Zbytočne duplikované informácie na webe

Iba tri príklady zbytočného opakovania toho istého.


Príklad 1:
<a href="http://example.org/zbytocne-duplikovanie-informacie-na-webe" title="Zbytocne duplikovanie informacie na webe">Zbytocne duplikovanie informacie na webe</a>
Príklad 2:

Príklad 3:
* Názov: Bleskové operácie
Dátum: 14. 9. 2006 Komentárov: 30
Autor: bleskáč
* Názov: Všetky filmy sveta
Dátum: 13. 9. 2006 Komentárov: 3
Autor: filmáč
* Názov: Nepíšte blbosti
Dátum: 13. 9. 2006 Komentárov: 0
Autor: pisálek
* Názov: Mačka rapotačka
Dátum: 11. 9. 2006 Komentárov: 6
Autor: fanda
V prvom prípade je príliš prehnaná snaha vyplniť všetko, čo sa dá. Autor nápadu si myslí, že TITLE treba vyplniť tým istým obsahom ako je už kdesi nablízku. Nenapadne ho, že TITLE nemusí vypĺňať hodnotou premennej title :-) ale by tam mohol napr. dovysvetliť text v odkaze. Je to aj dôsledok šablónovacích systémov a pôvodný kód vyzeral takto:
<a href="$url$" title="$title$">$title$</a>
*To skripťákovi nepríde nenormálne.* A pritom to nenormálne je. Ten istý skripťák potom vypĺňa ALT v obrázkoch názvom súboru. Podobne vloží do šablóny kľudne na jednej stránke s článkom jeho názov aj desať krát. Nepríde mu to blbé.
Pokiaľ uvažujete, že detailizujem, tak si uvedomte, že takéto veci predĺžia dokument. Iste – zanedbávam bitmapové a iné huge objekty.
V príklade dva je *prehnaný zmysel pre boxíkovanie.* To slovo čítajte s dešpektom. Šuflikantenie, rámikovanie. A hlavne všetko onadpisovať.
Preto na stránkach nájdete boxy s nadpismi, ktorých význam alebo aj znenie nájdete aj v ich vnútri. Často nájdete boxy, ktorých rozsah nadpisu je skoro totožný s ich obsahom. Boxy s nadpismi ako HLAVNÉ MENU (a v ňom na počudovanie položky menu) či KONTAKT (a v ňom formulár na odoslanie správy či evidentné kontaktné údaje) alebo ČLÁNOK (a čuduj sa svete znovu, je tam text článku).
V poslednom (mojom, vonku nájdete ďalšie) príklade ide opäť o programátorskú chorobu.
Skripťák vidí totiž nejaký takýto kód (zjednodušene):
for i=1 to maxitem {
print "Nazov: " . $title;
print "Dátum: " . $datum . " Komentárov: " . $commnum;
print "Autor: " . $autor;
}

Nepríde mu divné, že sa opakuje – v kóde to napísal predsa iba raz. Práve naopak by mu toto prišlo strašne nepresné:
for i=1 to maxitem {
print $title;
print $datum . " " . $commnum;
print $autor;
}

Však už teraz chápete myslenie skripťáka a databázáka?
*Ubrzdite ich čím skôr.* Aby nenavrhovali frontend sami.
Akými blbinami sa prejaví databázák?
Navrhne vyhľadávací formulár s prepínačom a text napísaný v inputboxe si tým prepínačom musíte vopred označiť ako „hľadám nadpis“, „hľadám autora“, „hľadám cez Google“, „hľadám v bahne“.
Urobí sofistikovanú tabuľku s dátami širšiu ako futbalové ihrisko.
Navrhuje rozhranie aplikácie :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Martin píše:

    Nie je prvy priklad dobry pre SEO? Nezerie Google obsah v title?

  2. dusoft píše:

    Ano, je dobry pre SE (a ciastocne SEO). SEO ale musi byt orientovane na uzivatela a poskytovat mu plnohodnotnu informaciu s ohladom na pouzitelnost.

  3. rony píše:

    [1] mylis si to s TAGOM title. toto je PARAMETER title. priklad:
    <html>
    <head>
    <title>plnohodnotny nazov dokumentu</title>
    </head>
    <body>…
    V prvom priklade je parameter TITLE v anchore. To je samozrejme rozdielne chapanie.
    Ak pocuvas v suvislosti so SEO nieco o TITLE, tak je to takmer vyhradne spominane prave s TAGOM title umiestnovanom v sekcii HEAD hlavicky HTML dokumentu!!!
    Ako tak pozeram, ludia dost nejasne pochopili o com sa vlastne toci, ked sa povie „vyplnajte TITLE svojich HTML dokumentov“… :-(
    [2] ja dost vazne pochybujem, ze TITLE ako parameter ma nejaky extremne vysoky vyznam. Nestudujem spravanie indexovacich strojov ale mam pocit, ze vyznamnejsi je text uzatvoreny v parovej znacke anchoru – cize TOTO medzi <a href=“ddd“>TOTO</a>
    Ale nehovorme o SEO zasa. Ja hovorim skor o presycovani duplicitnymi informaciami. A to aj tymi „skrytymi“ (ktore vidno iba po vymavani mysou) ako aj o koncepcnom preplnani (zbytocne nadpisy popisujuce tymi istymi slovami informaciu v boxe).

  4. 2ge píše:

    niekde som sa nasiel aj ja, s mojimi titulami :) Ok, co mam k tomu povedat:
    1. alt a title vyplnujem, aby bol dokument validny (aj ked mi je jasne, ze vyplnit sa da lepsie, ale lepsie napisat nieco ako „“ alebo ho tam nedat vobec)
    2. vyhladavat – tiez mam na stranke ze v com. Je to spravene len z toho dovodu aby zakladne vyhladavanie (v 90% staci) bolo rychlejsie, je jednoduchsie prehladavat jeden stlpec ako 10.
    Ale je mi jasne o co ti slo :)

  5. rony píše:

    [4] v tom priklade 2 je zbytocny bud nadpis alebo popis tlacitka. podobne to byva aj v boxoch na hladanie. Cele je to o tom, ze treba setrit slovami.