Mortal Combat: SPAM versus E-MAIL

Graf: Mortal Combat
Na grafe sú tri stĺpce. Vy vidíte však iba jeden.

1000:2:2

Ten vľavo je počet odmietnutých príchodzích spojení. Buďme zhovievaví a myslime si, že ide vždy iba o jeden jediný e-mail s jedným príjemcom. Smrtiaci súbooj začína. Je to tisíc odmietnutí za púhu minútu. V strede sú spamy, ktoré prelezú napriek odmietaniu a zachytia sa v osídlach spamového filtra. Vychádza to na niečo nad dva za minútu (áno, pritvrdili sme v odmietaní).
Niečo nám prelezie spamovými filtrami a to zvyčajne býva bežný e-mail. No a medzi ním „omyly“ spamového filtra (a teda zasa spam). Teda vy, s malinkatou firemnou schránkou vidíte iba ten spam, ktorý Vám dolezie medzi tými mailami z pravého stĺpca. V priemere ide o máličko nad dva maily za minútu.

Dve promile

Absolútne čísla berte len vo vzájomnom pomere – záleží na kokrétnom serveri – pomer sa zrejme moc nemení a zrejme sa zhoršuje s vekom domény a ďalšími faktormi.
Ten graf je úžasný prostriedok na dokumentovanie koľko špiny sa prenáša internetom a kam sa zabára Váš úprimný, milý a nevinný „mailík“ priateľke.

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. emmacore píše:

    Ked uz hovorime o spame, co by si doporucil na domaci pocitac, ktory sa pripaja na net cez DSL modem a mailbox je na T-Zones (katastrofa, co sa tyka ovladania webmailu, aj filtrovania spamu)? Priatelke som nainstaloval Thunderbird, ktory ma bayesiansky filter, ale stale dost vela veci prejde. Chcelo by to skombinovat este s niecom inym. Poziadavky: nech to je free a nech to zvladne obsluhovat aj ona (inak, bystre a sikovne dievca). Zatial som nasiel Spamato, ale este som neskusal.

  2. rony píše:

    Mne sa osvedcil SpamPal – to je ale neinteraktivny antispam – dost komplikovane sa uci. Napriek tomu aspon u mojej schranky, kam moc spam nechodi to spoznava dost veci – vysledkom je iba oznacenie v predmete spravy – cize klient musi potom podla toho rozdelovat postu.
    Na MS Outlook je neprekonatelny SpamBayes plugin – tam to vytrvale ucis tym, ze ak nejaky spam nespozna – stlacis Delete as spam a uz to ovlada – hodne ucinna vec. Dobre je si nazbierat kopec spamu pred instalaciou ako aj kopec normalnej posty a na zaciatku ho naucit.

  3. Fifteen píše:

    [2] ad spambayes – sporim postu sporim :-) ale chcem take na exchange … len sa k tomu neviem odhodlat. nieco centralnejsie proste

  4. rony píše:

    [3] kolko milionov mas v rozpocte na take riesenie?

  5. rony píše:

    [3][4] nerobim si srandu ale ak ta to uprimne zaujima, mozeme to rozobrat na ICQ

  6. emmacore píše:

    Dik za tip. Vyskusam. Co sa tyka Outlooku, pouzivam tam len ten jednoduchy system, ktory tam uz je a vacsinu spamov to vychyta. Mne vsak chodi len okolo 10 – 20 spamov denne. Viac ma trapi filter na T-Zones (mail od Eurotelu pouzivam uz asi 6 rokov). Spamy, ktore zachyti, treba manualne mazat cez webove rozhranie, lebo mozu zaplnit celu schranku. Nedaju sa vymazat vsetky naraz, ale len po 15. Ked ich clovek vymaze, musi celu proceduru zopakovat (vratane mazania po 15), pretoze sa presunu do foldra vymazanej posty, nedaju sa vymazat priamo z foldra Spam. Akoze j*bnutejsie rozhranie, ako ma T-Mobile po rebrandingu som este nevidel. Stary dobry zruseny eurotelovy webmail.
    Vazne rozmyslam, ze kvoli tomu ozeliem SMS notifikaciu a urobim si mailbox inde. Uz som rozmyslal aj nad forwardovanim posty cez Gmail, ktory ma vyborne filtre. Ani neviete, ako sa tesim na tretieho operatora.

  7. rony píše:

    SpamBayes je sice na klientovi ale pokial vam nevadi neexistencia serveroveho riesenia – da sa lahko vypocitat rentabilita a ucinnost, tak to mozem s kludom odporucat aj do mensich firiem. Nie kazdy vo firme je stotozneny s problemom spamu a tak ho dostanu iba ti, ktorych trapi naozaj. Takze potialto je to mnou doporucovany doplnok.
    Webmaily operatorov GSM su zufale. Lepsie by urobili ak by to poskytovali ako POP3 miesto webmailu ale to ich marketingovy skriatok nepusti – aby sme nedosli o „pojitko“ s operatorom ;-)

  8. emmacore píše:

    Pred rebrandingom som webmail pouzival asi raz za rok, ked som bol niekde mimo svojho pocitaca, inak som fical cez POP3. Teraz, zial, musim asi raz za mesiac ist na webmail a vycistit si spamy. Uplne by stacilo, keby dorobili automaticke mazanie foldra Spam po urcitom case. Alternativou by bolo uplne si vypnut spamovy filter na T-zones, lenze nemam chut, aby mi denne prislo o 20 SMS viac s hlaskou o novej spamovej poste.