Naozaj NBS varuje pred vírusom ničiacim pevný disk?

Určite nie. Aj keď veľa hlupákov hneď po tom, ako dostane tento hoax od nie príliš skúseného zamestnanca NBS, považuje túto skratku za dokonale autoritatívnu k tomu, aby inak idiotský hoax získal pre nich na dôveryhodnosti. Podobne ako hoax z ministerstva vnútra. Alebo ešte predtým nejaká nešťastná doktorka z východného Slovenska vyzývajúca k rozposielaniu mailov (za každý mail 1 cent) šíriaca fúzato a zúfalo starý hoax.
Čo sa stalo? Zamestnanec NBS dostal hoax e-mailom od svojho známeho a so samozrejmosťou ho poslal ďalej a to zo zamestnávateľom pridelenej schránky vrátane kompletného podpisu pod správou s uvedením svojich kontaktov. O tom, že neoverená fáma, ktorú týmto šíri ďalej môže s kľudom spôsobiť paniku vyvolanú v mene svojho zamestnávateľa zrejme dodnes netuší nič o takýchto súvislostiach. Lenže lavína je už spustená a odteraz sa určite kedykoľvek v budúcnosti nájde ďalší dement, ktorý prepojenie NBS a hoaxu bude považovať za silné varovanie.


To vám príde e-mail s predmetom: Dôležité upozornenie z NBS!!
Znenie hoaxu je otrepané, notoricky známe:

Neprijímajte nič od *kontaktu pete_ivan@ hotmail.com* a *ani video o Bushovi ,* je to hacker, formatuje počítač a zničí aj password k Vašej elektronickej pošte. Pozor, ak ho Vaše kontakty prijmú, tak ho dostanete aj Vy, takže im pošlite rýchle správu – je dôležité poslať tento oznam všetkým!!!! – Vašim priateľom, rodine, spolupracovníkom
V najbližších dňoch si musíte dať pozor : neotvárať žiadnu správu, ktorá bude mať prílohu s názvom : *Pozvánka ( invito, invitation )* nezávisle od koho tá správa bude. Je to vírus, ktorý zničí celý hard disk. Tento vírus príde od známej osoby, ktorú máte medzi kontaktmi.
Preto musíte upozorniť všetkých o tomto nebezpečenstve. Je lepšie dostať túto správu 25 krát ako dostať vírus a otvoriť ho. Ak by ste predsa dostali poštu od priateľa s prílohou : pozvánka, neotvorte ju a vypnite ihneď počítač. Ide o najhorší vírus ohlásený CNN. Tento nový vírus bol objavený len teraz a Microsoftom bol klasifikovaný ako najdeštruktívnejší vírus všetkých čias. Tento vírus bol objavený včera spoločnosťou McAfee a neexistuje zatiaľ žiadny antivírusová ochrana voči nemu. Tento vírus jednoducho zničí Nulový sektor Hard disku, v ktorom sú zachované vitálne informácie jeho funkcií.

NBSLenže pod týmto textom chudáci preposielajú aj podpis nešťastníka, ktorý pokračoval v preposielacom šialenstve:

S pozdravom
Ing. Natália ****ová
Oddelenie **** ****
Odbor **** ****
Národná banka Slovenska
Imricha Karvaša 1
813 25 Bratislava 1
tel.: 02/5758 ****
e-mail: ****

Kam toto všetko smeruje? K predvídavosti. Iste, vždy mi namietnete, že VY nie ste taký odborník ako ja alebo kopce iných „ajťákov“ a nemôžete vedieť a blabla. A že na to nemáte čas. Vraj je to komplikované rozpoznať a vy nie ste „technici“.
Pre kristove božie rany. Čo má vrodená podozrievavosť a schopnosť premýšľať s IT?
Čo je ťažké zapamätať si ľahučkú poučku: mám pred sebou výzvu na šírenie, overím si ju na www.hoax.cz
Nemáte čas? Nešírte to. Je to príliš emotívne a vydieračské (ak neodošleš zdochnú všetky motýle v Antarktíde) – dokážete odolať zúfalému kriku žobráka na ulici a miesto, aby ste ho povodili po všetkých známych si vyriešite svoj vzťah k nemu sami?
Tu vidíte priamy dôsledok toho, čo sa stane, keď sa náhodou rozhodnete zo zamestnania odoslať nejakú blbosť. Ste na smiech a na smiech je aj Váš zamestnávateľ. Tým horšie, čím by mal pôsobiť serióznejšie a jeho zamestnanci by mali byť intelektuálna elita. Bez ohľadu na titul pred menom. Ako mám veriť vystúpeniam zamestnancov NBS v médiach, keď varujú pred skutočnými nebezpečenstvami?
Ste zvedaví, čo je o tomto hoaxe na www.hoax.cz?
Áno, samozrejme tam je. Dokonca aj tento z tohto článku „nbskový“. A aj vrátane nevyhnutného vyhlásenia hovorkyne NBS:

NBS upozorňuje na nepravdivý e-mail šírený elektronickou poštou
25. 06. 2009 | Informácia pre verejnosť
Národná banka Slovenska upozorňuje, že e-mail, ktorý sa v súčasnosti šíri elektronickou poštou s názvom predmetu Dôležité upozornenie z NBS!!! je nepravdivý a obťažujúci e-mail (hoax), ktorý vyzýva na to, aby bol šírený ďalej. Uvedený e-mail bol podľa informácií NBS doručený okrem súkromných spoločností aj na niektoré obecné úrady.
Národná banka Slovenska preto informuje, že uvedený e-mail nesúvisí s jej činnosťou a jeho autorom nie je žiadny zamestnanec NBS.
Jana Kovačová
hovorkyňa NBS
Pozrite si originál na nbs.sk

NBS teda tvrdí, že autorom nie je žiadny zamestnanec. Rozhodne verím tomu, že TEXT tej výzvy nepísal nikto v NBS. Verím, že je to pravda. Koniec koncov, to nevyvracia možnosť, že ten mail/text iba dostal a preposlal ďalej.
Napadlo ma, že meno a kontakty sú vymyslené. Nič jednoduchšie – celé meno stačí prepláchnuť Googlom. Nájdem samozrejme stovky kópii hoaxu na diskusných fórach, kam to ďalší hlupáci poumiestňovali v záchvate „záchrany sveta“. Chudera Natália. Našiel som aj profil na Facebooku. Nič ďalšie odbornejšie – žiadne dokumenty týkajúce sa niečoho iného ako tohto hoaxu. Natália si spravila absolútne negatívnu publicitu a pritom vlastne neurobila nič viac ako preposlala jeden hlúpy mail svojim známym.
Ako u každého hoaxu – svoju hlúposť oznamujeme sami každým preposlaným e-mailom. Vačšinou len tak medzi známych a občas sa spopularizuje po celom svete.


Autor pravidelne pozoruje nepremyslené správanie sa ľudí v kontakte s internetom a snaží sa na príkladoch upozorniť na nevyhnutnosť predvídania, pozornosti a zdravej nedôvery voči všetkému, čo koluje internetom. Pozrite si v archíve ďalšie podobné prípady.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. e-lancer píše:

    „…a Microsoftom bol klasifikovaný ako najdeštruktívnejší vírus všetkých čias.“
    No keď toto v nás nemá vyvolať pocit dôveryhodnosti, tak potom už vôbec neviem.