Univerzálny rozvod pre zariadenia

Predstavte si, že máte v dome či byte dátový rozvod. Je doma, že je to tak samozrejmá súčasť výbavy bývania ako toaleta či rozvod elektriny.
Ja osobne mám v stenách štrukturovanú kabeláž s bežnými koncovkami (LEXCOM – znalci poznajú). Som s tým spokojný a dokonca viac ako keby som bol nútený používať WiFi (nemám rád notebooky).
Lenže samotná možnosť pichnúť sa do LAN mi nestačí. Poobzerajte sa po počítači, koľko nezmyslov k nemu pripájate.


* kolísku k PDA, mobilu, mp3 prehrávaču,
* rôzne externé hardisky, bluetooth dongle, kamerky, joysticky, volanty,
* scanner, tlačiareň,
* monitor, klávesnicu (resp. čidlo bezdrôtovej klávesnice a myši).
Všetko toto musíte v rámci možností umiestniť blízko počítača a pripojiť.
Môžete snívať o bezdrôtovej komunikácií všetkého tohto, no zvyčajne je to len sen. Bluetooth nie je všeliek a navyše je trochu geekovitý – spárovanie, spúšťanie bluetooth a pod. veci spojené s nie príliš easy ovládaním (plno zbytočného klikania) nerobí bluetooth niečim tak jednoduchým ako je pripojenie kábla.
Predstavte si však niečo takéto: v stenách máte zástrčky štrukturovanej kabeláže. Počítač máte v nej pripojený do LAN. Kolísku PDA väčšinou nutne nepotrebujete pri počítači. Ja osobne by som ju napr. chcel mimo neho. Podobne tlačiareň ale dokonca aj monitor.
Takže miesto toho, aby som tieto zariadenia pichal do počítača, tak potiahnem kábel od nich do najbližšej zástrčky v stene. Zvyšok prepojenia už bude „v byte“.
Reálne to bude trebárs vyzerať takto:
Počítač bude škatuľa kdesi mimo mňa. Monitor pripojím do elektriky a do môjho vysneného uBus. Televízor pripojím tam tiež. Jednotlivé reproduktory miesto ťahania káblov podobne. Keď si budem chcieť zahrať na telke nejakú hru, tak buď strčím joystick niekde vedľa sedačky alebo spredu do televízora.
Prídem domov a v predsieni pichnem mobil a PDA do kolísok. Tlačiareň mi nezaberá miesto na stole.
Je to ťažké urobiť? Vlastne nie. Sú to len metalické rozvody, nejaké problémy so stratami dlhým vedením, rušeniami sú riešiteľné alebo proste neriešiteľné (ale dajú sa obísť). Konektory sú len istá forma hry na svojom piesočku – príkladom sú všemožné nabíjačky k mobilom: stačila by jediná „nabíjacia“ stanica doma – tiež si s vysávačom nekupujeme elektráreň. Takže ak na jednom konci je zástrčka do ktorej pichnem externý disk, tak na druhom konci to vyústi v počítači (alebo ten disk má LAN Ethernet rozhranie).
Toto je ideálne. Neverím totiž, že bezdrôtové prepojenie je to najskvelejšie riešenie. To by som napr. v práci mal bezdrôtový telefón miesto toho na šnúre.

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. Keff píše:

    Bezdratovy telefon je btw skvela vec. Jen v urcitych verejnych prostorach typu ‚prace‘ se obcas ztraci, coz jiste vede zamestnavatele k udrzovani telefonu dratovych :).
    A pak je tu problem interference pasem kdyz takovych telefonu bude vvice nez 4 na jednom miste.
    Jinak souhlasim, clanek je dobrym napadem, ale dohoda vyrobcu mi prijde asi tak mozna jako ze apple poskytne patenty na ipod ostatnim vyrobcum mp3 prehravacu aby se zakaznici nemuseli pokazde ucit nove ovladani :).

  2. Jamesek píše:

    A co šikovný známý elektrikář? Vytvořit si svůj standard zástrček a rozvést si to po bytě? Jde jen o sjednocení konektorů pro stejný typ dat, takže zběžně si udělám rozvody jako 3,5mm jack pro stereo hudbu (chceš li 5.1 označ konektory barvou a budeš vědět kam do zdi píchat satelity, kam středy), s-vhs kabely pro video (snad nechceš hned HDTV ;), usb pro usb, RJ45 pro síť, nokiácký konektor pro dobíjení telefonů (naštěstí vše nokie). Mám muziku, video, kdekoliv píchnu externí disk, volant, tiskárnu, pda, flashku, datový kabel k mobilu na usb a připojím počítač nebo cokoliv jiného přes RJ45. Pro jistotu si pokryju byt signálem wifi (internet do pda, chytrých mobilů a NB – proč tahat kabely kde to opravdu nutné není) a Bluetooth bych se taky nebál. Ale to můžu strčit jako USB-Bluetooth kdekoliv do zdířky USB ve zdi.
    Všechny tyto kabely jdou nějakým způsobem větvit (krom s-vhs, tím si jist nejsem ;) a všechny by se vešly do běžného husího krku.
    Skeptický jsem k návrhu umístění. Já mám problém si vymyslet kde budou zásuvky na 230V, natož rozhodnout kde budou všechny tyto výstupy. Dále je nutno asi vše řešit přes jeden PC – struktura podobná stromu (vstupy do pc, výstupy z pc). A na závěr – nechci sýčkovat, ale aby ti to rony utáhnul komín (OS).

  3. rony píše:

    [2] strucne: prototypove riesenie moze byt ale to je len cesta k vseobecne rozsirenym rieseniam. preto tvoj navrh je hodne pracny ale realizovatelny. osobne by som ale takyto metarozvod a kompatibilne pristroje mal „default“. proste ma napadlo, ze takto by to bolo omnoho lepsie ako je teraz.
    Ad zasuvky: momentalne som si viacmenej isty tym ako navrhovat zasuvky do stien. Architekt ti ich zvycajne napcha do rohov miestnosti, co je sice uzitocne ale dost blbe – telku mas napr. v strede steny – takze k nej musis dotiahnut este predlzovacku. Takze v izbe by som zastrcku daval aj do stredu steny. Takisto si hovoris, ze v spalni toho moze byt menej ale nie – urcite nie. najhorsie riesenie je napevno si dat zasuvky akoze „na bokoch“ postele. premiestnis postel a si v prdeli :) takisto mozes nakoniec mat telku alebo nieco v rohu miestnosti…
    V kuchyni by som si zastrcky dal najradsej tesne nad pracovnu dosku a potom aj dovnutra skriniek (napr. kvoli mikrovlnke)

  4. Jamesek píše:

    Ten zásuvkový roblém byl víceméně řecnický, páč to pro mně až takový problém není (díky stavebnímu vzdělání a s tím spojených spousta praktických zkušeností), ale mohl by být problém při navrhování této složité sítě.
    Stačí do ložnice dvě zásuvky usb, jedna zvuková, jedna video, anténa, telefon, 5x 230V, 2x RJ45? Moc, málo? USB k nočnímu stolku nebo k posteli? Audio do roku, ke středu místnosti?

  5. rony píše:

    [4] nie praveze ziadne rozne zasuvky
    jedna univerzal a logika vnutri bude tak prepojena
    ze to pojde.
    cize nejaka riadiaca prepinacia jednotka, ktorej povies – teraz je zasuvka c.453 akoze USB a smeruje do zasuvky c. 128
    do prvej vopchas usb disk a do druhej vopchas kabel z pocitaca.
    rozumies?
    a ked prepnem v tej jednotke, ze ta zasuvka je teraz „nabijanie“ tak v prvej zasuvke urcim ze sa prepoji k nejakemu zdroju jednosmerneho prudu.
    ja viem, ze je to nebezpecne ale iba dovtedy ak poviem, ze sa to da riesit zaujimavo vytvorenym systemom zastrciek a zasuviek.

  6. Filip Valašek píše:

    Myslím, že takéto niečo by mohlo fungovať, len by bolo treba vyriešiť práve tie straty na vedeniach. Taký ethernet je v pohode, tam môže mať kábel aj 500m, ale USB max. 15m.
    Taký prepínací mechanizmus, ako navrhuje Rony by bol síce parádna vec, ale vzhľadom na tie dĺžkové obmedzenia, by nejaká inteligencia musela byť aj v zásuvke. A to by možno celá zásuvka nebola ani zásuvka, ale počítač v stene :)

  7. rony píše:

    [6] ked si blizsie pozries napr. zariadenia LEXCOM (teraz patri myslim Siemensu), tak uvidis tam aktivne prvky, ktore riesia niektore tieto problem (napr. distribuciu A/V cez klasicky UTP kabel). Niektori vieme, ze cez UTP sa da volnymi zilami napr. viest jednosmerne napatie – napr. na usetrenie dalsieho kabla vedeneho od 220V k zariadeniu, ktore sa okrem elektriny pripaja k LAN.
    Ja napr. kablovku pripajam prave cez rozvod UTP kablom – mam specialny kabel – na jednom konci taka ta klasicka zastrcka ako do sietovej karty a na druhej strane normalna zastrcka ako z kablovky. Samozrejme chce to aj nejaku tu mensiu elektroku.
    To co mna napadlo je len rozsirenie tohto riesenia o dalsie moznosti.

  8. Jamesek píše:

    [5] Ó tak to je jiná. Pak by se to rázem (a řádově) samozřejmě zjednodušilo. V každém rohu a stěně si jen řekneš počet univerzálních zásuvek a když by nestačily, tak to přepícháš všechno o jednu vedle ..
    Finta je v té hrací (ehm řídící) skřínce. Kdyby někdo tohle uměl vytvořit, nebylo to moc velké na zabudování do zdi (nebo ke zdi postavení) a nastavování bylo rozumné (přes TCP/IP jako router) tak bych do toho šel i za hodně peněz. Nabízí se to řešit přes PC postaveným a vyčleněným pouze na tento účel, ale radši budu věřit méně chytré mašince (proč je lepší samotný router, než počítač jako router sloužící).
    Po vyřešení ochran (chybného zapojení, nastavení, přepětí) a kolizí, proč ne.
    Ps. dej téma na massacre a zapojím se .. ;)

  9. Jamesek píše:

    Jinak jsem si vzpomněl že jsem něco takového vymýšlel i jako malý kluk. Doma jsme měli spojený systém reprobeden, že šlo přepínat muziku od Hifivěže do obýváku (kde věž stála) nebo do dvou dalších pokojů. K věži byly připojené i další zařízení jako gramofon, video…
    No a já tehdy přemýšlel jak vytvořit jednoduchý (elektromechanický) systém přepínání, kdy na jedné straně by byly zařízení zvuk generující a na druhé reproduktory nebo zařízení zvuk přijímající. A já bych mohl nastavit zvukovou cestu (Video > Hifi, Hifi > Repro v obýváku – příklad současného nahrávání koncertů z VHS na kazety (ty klasické, znáte to ještě? ;) a odposlechu nahrávaného). Jako vyšší dívčí bylo vyřešit i křížové nezávislé spoje (k příkladu shora si přidejte Gramofon > Repro v druhém pokoji).
    Počítač jsme měli taky, ale ten uměl v té době jenom Midi, natož aby to celé řídil ;)

  10. Filip Valašek píše:

    [7] Hej, riešenie by to bolo a aj reálne, ale musela by sa veľká časť inteligencie preniesť do zásuvky…
    Presne takýto decentralizovaný a technologicky nezávislý prístup bolo potrebné zaviesť aj v dátových sieťach, keď sa začali objavovať technologické problémy.
    A podľa mňa by aj toto Rony-made riešenie dospelo časom k nejakej domácej optike.
    V zásuvke by bol nejaký switch, ktorý by vedel tieto veci:
    1. rozoznať pripojené zariadenie,
    2. správne smerovať,
    3. konvertovať na nejakú farbu do optiky.
    Pripojil by si USB, na druhej strane tiež USB, zasuvka by to spárovala, dohodli by sa na farbe, akú vystrelia do siete a išlo by sa.
    Samozrejme problém napájania by sa riešil v samostatnom vodiči.
    Ale to už je sci-fi :)