V českom cestnom zákone nie je problém – hlúpy kričí, múdry koná

Nebudem opisovať, čo všetko sa v Čechách zmenilo a ako je to teraz blbé. Normálne reakcie vodičov, ktorí si vodičák robili pred dlhým časom a zmeny si vo svojom pocite neohrozenosti svojich schopností nechcú pripustiť. Je to normálne a nemám chuť čítať hovadiny plné príkladov ako je to tam či onam v ČR zle.
Čo by som na mieste vodičov robil ja? Všetci tam vedia, že základný problém je v maximálnej rýchlosti. Doteraz boli tie čísla postavené s rezervou – dáme 40 a oni tadiaľ pôjdu 50. Takže sa riešenie ponúka – pomeniť a prispôsobiť značenie ciest.


Čo má uvedomelý vodič, ktorý naozaj chce zmenu?
Predsa kontaktovať a bombardovať správu ciest a žiadať úpravu značenia, argumentovať.
Dobrým príkladom pre Čechov je weblog p. Drahovského tu v Bratislave. Tento pán jazdí po Bratislave, fotí, dokumentuje, pripomína, hľadá. Stal sa uznávanou autoritou a jeho stránky sledujú aj kompetentné miesta, pretože prakticky okamžite ako zverejní nejaké nelogické značenie, tak sa to mení, čo stihol p. Drahovský aj dokumentovať.
Takže bratia Češi – miesto poriadania úsmevných demonštrácií v štýle „mne se to nelíbí, udělejte to (někdo) jinak“ by ste sa mohli vrhnúť na aktívnejší prístup.
Myslím si totiž, že všetko, čo vás škrie sú nevhodné rýchlostné limity. Lenže si musia aj najväčší krikľúni uvedomiť, či je priechodná výnimka na 4prúdovke z 60 na 80 alebo globálne zvýšenie limitov na diaľniciach zo 130 na 160. Hlúpi kričia, múdry koná.
Aby ma českí vodiči nezasypali psychoanalýzami: áno, dnes by som v ČR nadával aj ja na rýchlostné limity a sankcie za ne. Nadával by som preto, že ste ešte nezačali konať a vrhať na príslušné miesta zmysluplné návrhy, čo mne zo SR neprísluší nič iné ako rešpektovať.

Môže sa Vám ešte páčiť...

15 komentárov

  1. 21 píše:

    Neviem ako vás ostatných bratislavských, ale mňa sa každý deň na tých desiatich kilometroch, čo mám do a z roboty pokúsia zabiť, či ma aspoň zásadne ohrozia minimálne traja imbecili. Kebyže napíšem, že v 95 percentách šoférujú tristokoňovú tuningovanú fábiu 1.2 HTP, tak ma možno niekto obviní z motorasizmu, preto to nenapíšem. Nechápem a ani nikdy nebudem chápať prečo pre podmienkou pre získanie vodičáku nie je aj iq test a psychologické vyšetrenie. Ak by to tak totiž bolo, možno by nebolo PZP vyššie ako koncesionárske poplatky. Čechom bodový systém závidím a niečo podobné urgentne potrebujú aj slovenské cesty, pretože kokotov, čo nie sú schopní pochopiť dopravné značenie treba dať z cesty čo najskôr dole.

  2. Jiří Bureš píše:

    Takový pěkný komentář jsem napsal a pak jsem klepl na odkaz „Týmto sa pošle komentár?“. To mám za to, že jsem přehledl neviditelné tlačítko „Súhlasím s podmienkami“. :-(

  3. rony píše:

    skoda Jiri :) mna to mrzi este viac. Back nepomohol?

  4. Jiří Bureš píše:

    Back nepomohl. Tak jen telegraficky:
    * Nový zákon se zřetelně promítl do klidnější dopravy.
    * Vadí mi, že musím dostat stejný trest za 50,1 km/h a 69,9 km/h.
    * Že městská policie (někde jsem slyšel výraz policejný výškrab) loví u cedule začátku obce nešťastníky jedoucí rychlostí 51 km/h (asi nic neví o tolerancích a nepřesnosti měření).
    * Věřím, že některé nesrovnalosti v zákonu zákonodárci opraví.
    * Dodržoval jsem předpisy před 1.7. a dodržuji je zase. Přesto mám strach. Nejsem si jistý, jestli ho ale mají ti dacani, co jezdí jak hovada pořád.
    * Celkově si myslím, že je nový zákon prospěšný.

  5. rony píše:

    ano, to zrovnanie 50.1 a 69.9 je blbe ale suvisi s dopravnym znacenim. To ma ulohu ukazovat – rychlejsie ako 50 naozaj nesmies. Cize <50 znamena na tachometri cokolvek do 50. Nie neustale rucicka na 50tke. Do 50 :) a ze si rozumny clovek uvedomi, sakra aha, tu naozaj sa MOZE nieco stat, pretoze tam nedovidim (a ine dovody).
    Lovenie: ano, to je dosledok znacenia, ktor sa musi zmenit. A preco sa nemeni? Lebo NIKTO nebombarduje prislusne miesta logickymi navrhmi.
    Vcelku som aj na zaklade tvojho vyjadrenia si potvrdil, ze cely problem je v ZNACENI. Doteraz ste mali „priblizne“ znacenie. Tolerancia smerom nahor. A teraz potrebujete plny vyznam podla vyhlasky „Maximalna dovolena rychlost“. Tolerancia smerom nadol.
    Zhrnute napisane: tam kde mate predpisane 50tky, by teda mohli ist 60tky. atd atd.
    Pre mna je pochopitelne, ze policia vyuzije prilezitost k zarobku. Ona totiz znacenie nevymysla :)

  6. Jiří Bureš píše:

    On ten zákon má několik opravdových zajímavostí. Tak třeba body. Úřad není povinen Tě informovat o stavu bodového konta. Jedním z cílů zákona bylo, že řidiči po získání několika bodů zlepší své chování z obavy před ztrátou řidičáku. Jenže ono stačí, aby tě párkrát nahlásili (bez toho, abys byl zastaven hlídkou) a pak už ti rovnou přijde oznámení, abys odevzdal papíry. A objektivně můžeš být ten nejslušnější řidič. Máš třeba jen tu smůlu, že jsi dřív naštval nějakého městského strážníka.
    Nebo to, že nerozlišuje mezi pirátem silnic (to je ten, co jel těch 69,9) a docela slušným řidičem (50,1).
    Já říkám, že kdyby policisté jen trochu chtěli, tak za měsíc nejezdí 90 % řidičů. Stači si stoupnout na městskou výpadovku.
    Jinak samozřejmě souhlas s tím co jsi napsal.

  7. Piki píše:

    Tie vysoké pokuty zvýšili nielen motiváciu dodrźiavať, ale aj motiváciu chytať a trestať. Píšeš, že treba argumentovať, bombardovať správu ciest… Nuž ak tvorcu spravodlivosti živí práve tá spravodlivosť, ktorej je tvorcom, tak si nepomôžeš. Prečo by robil niečo proti sebe? Takto život nefunguje. Ešte že mám slovenský vodičák

  8. rony píše:

    [6] body: no ja mam vzdy predstavu, ze mi proste predierkuju vodicsky a je to vybavene (to je take nenarocne riesenie) :)
    [7] pozor!!! znacenie jeho navrh, osadzovanie atd. ma na starosti ina organizacia ako ta, ktora vybera pokuty! A niekto iny zasa navrhuje legislativny ramec. Takze nie je nic proti sebe. Zivot funguje tak, ze doteraz bola vagna pomyselna hranica „nieco nad 50 a policajt sa s tebou nezaoberal“ a teraz sa to proste otocilo a to VRATANE toho ze aj doteraz platilo ze ta znacka s 50tkou znamena „MAximalna povolena rychlost“. No a nejake dristy o toleranciach? no tak pojdem tachometrom na 40tke! No a? Ked bude znacenie podla toho ako hovorim vyssie, tak VOCOGO?
    Ak sa bude dokola pretacat len o tom ako si ten onen zaraba na utajenej 40tke, tak potom to tak bude navzdy. Proste jeden zdvihne ten zasrany telefon a pokecia s tym, kto navrhoval znacenie! A urobte to 10ti a uvidite ako sa to rozbehne.
    Pochop kurna, ze policajt neosadzuje znacky!

  9. bsa píše:

    ja by som ako najväčšiu tragédiu toho zákona videl skutočnosť, že mestká polícia dostáva právomoci dopravákov.
    Súhlasím, že postih za +3kmh a za +15kmh je rovnaký=zlý ale to už bolševik asi nedomyslel.
    Daj boh aby niečo podobné neprišlo k nám. Nie kvôli bodom ale kvôli policajtom, ktorý by už naozaj kašlali na úplne všetko okrem vyberania pokút. Ak by sa tak nebodaj stalo, bude trvať pekne dlho kým policajti pochopia, že ich úloha nie je len represívna.

  10. Jiří Bureš píše:

    Ad štípání kupónu) To by napadlo každého normálního člověka. Stačí vydat vhodně zabezpečenou kartičku z tuhého papíru tak za 30 korun. A do ní kleštičkama za stopade cvakat dírky. To by ale zase někdo nedostal tučnou zakázku na dodávku počítačů, serverů, nábytku atp. A za nabídku je potřeba někde nechat všimné. A pak je taky potřeba příjmout pár nových úředníků. Prostě smutná klasika.

  11. Filip Valasek píše:

    [8] Situacia s cestami u nas je takato… Organizacia, ktora znacenie aj navrhuje aj schvaluje je ta ista, Policajny zbor SR v sucinnosti s obvodnymi a krajskymi uradmi dopravy, pripadne v istych pripadoch aj mestska, ci obecna policia v sucinnosti s mestami a obcami. Pokuty vybera iba PZ SR.
    Osadzovanie ako take (ukon zapichnutia znacky na kraj cesty) ma na starosti organizacia, ktora cesty spravuje. V pripade ciest 1.triedy a rychlostych komunikacii je to stat (v sprave Slovenskej spravy ciest) a pre cesty 2. a 3. triedy je to samospravny kraj (v sprave organizacie poverenej spravou ciest – v kazdom vyssom uzemnom celku je to inac)…
    V tomto ceskom pripade asi najviac pomoze respektovat rychlostne obmedzenia podla noveho zakona a ziadat protestami o zmenu veci ako napr. body za priestupky a povinnost ich oznamovat vodicovi. To je asi tak vsetko

  12. emmacore píše:

    Len mala poznamka. Ked pred niekolkymi rokmi zacali v Rakusku divsie meravat, zdvihla sa proti tomu taka vlan odporu, ze to s policajtmi riesil minister vnutra a dostali prikaz, ze merat maju tam, kde je nebezpecne ist rychlo – t. z. primarne okolo skol, v malych obciach (a nie par metrov za tabulou, ako si privyrabaju pokutami obce v Nemecku) a pod. a nemaju sa schovavat. Cielom nemalo byt vybrat co najviac penazi na pokutach, ale zlepsit bezpecnost. Preto aj policajne auto odstavene na kraji cesty plni ucel.
    Motivaciou slovenskych a asi aj ceskych policajtov je primarne vybrat co najviac pokut, vo vela pripadoch aj uplatkov.
    P. S. Paci sa mi, ked Rakusania meraju tak, ze natacaju, alebo fotia a papier s pokutou potom poslu postou. Policajt tak nepride do kontaktu s peniazmi.

  13. rony píše:

    [12] ano. lenze mozna korupcia tu je – akiste nemaju taku techniku, ktora by zabranila „dohodnut“ sa. To by musela byt prax asi takato: v policajnom aute non-stop kamera, vodici zastavuju vzdy pred policajnym autom…
    ale to je uz rozpravka na ine prispevky :-)
    Mna len zaujima to, ci dojde aj k prislusnemu pohybu dopravneho znacenia alebo nie.

  14. Jozef Izso píše:

    Kukám na správy ČT a čo nevidím: Poznáte nezmyselné značenia? Pošlite ich na znacky@ceskatelevize.cz.
    Asi si niečo rozhýbal :-))

  15. rony píše:

    [14] ja asi nie, ale dufal, som, ze ti mudri ano :-)