Rok 2006 v znamení ústupu vírusových lavín

Absolútne počty e-mailov s rôznym nežiadaným obsahom (spam, vírusy, phishing) vytrvale rastie. Zvyšuje sa zároveň aj pomer medzi nežiadúcim obsahom a žiadanou komunikáciou a to nielen v počte ale aj objeme. Dokonca aj po odpočítaní odmietnutých pokusov o doručenie nežiadaného obsahu poštovými servermi.


Rok 2006 však znamenal *postupný ústup klasických vírusových lavín* fungujúcich sami pre seba. Všetka aktivita prešla do skupiny spam a phishigu. Sem patria aj trojany s nosičmi na šírenie spamu a phishingu. Trojany sú blízkymi príbuznými vírusom a zrejme aj väčšina dnes šírených vírusov v sebe má funkčný nástroj na distribúciu spamu či phishingu.
Tento rok bol teda hlavne rokom výmeny na prvom mieste. Stal sa *rhybárskym rokom.*
Čo hovorím ja, že sa stane v roku 2007? Ďalší *rast objemu spamu prekročí ďalšie dnes nepredstaviteľné hranice.* Objavia sa ďalšie spôsoby ako nainjektovať do cudzej infraštruktúry distribučné programy na ďalšie ich rozplemeňovanie. Celkom určite sa neobjavia sofistikované nástroje na prekonávanie zložitých antispamových ochrán (najmä tých komentárových) a zrejme sa rozrastú pokusy o vnikanie do rôznych webových služieb ako je YouTube, Google Chat a podobne.
*Nestane sa tiež nič s e-mailom samotným* a frustrácia ľudí samozrejme pod vplyvom sprísňovania pravidiel používania e-mailu a znižovaním spoľahlivosti firemných riešení voči neustále rastúcej kvalite webových e-mailov (mám na mysli výhradne gMail) povedie zrejme k prvým pokusom o využívanie hosťovaných e-mailových služieb mimo prostriedky firiem resp. ich priamych hostingových providerov.
Možno sa znovu objaví myšlienka podobná *DomainKeys* ale keďže hlavný hráči na trhu s mailovými systémami (najmä Exchange) už majú ďaleko dopredu naplánované vydania svojich serverovských produktov, tak sa určite nič prekvapivé nemôže stať.
*Mailing listy* budú tvrdohlavo používať najmä cestovky, letecké spoločnosti, veľké finančné spoločnosti a na tradíciach ľpejúce linuxové komunity, ktorých webové archívy sú bagroviskom mailových adries (dodnes tým nebývalo trpím aj ja sám).
Už nielen ja v roku 2006 ale aj veľa z vás bude v roku 2007 otvárať desktopový mailový klient len *na pár minút* a asi aj prejdete na systém, že si poštu vyzdvihnete pár krát do týždňa.
Aj roku 2007 opäť zistíme, že *PGP si veru nikto sám od seba nenainštaluje* a nikto z „open“ komunít sa nezníži k tomu, aby naprogramoval primitívne rozhranie k majoritným poštovým klientom, ktoré by obratom ponúkol k odpredaju.
Server gMail zrejme ponúkne nástroje s API k obsahu mailovej schránky (napr. na automatické vyťahovanie príloh) resp. na spracovanie obsahu mailov vkladanými skriptami. Google možno vytasí *server pre firmy s predinštalovaným firemným gMailom.*
*Spravodaj sa pravdepodobne dostane na burzu.* (áno už dva roky som nebol na Miletičovej).

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Filip Valašek píše:

    Ako myslel Spravodaj ten tretí odstavec od konca o PGP? Hlavne tú časť o primitívnom rozhraní…

  2. mekelle píše:

    nerozumiem vete: „Stal sa rhybárskym rokom.“

  3. SlovakSoft píše:

    phishing = rhybaření = rhybárčenie = rybárčenie = chytanie ľudkov na podvodné e-maily

  4. Fifteen píše:

    google uz firemny gmail vytasil aj s tymi ostatnymi vecami uz v tomto roku … http://www.google.com/a/

  5. rony píše:

    [1] zda sa mi to po stranke
    * spustenie/skonfigurovania ešte trošku kostrbaté,
    * nič ťa prirodzene nenúti to použiť (analógia – nič ta nenúti prílohy zazipovať) resp. vždy je nutný nejaký krok naviac,
    * stále to vyzerá ako prílepok k existujúcemu systému používania,
    * chýba účelové manipulovanie v zmysle „keď budeš PGP, tak budeš frikulín“ :-)
    [2] vysvetlené v [3]
    [4] myslel som aj tak, že tie skripty by beželi priamo v gmaili (na servri) a výsledky by iba ponúkli ako súčasť rozhrania resp. predstav si, že ti server vytriedi a spracuje maily a po spustení gmailu v prehliadači sa udejú iba záverečné fázy typu „tu máš niečo, stiahni si to na disk“ resp. „už to máš v google spreadsheete…