadenia. Tak môžete mať databázu POI, ktoré sú závislé aj od času, čerstvú na vyžiadanie.
Navigačný software TomTom zvláda import POI z programu PoiEdit.
U nás v poslednej dobe populárny iGo však nemá ktovieakú podporu používateľských POI. Môžete si voľne vytvárať priamo v ňom svoje body záujmu ale o importe môžete len snívať.
Je tu však istá možnosť ako si do iGo vložiť databázu POI.
Na prácu s databázou POI použite program PoiEdit a preto ste viac alebo menej nezávislý a môžete použiť dáta, ktoré tento program dokáže načítať.
Následne je však nutné použiť program PoiConvert z maďarskej stránky.
Tento konvertovací program vie aj niečo naviac: konvertuje zaznamenané trasy z iGo do niečoho normálneho. To sa môže hodiť, pretože za iných okolností sú tieto záznamy iba pre samotného majiteľa a tým pádom nemôžete hodiť na web žiadnu zo svojich prejdených trás.
Nakoniec je tu poctivá otázka na rovinu. Nájdeme vôbec nejaké geograficky zaujímavé POI pre našinca zo Slovenska?
Pre Čechov je tu úžasná stránka www.poi.cz a občas sa nejaký pokus blysne aj na Slovensku.
V každom prípade silná komunita okolo Garmina a TomTom môže napomôcť aj ostatným, ktorí si ich databázy môžu načítať a použiť.

Môže sa Vám ešte páčiť...