Inesoft Cash Organizer

IPAQEvidencia domácich financií môže prebiehať všelijakými cestami. Niekedy stačí sledovať pohyby na účte (a hlavne zostatok). Pravidelné a nepravidelné výdavky riešime tiež rôzne – pohodlne to ide rôznymi trvalými príkazmi, niekedy máme zasa chuť riadiť si to sami.
Postupom času narastá počet položiek a potreba sa v tom vyznať. Analytickejšie a pedantnejšie typy si začínajú zakladať rôzne zošitky a naháňajú čísla kalkulačkou. Pokrok v podobe tabuľkového procesora je ďalšou pomocou.
Majiteľom PDA napadnú ešte zaujímavejšie riešenia. Našťastie nie sú sami a výrobcovia softwaru mysleli aj na takéto úlohy. Pre PC je známy software Microsoft Money, ktorý sa stal akýmsi štandardom, s ktorým spolupracuje aj ďalší software. Napríklad internetové bankovníctvo mnohých bánk, rôzne utility a najmä programy pre PDA.
Jedným z programov riešiacich sledovanie výdavkov a príjmov sa volá Inesoft Cash Organizer, ktorý ponúka mesačnú skúšobnú lehotu.


Prostredie programu je v zrozumiteľnej angličtine ale ponúka vedenie financií aj v *SKK.*
Logicky je rozdelený na Účty, Projekty, Plánovač, Kategórie, Reporty.
V účtoch si zaevidujete všetky Vaše bežné účty. Ja som si tam dal tie, ktoré mám v bankách a plus jeden „virtuálny“ a tým je moja hotovosť.
Pre každý účet som zaviedol úvodný zostatok.
Ďalší krok je do Plánovača zapísať všetky pravidelné platby. Tu je dobrou funkciou *pripomínadlo.* Po štarte programu vidím, aké platby ma čakajú. Keď ich uhradím, iba odfajknem a prípadne zmením konkrétnu uhrádzanú sumu.
Keďže každý príjem aj výdavok je možné *kategorizovať,* je neskoršia analýza jednoduchšia a ľahko si zobrazím ako mi rástli príjmy, koľko som platil za elektrinu a pod.
Každá položka má samozrejme kolónku z akého účtu a na aký putuje. Ak je to napríklad výber z bankomatu, tak si tam značím, že je to z bankového účtu a smeruje na účet „hotovosť“. U platieb, ktoré ma navždy opúšťajú to evidujem len do nejakej kategórie.
Chvíľu mi trvala lokalizácia kategórií a ich prečistenie, čo mi zjednodušilo nasledné vkladanie položiek.
*Plánované položky* sú asi najlepšia vec – pripomínajú sa nimi rôzne účty :-) Vie to pripomienku vložiť aj *medzi udalosti.*
Asi by bolo mierne debilné evidovať rôzne hotovostné výdavky ale medze sa nikomu v rozlete nekladú a môže robiť aj to.
U mňa stačí úroveň sledovania pohybov na bankovom účte a to výbery z bankomatu, platby POS a pravidelné platby z účtu.
Program by mal vedieť *synchronizáciu s MS Money.* Robí zálohy do adresára, ktorý sa synchronizuje cez ActiveSync.
Dáta sa ukladajú priamo v databáze PocketPC.
Poslednou vymoženosťou je Today plugin, ktorý zobrazí počet „čakajúcich“ nevybavených platieb z plánovača.
*Grafy* už majú niekoľko predpripravených nastavení a tak si môžete vo voľných chvíľkach pripraviť analýzu výdavkov a tak si optimalizovať spotrebu.
Expertov zaujme možnosť ručného exportu dát do Excelu, CSV a spomínaného Money.
Momentálne sa mi tento program javí vcelku slušný. Cena je okolo 25 dolárov a preto uvítam aj od Vás tipy na podobné programy, ktoré ste skúšali. Aj negatívne skúsenosti.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. dusoft píše:

    Este k tomu doprogramovat SLSP databanking synchronizaciu a je to ;-)

  2. rony píše:

    konvertor by nemal byt problem SLSP maju format popisany a Money je nepisany „standard“.

  3. Harrison píše:

    Diky za tip, stiahol som to vcera z webu a idem to vyskusat…podla popisu je to presne to co som potreboval.

  4. rony píše:

    [3] jo mne tiez sa zda, ze to robi, co potrebujem. Akurat naozaj neviem pracovat s Budgetmi, logiku som nepochopil podobne ako u Projects – chyba mi nejaka prakticka opora na vyuzitie.