Dialnica v piatok

Vypadovka po Hypernovu krokom. Potom citelne plynulejsia jazda ako pred zakazom predbiehania kamionom. Akonahle skoncil tak som sa zachytaval polske pidikamiony predbiehajuce ine kamiony :) Inak dnes neskutocne vela aut cestou. Urobilo mi to vsetko hodinu naviac ako zvycajne. Mal som chut strihnut to cez PB.

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. Tibor píše:

    Ísť cez PB nie je dobrý nápad, býva to tam dosť drsné…

  2. 21 píše:

    Ja mám iný zážitok z diaľnice, síce sobotnej, ale myslím, že to nie je offtopik. Predbiehal som kamión rýchlosťou cca 130 km/h. Moje auto má somzrejme maximálku oveľa vyššie, ale načo sa hnať, keď čas netlačí. Takže, predbieham rýchly kamión, pričom ma stále znervózňovali svetlá auta za mnou, ktoré sa na mňa pomaličky lepilo a stále viac a viac. Keď som približne na úrovni zadnej nápravy predbiehaného ťahača, šofér za mnou žačal blikať a trúbiť blikať a trúbiť ako zmyslov zbavený, pričom veľavravná ŠPZ bola od môjho zadné nárazníka už asi iba 30 cm. Zapol som mu xichtu teda zadné svetlo do hmly, snáď pochopí, že mi značne prekáža, ak mi za nárazníkom visí psychicky nevyrovnaný pilot dedinskej wannabe formule. To ho však rozzúrilo ešte viac, až sa mi zdalo, že auto na ceste podskočilo. V každom prípade, kamión bol už naštastie predbehnutý, uhýbam do pravého pruhu a sledujem, ako ma neuveriteľnou rýchlosťou 132,8 km/h dve minúty predbieha nazúrená Fábia a ešte k tomu kombi. Pointa je v tom, že počas cesty kvôli mne zrejme viac ráz museli ostatní spomaliť, a že to boli dôstojné automobily, akurát že zúril človek na azda najmizernejšom aute na diaľnici. Hehe.

  3. bolek píše:

    Ked uz je to v rubrike F1, spomeniem, ze aj mne sa stavaju podobne zazitky. Obcas sa ponahlam, tak si nastavim tempomat na mozno trosku vyssiu rychlost ako je povolena a vzdy natrafim na nejakeho setrilka, ktory ide maximalne 130 v lavom pruhu a predbieha pol hodinu niekoho v pravom pruhu. Nepomahaju ani zapnute svetla, ani vyhodena smerovka dolava, ani… Setrilek neprida trochu plynu ani bohovi a jednoducho predbieha svojou rychlostou a je mu jedno, ze blokuje lavy pruh rychlejsie iducim autam, ktore kvoli nemu musia brzdit. Ked ho este predbieham, zacne sa rozculovat, ako si to dovolujem, ked on ma na tachometri 130, tak nikdo predsa nemoze ist rychlejsie

  4. rony píše:

    zakonne plati jednoduche pravidlo: pri jazde v lavom pruhu mas povinnost uvolnit pruh rychlejsim automobilom. na skumanie, ci a preco niekto prekracuje rychlost je jasne urceny organ ;-)
    tunajsia otazka jazdy pred nervoznejsim vodicom je otazka logiky, slusnosti a dalsich roznych faktorov. Takze ak si v strede kamiona a niekto sa rozhodne ta vyblikavat, tak zrejme krici na jezka v klietke „vylez von!“ :-)
    ak mi z praveho pruhu vyrazne pomalsie auto vylezie bez smerovky do laveho, tak musi ocakavat vhodnu reakciu :)
    takisto musi pretekar ocakavat, ze ak v pravom pruhu ide kolonka par vozidiel s rychlostou okolo 100, tak ten pred nim v 130tke ma pravo sa rozhodnut ich obehnut vsetkych a proste pocka pripadne bliknutim da najavo, ze by chcel hned ako to bude mozne ist dalej :-)
    ale naco mudrovat mne, rok s vodicakom :-)
    ale aj iba za rok viem, co vedia vsetci: 21 rokov je presne to, cim sa da charakterizovat nieco ako „pretekarenie“ za kazdu cenu ;-)
    napr. aj ako sa spravaju k mojmu Zetku vzadu. 21tkar (len prihodne rovnaky vek k nicku 21 – on je uz za zenitom tohto veku) :) zbada Zetko a ciara neciara, zakruta, nezakruta, proste musi vystrelit :-)
    ovela vacsia cast vodicov sa k Zetku sprava uplne inak: tolerantnejsie ;-) pri jazde v lavom pruhu na dialnici dodrzuju dokonaly odstup ;-) rovnako v bratislavskych rannych kolonach :-)
    samozvanych policajtov na cestach je pomerne dost – nie je to nic prijemne :-)
    ja by som asi najviac chcel, keby vodici blikali este pred tym ako mi je ich umysel uz davno jasny, aby netelefonovali s mobilom v ruke na uchu, aby na krizovatkach dodrzovali urcene pruhy a neobchadzali auta v kolone cez zebrovane plochy a podobne „ulahcovaky“ :-) najviac prve dve veci. V principe mi nevadia prilisni pretekari – ak si ide 180, nech si ide – zvycajne mavaju vtedy dobry napad mat aj silnejsie svetla, ktore v spatakoch signalizuju F1 v zavese :-)
    dnes som sa vracal do bratislavy, bolo evidentne vidno, ze vsetci zihali letne (ako aj ja), pretoze som pomerne dlho stihal nejaky nizkopodlazny voz Ferrari :-)
    dnes som prvykrat zobral stoparky ;-)

  5. 21 píše:

    Nie je mi veru blízka bolekova logika. Skôr sa mi pozdáva kanadský prístup. V Kanade, v prípade ak niekto prekročí maximálnu povolenú rýchlosť a nie je to šofér sanitky, požiarnik, či policajt, tak ho ostatní vodiči jednoducho úmyselne a nachvál zablokujú, pretože tí to vnímajú ako ohrozenie samých seba. Toto sa mi veľmi páči, že tí Kanaďania si nenechajú srať na hlavu od všelijakých mudrlantíkov, samozvaných dopravných inžinierov a pastierov obyčajne vychudnutej čriedy skôr mulíc ako koňov, ktorí nepoznajú čísla, resp. nie sú schopní si zapamätať niekoľko cifier, či dokážu myslieť akurát na v prítomnosti, nepochopia prípadne jednoduché grafické symboly, či už na tých śtĺpikoch, alebo na ceste. Popravde, keď vidím nejakého imbecila v priekope, prípadne auto omotané okolo akéhosi pylónu, ustúpi, ba stráca sa moja láska k ľuďom a objaví sa neurčitý pocit zadosťučinenia a to i v prípade, že tam tiekla krv, nemôžem za to, skutočne, sám od seba sa zjaví ten dobrý pocit: že opäť je na cestách bezpečnejšie.
    musím však súhlasiť s ronym, okrem inteligencie, aj vek hrá veľmi dôležitú úlohu v správaní sa vodičov na ceste. a taktiež si nasypať popol na hlavu a poďakovať Pánovi za milosrdenstvo, lebo sám som sa, čoby nasprostastý mladík, pohyboval viac ako diaľničnými rýchlosťami dokonca v meste(!) a čoby neskúsený šofér často len s problémami zvládnuvší auto s približne šesťnásobným výkonom najčastejšej fábie zbytočne ohrozoval som seba i ostatných.

  6. bolek píše:

    2 21: to ale nie je bolekova logika, su to celkom jednoduche predpisy. Len pre zopakovanie: lavy pruh na dialnici sluzi na predbiehanie a ked ta dobehne rychlejsie iduce auto, mal by si ho pustit a nie brzdit ostatnych a hrat sa na samozvaneho policajta v lavom pruhu.
    Zatial to plati aj pre 300-konove uber-auta. Ano aj oni by sa mali uhnut a trebars aj nedostojnemu plebsu na skodovkach alebo inym podradnym dokonca aj dedinskym a aj kombi formulam. Nie su dolezite len tvoje cisla (na ceste, pocet koni v motore, dlzka p….u a pod), ale aj trosku slusnosti a tolerancie k ostatnym. Je to lepsie ako im pustat cervene hmlovky do ksichtu;-)
    Ved urcite by sa nic nestalo, ak by si trosku pohladil pedal svojho uber-auta a rozohrial symfoniu tvojej mohutnej criedy plnokrvnikov, uhol sa do praveho pruhu a pustil rychlejsie iduce auta.

  7. 21 píše:

    bolek, ja nejazdím v ľavom pruhu, nechávam ho 99,99998% času stráveného na diaľnici borcom dusiacim rodinných tátošov s okrídleným šípom v znaku a už vôbec sa nepasujem za policajta: mojou jedinou diaľničnou misiou je dostať sa celý a zdravý z bodu A do bodu B. potiaľto sa hádam rozumieme. na to, aby sa bolo možné vzdialenosť medzi začiatkom a koncom cesty prekonať bezpečne, kedže po cestách chcú jazdiť i menej rozumom obdarení spoluobčania sú predpisy. sleduješ ma, bolek? zatiaľ ok, však. tiež hovorím, že tie predpisy sú jednoduché, ale bohužiaľ nie pre každého. napríklad nie sú také predpisy, že keď ja predbieham stotridsiatkou kamión a zozadu sa či už prirúti alebo priplíži nejaký pablb (a nie je sanitka), tak by som ho mal niekam okamžite púšťať. nie, to predpisy nie sú. ale chápme sa dúfam ďalej. nie všetci sa predpisov chcú držať. môžeme ich nechať predpisy nedodržovať, hoci tým ideme proti sebe (ak budeš mať, bolek, záujem, dovysvetlím ti prečo). to ale neznamená, že sme povinní sa nimi nechať ohrozovať. a za veľmi slušné ohrozenie považujem spomínanú situáciu, tma, kamión vedľa mňa, 130 na tacháči, blikajúca fabia kombia pol metra za mnou. nie som a nebudem ochotný túto situáciu primárne riešiť zvýšením mojej rýchlosti, lebo tak by sa situácia mohla stať ešte nebezpečnejšou (predstav si, bolek, prekážku na ceste), ale najskôr upozorním šoféra za mnou, že je príliš blízko. jasné stále? určite by sa nič nestalo, ani blikanie, ani hmlovky by nebolo treba, tomu sa totiž dokonca, predstav si bolek, dalo predísť, stačilo ak by ten oný za mnou nachvíľu uvoľnil na maximum stlačený pedál a dorazil tak do svojho bydliska o celých sedem sekúnd neskôr, keď videl, že auto idúce pred ním predbieha kamión.

  8. Bolek píše:

    21 pises ze volakedy si bol „nasprostastý mladík“, mladik vraj uz nie si, ale stal si sa dost arogantnym. Ci uz svojimi prispevkami, alebo napr. bezdovodnym zapinanim cervenych hmloviek „do xichtu“. Hlavne, ked ho este blokujes v lavom pruhu. No neviem neviem kto ohrozuje ostatnych viacej;-).
    Teraz sa to snazis zlahcovat, ved ty si iba obehol kamion, ale v prvom prispevku si sam napisal, ze „počas cesty kvôli mne zrejme viac ráz museli ostatní spomaliť“, takze skor mi to vychadza, ze patris k tym typom, ktori predbiehaju o 2-3 km/h rychlejsiou rychlostou a za nimi zatial ostatni cakaju a cakaju. Ale co, ved nech brzdia a cakaju, co ked sa mi nahodou zvysi moja spotreba ak by som trosku pri predbiehani pridal? Ved je to iba plebz na podradnych skodovkach. Teraz idem JA na svojom 300konovom uber-aute;-). Dolezitejsie ako co najrychlejsie dokoncit predbiehanie je zahrat sa na samozvaneho policajta a „upozorniť šoféra za mnou, že je príliš blízko“. Najlepsie cervenymi hmlovkami do rovno do xichtu.
    Myslim, ze ten zavodnik za tebou uvolnil pedal, dokonca musel aj brzdit a dokonca musel asi aj dost cakat, ked si ho vyprovokoval k blikaniu a dokonca az k trubeniu. Aj ked je mozne, ze sa mylim a bol to iba obycajny nervak. Viac mi tam vsak vychadza asi ta prva moznost mojej uvahy.
    Prajem ti, aby si sa trosku polepsil a neblokoval zbytocne ostatnych, ved urcite aj ked predbiehas na normalnej ceste, tak nejdes stale 90tkou, ale pri predbiehani troska zrychlis;-) Pekny den ti vinsujem a rony sorry, ze sme to tu tak s 21 troska zaoftopikovali.

  9. 21 píše:

    vieš bolek, toto je presne ten bod, kedy diskusia stráca zmysel, zúčastneným neprináša žiadnu hodnotu, okrem prípadného odventilovania zlosti, komplexov a neviem čoho všetkého. nemyslím si, že by si mi nerozumel kvôli problémom s chápaním napísaného textu, z teba skrátka hovoria iné skúsenosti, iné množstvo najazdených kilometrov, iný temperament.
    za bodku za diskusiou z mojej strany považuj citát dnešného článku z nejakých novín:
    „Cestná doprava je podľa štatistík v SR najnebezpečnejším druhom dopravy z pohľadu úmrtnosti pri dopravných nehodách. V roku 2005 zomrelo na slovenských cestách 560 osôb.“

  10. rony píše:

    [10] nie je to najcestnejsie porovnanie ale ta moja troska jazdenia v Rakusku mi priniesla tento rozdiel:
    tam je to omnoho plynulejsie, ak nepocitam auta s SK znackami, tak tam neboli ziadne extremne veci typu – odrazu niekto zrychli alebo spomali, ci niekto rychlostou o 50km/h vyssou ta obleti.
    naproti tomu rano cez most SNP je prave nerovnomernost a nervoznost jazdenia pricinou toho, ze na konci mosta sa robi kolona z ktorej obcas nervozne vybiehaju auta ci prave do nej sa prefikane „zastrkavaju“ pred tym bus pruhom. vodici sa potom venuju drzosti inych miesto toho aby sa proste plynule posuvali dalej, co ani nejde pretoze neustale davas pozor ci sa ti niekto sprava neprisunie pred auto.
    50tka v meste by podla mna urobila dopravu plynulejsou ale napr. iba vtedy ak by bezpecne useky mali napr. vyssiu rychlost – napr. trasa od mosta SNP cez Petrzalku by podla mna v klude uniesla aj 80tku, podobne Einsteinova a ine tahy, kde je jednosmerna premavka s dvomi pruhmi a bez pri ceste parkujucich aut.