Blbinky na sme.sk

Pekný oddych od prejavov idiotov v diskusiách SME.sk je článok o blbinkách, ktoré si SME.sk vymýšľa. S čím sa to hrajú?
* API Google Maps; dokonca si myslím, že ho zatiaľ len tak letmo oňuchávajú, dajú sa robiť ešte väčšie veci ako Tomáš naznačil,
* iText; v princípe omnoho viac rozšírené „automatické“ dopĺňanie odkazov v textoch článkov, niečo ako mám ja tu, keď mi v texte systém sám dopĺňa vysvetlivky skratiek (príklady MS, WM, IBM) a samozrejme sa mi to páči pretože je to prirodzený spôsob ako čitateľa udržať a najviac zlepšiť výsledky v počtoch otvorených stránok počas jednej návštevy,
* videoblogy; z toho, čo som čítal to bude možno trochu prešpekulované viac ako by som očakával, no video je „zdržujúci“ prvok a radšej menej ako viac,
Za najzaujímavejší považujem iText, pretože tam treba naozaj veľa premýšľať, aby sa systém nakoniec nazvrhol do „zaolinkovaného“ bordelu :-)
PS: V piatok bol výpadok Spravodaja, čo ma trochu znechutilo a plánovaný ďalší článok o testovanom fotoaparáte uverejním v náhradnom termíne. Preto si prečítajte posledne zverejnené.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Piki píše:

    Sú to presne tie blbinky, ktoré naplno využívajú možnosti hypertextu. Blbinky, ktoré dajú veľa práce, ale nakoniec urobia z elektornickej verzie skutočný web. Zdá sa, že Tomáš priniesol skutočný internetový duch do sme.sk Na druhej strane bude zaujímavé sledovať, či tieto blbinky ocenia aj masový užívatelia. Zaujímavé by bolo získať informáciu o tom, ako sa zmenil čas strávený na sme jedným užívateľom.
    Inak tie mapy nechutne odkukali odo mňa :-) Keď som sa s implementáciou hral u seba, veľmi som sa čudoval, že to nevyužíva kde-kto, napríklad spravodajské servre ako hlavnú navigáciu pre lokálne správy. (Ale to mi už dnes nikto neuverí) Aplikovať API od Googl Maps je pritom jednoduché, že to zvládne aj farmaceut ;-)

  2. Igor píše:

    Zaujimalo by ma, co pouzivas na tie vysvetlivky skratiek ty, uz dlhsie nieco vhodne hladam, idealne nieco co sa da pouzit ako PHP funkcia.

  3. rony píše:

    [2] trochu som si upravil jeden plugin pre Movable Type a doplnil uz hotovu „databazu“ (ta databaza je len textovy subor). Podobny plugin existuje aj pre WordPress. Slabinou toho mojho, ze robi „vysvetlivky“ pre vsetky vyskyty skratiek, pricom by stacil iba prvy vyskyt. Dal by sa upravit ten plugin aj na automaticke odkazy v style aky zaviedlo teraz SME.sk, no tuto potrebu moc nemam, kedze je to vhodne napr. na propagovanie inych projektov – u SME je to napriklad Leader.sk ci podobne databazy, ktore nemam.
    Urcite sa u kazdeho dynamickeho webu da takato vec pomerne jednoducho naprogramovat.
    Napr. ak by si mal firemny weblog resp. spriateleny informacny web, ktory by automaticky na dane slova rovno robil odkazy cojaviem do eshopu.

  4. Igor píše:

    no princip mi je jasny, urobit to nie je problem, skor mi islo o to usetrit si tvorenie databazy skratiek pouzitim nejakej hotovej

  5. rony píše:

    [4] to je jasne, tu mozem poskytnut. napis mi mejla, presnu url k tej mojej si nepamatam, poslem ti to