Poštový server: odosielať nedoručenký?

Liv TylerO čom inom v súvislosti s emailom písať ako o spame a jeho dôsledkoch. Spam má okrem primárneho účinku aj sekundárne dôsledky. Pokiaľ je zaslaný na neexistujúcu adresu a nemáte reálnu možnosť filtrovať spam aj voči zoznamu platných príjemcov, tak každý spamový mail generuje návratku s hlásením o neexistencií účtu.
Mailing listy rôznych webov spôsobujú rovnaký efekt a vzhľadom na to, že existuje kvantum ignorantských vlastníkov, sú schopní posielať svoje správy na roky neexistujúce adresy. Pevne verím, že ani jeden prevádzkovateľ mailinglistu neprezerá doručenky a nevyhadzuje z databázy adresy.
Ľudia vo firmách majú vo významnom počte duševný problém s akýmkoľvek podobným mailom – okamžite po prvom slove, ktorému nerozumejú PRESTÁVAJÚ čítať a preto sa ani nedostanú k hláškam ako „mailbox neexistuje“, „veľkosť schránky pretiekla“, „email je príliš veľký a presahuje limit“. Preto sú schopní „komunikovať“ s ľudmi na adresách, ktoré dajme tomu roky neexistujú a sú úprimne presvedčení, že to „funguje“.
Ľudia, ktorí sa nedoručenkami vôbec riadia sú zároveň ľudia, ktorí si pri odosielaní dávajú pozor na chyby. Hlásenie väčšinou nepotrebujú.
Prečo teda ešte musím odosielať hlásenia o nedoručení?

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. sloper píše:

    Trochu offtopic – ista uzivatelka na mojej sieti ma dlhodobu uspesnost odoslania e-mailu 66%, jeden z kazdych troch mailov posiela na dodrbkanu adresu, lebo je totalne neschopna precitat si po sebe, co tuka do klavesnice. A samozrejme spätne hlasenia serveru o neexistencii adresy necita – presne v style, ako si popisal.
    Ale este nedorucenky stale posielaj – aj ked nikdy, ale naozaj nikdy ja chybu nespravim ;-) mozem dostat zlu adresu od ineho :-)

  2. dusoft píše:

    Minimalne kvoli automatizovanym systemom, ktore vedia podniknut kroky viazuce sa na delivery delay, unknown delivery a pod.

  3. Jiří Bureš píše:

    [1] A čím je uživatel ve firmě výše postavený, tak tím víc dává vinu systému nebo správci sítě ;-)