Mozilla Firefox 2.0 – povinný krok vpred

O niekoľko týžnov budeme všetci spoločne riešiť tú istú dilemu ako sme ju riešili predtým. Upgradovať na dvojku alebo nie. Riešiť to bude úzky kruh Mozilla komunity, používatelia Firefoxu, dokonca sa pripoja nadšení fandovia Opery a dokonca sa ozve Maxthoňák.


Budeme počúvať škodoradostné konštatovania nad plusmi a mínusmi, mávnutia nad zoznamom vylepšení, webové hlásky o zabranej pamäti či spokojné konštatovania, že to vlastne opäť funguje ako má. Preberieme sa opätovnou vlnou pomýleného zatracovania rôznych koncepcií rozhraní prehliadačov, vyzdvihovania dodržovania čohosi a nedodržovania tamtoho.
Počas éry nulkových verzií sa neustále dvíhali bojovníci dvíhajúci hlas nad prehliadačom, ktorý žil iba vývojom a čo platilo jeden deň bolo prevalcované napadrť nasledujúcim updatom.
Potom vyšla jednotka, ku ktorej sa vzopälo k námietkam omnoho menej hlasov pretože veľká väčšina hukotu okolo jednotky vlastne patrila dojmom z tých „neexistujúcich“ nultých verzií.
Jednotka sama o sebe nebolo vydanie „ďalšej“ verzie z radu ale skôr vyhlásenie o „dodržovaní“ pravidiel. Od toho okamihu začala kontinuita radu jedného prehliadača, ktorého koncepcia už musí aj v nasledujúcich vydaniach niesť zodpovednosť kontinuity.
Práve vydanie polovičnej verzie bolo testom zvládnutia prechodu a potvrdením, že nasledujúce verzie už si nebudú ctiť snahu o prepchanie nového buildu kvantami nového a nepoznaného. Mierne pokroky spočívajúce v akceptovaní najpoužívanejších a najžiadanejších funkcií do základného balíka sa stalo jedným zo základných kameňov vývoja tohto prehliadača.
Určite ste si všimli, že okolo renderovacieho mechanizmu sa vlastne „vonku“ nehovorí vôbec nič. Nevieme aké zmeny postihujú spracovanie HTML dokumentov, ako sa bude správať CSS, javascript. Nanajvýš sa dozvieme akú verziu Gecko to bude obsahovať.
Má to niekoľko užitočných dôsledkov: nikto výrazne neskúma, čo prinesie nový Firefox pre kódovanie v HTML, CSS. Nikto sa tým nestresuje. Nejako vieme, že náš výtvor testovaný naposledy v akomsi release candidate 1.0 bežiaci aj v 1.5 bude funkčný aj v tej prichádzajúcej. O jeden prichádzajúci prehliadač v novej verzií menej.
O tom, čo vlastne prinesie 2.0 sa dozviete inde.
Čím si však môžeme byť viac alebo menej istí? Stránky „prežijú“. Rozhranie nespôsobí šok. Nárast funkcií alebo pozmenenie ich správanie bude vo výrazne nižšej miere akú by očakával developer, ktorý v živote dospel k prvému vydaniu svojho prvého programu. Neudeje sa žiadna veľká revolúcia.
Dvojka bude len povinným cvičením pred vydaním trojky. Zopakujeme si mašinériu upgrade prehliadača, ktorá zrejme prebehne bez problémov. Vyskytnú sa nejaké zabudnuté rozšírenia, na ktoré zabudli ich používatelia ale aj ich autor. Zahodíme obľúbenú tému. Zanadávame si na krížiky na každom paneli. Ostrým zrakom skonštatujeme, že spotreba pamäti sa zdvihla o pár kilobajtov.
Dáme príležitosť pár fanúšikom vyzdvihnúť ich voľbu prehliadača a opäť sa vrátime tam, kam to všetko patrí.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. SlovakSoft píše:

    Pekné, budem na to odkazovať všetkých tých zapálených až horľavých diskutujúcich. Veď nakoniec o nič nejde a onedlho sa budeme hádať na verziou 3.0.
    (PS: krížikov som sa už zbavil cez about:config)

  2. dusoft píše:

    ps: kirzky si neviem vynachvalit

  3. Piki píše:

    Čosi revolučné v tej 2.0 predsa len je. Kontrola pravopisu v akomkoľvek formulárovom políčku. (Aj keď aj naďalej platí: Napíš groš!)

  4. Marek píše:

    Pravdou je ze firefox mam pomoci ruznych rozsireni vytuneny na miru takovym zpusobem, ze holy firefox 2.0 by mne sam o sobe samozrejme nijak neoslovil. Funkce ktere ve dvojce pribyli navic uz obvykle davno ve forme nejakeho toho rozsireni pouzivam i ve verzi stavajici. PRESTO … ve mne verze 2.0 rozhodne hořkou naladu a mindracky netvori, rad na ni aktualizuju jakmile bude dostupna, uz jen proto abych mel ten ZAKLAD pro sva rozsireni pokud mozno co nejbezpecnejsi a ROCK SOLID :-))

  5. RNK píše:

    Btw. ked som zistil ako si nastavit tie „kriziky“ cez about:config na stary sposob, zmizla posledna pochybnost o tom ci prejst :) .