Bububu, zlý štát ignoruje opensource a platí Microsoftu

Buďme už pri zmysloch. Jedna vec sú uchopiteľné štandardy a druhá používanie „náhrad“ softwaru, ktorý ponúka komerčný sektor. Prepáčte mi ale musím na pár z tých fanúšikov opensource asi nakričať, aby sa prebrali z pomätených blúznivých predstáv.

Áno, štát si objednal MS Office (asi pre celú štátnu správu) za 52,6 milióna eur.

Som domáci používateľ OS X, niečo viac ako desať rokov sa zabávam a sympatizujem či dokonca profesionálne používam linux. Nemôžete ma obviňovať zo zaslepeného postoja. Ale už sa pragmaticky zamyslite nad tým, prečo si si hocikto radšej žiada MS Office.

  • jednoducho preto, že má na počítači „bundlovaný“ Windows,
  • asi aj preto, že ešte nikto z pomätencov opensource nevyvinul žiadnu aktivitu k dôslednej propagácii (a nielen to!!!), nezaložil žiadnu firmu so službami používajúcimi opensource (napr. vybavenie firiem na kľúč, servis…)
  • takže ak si kupujem ako LAIK MS Office, chcem sa spoľahnúť nielen na seba ale na telefónne číslo podpory,
  • MS Office má jasný „fahrplan“, tj. ak výjde novšia verzia, sú jasné (a z minulosti dedukovateľné) podmienky, aký servis má moja verzia, ako prejsť na novší,
  • ktorý náhradný balíček má takúto širokú podporu?
  • nedávno som počul ako sa tím okolo OpenOffice.org pohádal alebo firma, ktorá ho zastrešovala sa naň vykašlala a tak boli nútený ten istý produkt začať vydávať pod iným názvom, nie je to smiešne? Ako toto zrozumiteľne vysvetlíte LAIKOM? Že je to nepodstatné? Ale áno je a veľmi PODSTATNÉ.

Áno je to nebesky vysoká suma. Tak pátrajte koľko je jednotková cena, koľko z toho je servis, prečo ak je veľký, je tak veľký. Skúmajte, vŕtajte sa v tom, pýtajte sa.

Máte neukojiteľnú predstavu úradníkov škrabúcich v nejakom office zadarmo? Viete, čo k tomu chýba? Moje body vyššie ste čítali? Na ich podporu musí existovať infraštruktúra. Predstava, že si úradník stiahne z netu balíček a nainštaluje je naivná a áno vy ste naivky.

Rozhodne k tomu potrebujete aj neustály tlak, nie nepodobný tomu, čo robila Mozilla s Firefoxom, ktorý navykne ľudí na takýto software. Nesmiete ich nerdsky zhadzovať a ponižovať. Žiadne kladenie polien pod nohy, odfrkovanie si nad ich zaostalosťou. Ten software si musí byť schopný doma nainštalovať a hlavne, dajte mu k tomu dôvod. Bez neho to neurobí.

Ďalší zasa hulákajú, že potom úradníci komunikujú v neproprietarnych formátoch. No a? Myslíte, že na to neexistuje žiadna možnosť ako nainštalovať opensource? Kdeže. Pravidlá hovoria, že dokument má byť v „otvorenom“ formáte. No dobre, aspoň v otvoriteľnom. MS Office je schopný vygenerovať RTF a asi aj PDF. Neobávam sa toho, že by sa to bez opensource nedalo robiť. Takže len z faktu, že znova nakúpili MS Office sa nedá obviňovať štát, že generuje navonok „zlé“ formáty.

Stratégia tlaku na štát, aby šetril či si všimol opensource je ako u každej väčšej firmy. Aj tie predsa môžu kašľať na licencie MS Office, predsa sú to náklady. A prečo neprejdú na opensource? Presne z tých istých dôvodov ako som vyššie menoval.

Fanúškovia opensource sa musia zamyslieť akú stratégiu zvolia pre presadenie ich predstáv. A hlavne musia ich už konečne predstaviť ako rozumnú vec, ktorá je stabilná s budúcnosťou, má podporu a aj infraštruktúru firiem, ktoré sú schopné riešiť k nim servis.

Dnes sa mi zdá, že opensource pod takýmito správami spomínajú fanatici, ktorí majú síce vznešený cieľ ale inak hulvátske správanie, ktorým ho nemôžu dosiahnuť.

A mám aj pocit, že títo malí hulváti si sami zakopávajú cestu. Keď sa totiž pýtam, či a ako tlačia na rozvoj otvorených formátov, tak prídem na to, že sa ani nedostanú k tomu, aby pozitívne ovplyvňovali tie „zlé“ firmy ako Microsoft, štát atď. Nevedia jednať a kým sa to nenaučia, budú otravovať len pohukovaním.

Cesta dopredu je v tom, že sa pohnú všetci.


Môže sa Vám ešte páčiť...