MODx Content Management System

Pokračujem v spravodajskej tradícií bleskového inštalačného testu. Tentoraz to bude MODx CMS. Chváli sa moderným návrhom, zabudovanými vymoženosťami ako AJAX a rôzne podobné hračky. Môže byť teda vysoko zaujímavý.
Inštalácia je ako to už býva trivializovaná: stiahnuť, rozbaliť, preniesť FTPčkom, chmodnuť patričné adresáre, otvoriť v prehliadači konfiguračné URL, vložiť údaje k MySQL databáze… Používanie si môžete overiť na OpenSourceCMS
Aká je skutočnosť?

Rozbehanie MODx

Po rozbalení prenesieme *viac ako päť megabajtov dát* v rôznych súboroch ale prekvapivo iba v troch priečinkoch. To je jeden zo zdĺhavejších krokov najmä kvôli množstvu drobných súborov.
*Zmena CHMOD troch priečinkov* nerobí veľký problém nikomu, kto zvládne FTP klient (v mojom obľúbenom FAR manageri).
*Otvorenie inštalačnej URL* z prehliadača je bezproblémové a značne podobné inštalácií Windows programov.
V záverečnej kontrole súborov je menší zádrheľ:

Checking if manager/includes/config.inc.php exists and is writable: Failed! For new Linux/Unix installs, please create a blank file named config.inc.php in the manager/includes/ directory with file permissions set to 777.

A preto vyhovieme žiadosti a *vytvoríme ešte jeden prázdny súbor* manager/includes/config.inc.php chmodnutý na 777. Potom klepneme na *Retry* a inštalácia môže veselo pokr… vlastne ešte len začať. Ale to je už iba zobrazenie výsledkov, žiadny strach. Nebojíme sa klepnúť na *Close* a môžeme sa prihlásiť.
Po nabehnutí do admina som zmenil názov sajtu, kódovanie (všetko možné!) a inak nič.
Klepnem ešte na Content, New Document a niečo publikujem. Chvíľu som sa zorientúval a potom ma napadlo kliknúť pravým tlačítkom a zvoliť z menu Publish.

Zhodnotenie

* Vzbudenie dôveryhodnosti projektu: *excelentné*
* Inštalácia: stiahnutie, skopírovanie približne *desať minút*
* Konfigurácia: ďalších *desať minút*
* Publikovanie prvého príspevku: desať minút (preháňam, boli to dve minúty)
MODx silne šliape na päty tej rodine CMS, ktorú poznáme pod menami ako Mambo a Joomla. Snaží sa však byť o hodne modernejší v oboch smeroch – admin aj vzhľad. Používa už v sebe modernejšie technológie – prekliaty tabuľkový design Mambo/Joomla tu nemá miesto.
Má však aj subjektívne chyby: admin je prekomplikovaný a k používaniu je nutné mierne zaškolenie obsluhy. Sám IT administrátor či ostrieľaný CMSkar s tým bude chvíľu zápasiť. Pravdepodobne ale úspešne a so zadosťučinením.
Obávam sa, že rozhranie MODx je na hranici pochopiteľnosti a preto zvážte pre a proti pretože menej „výkonný“ Limbo bude možno viac intuitívny.

Záverečné doporučenia

Za éry Spravodaja som odskúšal pár CMSiek. Čo je moje doporučenie? Pre skúsenejší redakčný team by MODx mohol byť voľbou – ale rutinne som v ňom nerobil. Pre nebom IT nedotknutých skôr doporučím rodinu Mambo/Joomla/Limbo s pozorným dohľadom security odborníka. Prípadne si počkajte na vydanie beztabuľkového forku Limbo odomňa.
Z blogovacích CMSiek vyberať moc nebudem: Movable Type berte vždy keď to ide. WordPress ma vcelku sklamal ale dá sa s ním bojovať pokiaľ PHPko milujete. Tak by som mohol dlho rozprávať. Ak máte záujem o diskusie, tak ma zmasakrujte inými CMSkami.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. FrozenDog píše:

    Prave som si modx na skusku lokalne nainstaloval a nestiham valit bulvy… je to fakt maso. Jedno z mala zmysluplnych vyuziti AJAXu, co som doteraz videl. Toto si uz naozaj zasluzi nalepku web2.0.

  2. Anton Piták píše:

    Tiež so vyskúšal kvantum CMS, jediný, ktorý ma skutočne oslovil, a ktorý čím viac študujem, tým viac považujem za malý zázrak je SharpCMS (http://www.sharpcms.net). Prie niektorých môže byť problem, že je v NET. Ale XML konfigurácia čohokoľvek v admine a XSLT plne v rukách programátora na výstupe je skutočne kvalitka.

  3. Matej Kolesár píše:

    MODx je redakčný systém (fork), ktorý vychádza z „redakčného systému Etomite“:http://www.etomite.sk/ Existuje aj jeho slovenské a česká lokalizácia, ktorá je momentálne dostupná iba na Etomite fóre. MODx je dobrý redakčný systém, ale na môj vkus až príliš prekombinovaný. Jeho hlavnou výhodou je hlavne front-end úprava článkov a na druhej strane je výhodou Etomite zasa drag-and-drop obsah (usporadúvanie a preskupovanie dokumentov). Pôvodný tvorca redakčného systému Etomite, známy ako Alex pracuje na svojom novom projekte „Immerce CMS“.http://www.immersecms.org/ (stránka momentálne nedostupná) ktorý vyzerá fakt úžasne, škoda že to nebude open-source. :(