Nepravdivá fáma šírená z MINV.SK (deň druhý)

Môj článok zverejnený včera o tom, že z domény minv.sk sú emailami šírené fámy (objektívne nepravdivé nezmysly) sa vo vybrali.sme dostal pomerne rýchlo medzi najlepšie (najviac čitateľov to pokladalo za informáciu vhodnú pozornosti ďalších). Tým pádom sa odkaz ocitol aj na titulnej stránke internetového vydania SME a priniesol ďalších čitateľov.
Jediný výsledok o ktorom viem je, že článok bol už *včera niekoľkokrát otvorený zo siete Govnet* a to konkrétne *z úradu vlády SR.* Dnes sa počet návštev z jasne identifikovateľnej siete Govnet zvýšil a *najväčší počet návštev som zaznamenal z ministerstva vnútra.*
Nie som veľmi nadšený, že až takýto článok vôbec vyvolá záujem o zachovanie dobrej povesti ministerstva, ktoré si azda najviac musí udržiavať dôveru u všetkých občanov bez ohľadu na pravosť alebo ľavosť politického spektra. Pevne verím, že ak sa niečo deje, tak nebude „riešený“ ako exemplárny príklad iba ten, kto sa „preposielok“ tohto hoaxu priamo zúčastnil ale bez hanby sa prijme účinné systémové riešenie, ktoré jasne zamedzí podobným chybám.
Nerád by som bol, aby môj článok bol náhradou materiálu, ktorý určuje spôsob narábania s internetovými fámami. Nie je ním a nikdy ním nechcel byť. Môj článok upozorňuje na jednu z tisícok podôb fámy a nedáva žiadne návody ako ich odhaliť.

Môže sa Vám ešte páčiť...

17 komentárov

  1. bolek píše:

    no neboj sa moj. vecer za tebou dojdu taki nenapadni dvaja pani, legitimuju sa (odznakom pod limcom?) a odprevadia ta (na februarku?) na podanie vysvetlenia vo veci znevazovania doleziteho statneho uradu;-)
    Kajto moj bratranec ti vysvetli ako je to so sirenim poplasnej spravy. to nebudes podakovat;-)

  2. rony píše:

    škoda, že som si pred publikovaním neprečítal najskôr komentáre pod včerajším článkm. Z reakcie Johna pristupujúceho zo siete ministerstva vnútra si urobte dojem sami.

  3. dusoft píše:

    Veru, ten Kajto moj bratranec ta navstivi a elektropistolou ta do jamy, az skapes. Ty papagaj.
    Horsie bude, ak ta navstivia nie neschopaci z MINV ale neschopaci z DOD (kazdy zo znakov zastupuje pismeno nalavo od znaku na klavesnici).

  4. Quantix píše:

    Aký dojem si mám urobiť z reakcie Johna? Jedine taký, že ti oponuje. A to si dovolil moc. Na tvojom piesočku ti oponovať. Hrať sa s tvojimi kýblikmi… A tie následné kydy, že za naše dane a za naše peniaze a pod… Aby sme toto mohli seriózne posúdiť, treba zistiť, či ak si SZČO riadne platíš dane (ty alebo ten kto to napísal)Či si neodpisuješ možné aj nemožné, aby si dal do štátnej kasy čo najmenej. Inak si si vedomý čo si spustil? Aby to nakonec nedopadlo ako s Malinovou. Máš ten mail odložený, že? Lebo v rámci disciplinárneho konania voči zamestnancom mv sr, ho od teba budú pýtať. Pre posúdenie zavineného porušenia predpisov.
    Btw ty si prečo nepostupoval tak ako si sa rozčuloval, že preposielači nepostupovali? Prečo si to dal na web? Prečo si to neposunul napr. uradu kontroly MV SR? Asi by si dal na web aj tú letku s monackého kniežatstva. Vodu kážeš a víno piješ rony spravodlivý…

  5. rony píše:

    [4] milý Quantix: najlepšou obranou je protiútok, však?
    Ja vôbec nemám za cieľ, aby boli postihnuté práve tie osoby, ktoré sa na Ministerstve vnútra či kde všade možne „zabávajú“ preposielaním hoaxov. Takých ľudí je všade veľa nielen v štátnej správe.
    Problém je však dojem, aby vyvolá mail došlý z domény minv.sk, a ten je pre mnohých ďalších príjemcov doslova potvrdením pravdivosti obsahu.
    Venuješ sa siahodlho svojim vlastným konšpiráciam a úvaham o mne a ďalších komentujúcich ale tento základný fakt sa snažíš zatlačiť do zabudnutia.
    Naozaj sa nad tým zamysli, či to nie je nebezpečné.
    Tvoje otázky:
    „Prečo som nepostupoval tak ako som sa rozčuloval, že preposielači nepostupovali?“ – priznám sa, že nerozumiem otázke, takže neodpoviem.
    „Prečo som to dal na web?“ – pretože sa témam ako EMAIL, SPAM a HOAX dlhodobo venujem a tento príklad jasne ukazuje ako vplýva prostredie, z ktorého sú HOAXy posielané na príjemcov (rozumej: je rozdiel ak HOAXy preposiela študent strednej zo svojho konta na azet.sk a keď to iste pod hlavičkou inštitúcie posiela jej zamestnanec).
    „Prečo som to neposunul úradu kontroly MV SR?“ – pretože jediným výsledkom „kontroly“ by bolo postihnutie toho človeka resp. ľudí, ktorí si to preposielali. To je ale najhoršie možné riešenie pretože oni by boli iba náhodne vybratí a potrestaní pričom by to nemalo žiadny účinok na procesy, ktoré by mali ľuďom dostatočne vysvetliť nebezpečenstvo aké z HOAXov vyplýva a nepôsobia ako prevencia.
    Celkovo zhrniem tvoje komentáre asi takto: nemáš argumenty ani potrebu vysvetliť konanie ľudí na minv.sk a pokiaľ chceš trošku utlmiť samotný problém, tak sa pokúšaš spochybňovať autora a čitateľov týchto stránok svojráznymi útokmi a konšpirovaním nad ich pohnútkami a vytváraním strašiakov typu „on je proti nám, tak to bude nejaký hajzel, ktorý nás chce zničiť aby sme stratili na operatívnosti a aby sme nedokázali plniť svoju funkciu“. Lenže u mňa nič také nehrozí – zabúdaš, že sa naozaj nesnažím o to zdecimovať ministerstvo vnútra ani nijako nemám chuť narúšať jeho dôveryhodnosť. Znova opakujem: HOAXY posielané z domény minv.sk môžu mať fatálnejší dôsledok oproti HOAXom napríklad z azet.sk – ak si tento fakt uvedomuješ, potom sú tvoje komentáre naozaj snahou ho prekryť hromadou slov.

  6. dusoft píše:

    quantix: ako suvisi „kto si co odpisuje a ci je SZCO a ake dane plati“ s poukazovanim na porusovanie zakonov SR a neexistenciu usmerneni ohladne zasielania sukromnych emailov?
    Aj keby rony bol zivnostnik, odpisoval si vsetko mozne aj nemozne a platil nizke dane, podporim ho rovnako. Ale ty mas zjavne problem a snazis sa ho tu dokonca s vyhraznym podtextom smerom k ostatnym diskutujucim riesit. Skus psychologa alebo psychiatra, tam ti budu vediet pomoct.

  7. rony píše:

    [6] dusoft, ale to on reagoval na teba, lebo ty si mal poznamku o tom, ze John by nemal citat blogy atd. atd.
    To, ze to Quantix nepostrehol pripisujem nepozornosti, takze upozornujem, ze vsetko pocnuc riadkom Komentare k tomuto prispevku su nezavisle vyjadrenia citatelov tejto stranky a akekolvek pripisovanie umyslov autora na zaklade vyjadreni komentatorov je tym padom omylom a chybou.
    Quantixovi aj Johnovi pripominam, ze cely clanok je upozornenim na to, ako moze v zaklade mylna a nepravdiva informacia poslana doveryhodnym clovekom posobit na jej prijemcu. Uvediem priklad, ktory sa da lahsie pochopit:
    Stretnem na ulici neznameho cloveka, ktory mi oznami, ze som vyhral milion. Doveryhodnost tejto informacie je nulova a v prvom rade sa ju budem snazit overit ale uz vopred je vysoka pravdepodobnost, ze nic take sa neudialo.
    ale proti tomu stoji ina situacia:
    Zamestnanec firmy s licenciou na loterie (TIPOS) mi oznami, ze na mnou podany tiket som vyhral milion. Vzhladom ku skutocnosti, ze som naozaj podal tiket, mu budem dostatocne doverovat a vyhru si prevezmem.
    Toto je analogicky pripad k tomu, aby sme pochopili ako je to s famami a nepravdivymi informaciami.
    Vase vyjadrovanie nesvedci o tom, ze by ste sa primarne chceli venovat prave tomuto problemu a preto ani Quantix ani John neoponuju voci tomuto problemu ale skor si vybrali inu cestu. Samozrejme ich pohnutky si mozem iba domyslat.

  8. Quantix píše:

    Kedže si nerozumel mojej otázke, tak ti nacitujem tvoje riadky a potom si ich daj do súvislosti s mojou otázkou:
    „Ako je vôbec možné, že zamestnanec ministerstva nemá v sebe napálený postup: dostal som nejaké varovanie, najprv si ho preverím (napr. u nejakej k tomu určenej zložky) a potom ho postúpim zložke, ktorej úlohou je vystupovať pred verejnosť s naozajstnými varovaniami.“
    Vychádza mi, že ty si viac IT vzdelaný ako bežný zamestnanec MV SR a predsa nemáš v sebe ten postup, ktorý vyžaduješ od iných, napálený. Oznámil si to tebou spomenutej zložke? Asi nie…
    Ja som postrehol, čo písal dusoft, preto som v svojom prípsevku použil text v zátvorke.
    Dusoft je silný diskutér. Poznal som to podľa toho, že keď už nemá slov, tak posiela oponenta k psychologovi, či nebodaj k psychiatrovi.
    Rony, som polichotrený tým, že mňa si asociuješ s ministerstvom. U Johnyho je to zrejmé, lebo si investigatívne zistil jeho IP, ale u mna? Ale dám ti za pravdu, som z MV SR, som príslušník PZ. A reagujem, lebo si všetkých na základe úplne idiotského a neškodného hoaxu, ktorý si preposielali zamestnankyne MV Sr označil za divže nie defraudantov peňazí zo štátneho rozpočtu a tvoje srdce zahorelo spravodlivým hnevom…
    Ten hoax si podrobne rozober. Čo je na ňom nebezpečné? Čo je na ňom také, že by to malo spôsobiť škodu. To že ak niekto dostane nejaký obrázok tak ho má vymazať a následne vypnúť comp? To je aké nebezpečie poškodenia dát? Žiadne! Ono ale keby ti to prišlo zo servra UK BA napr., tak to zmažeš. Ale keďže určite tvoja webka profituje z návštev, tak prečo by si nevyužil takú šancu na smeč a neuverejnil to tak bombasticky ako si to urobil. Veď všetko čo sa týka zlých policajtov ludí láka. Takže prečo si nekopnúť?
    Problematika hoaxov je pre niekoho priam fatálna, ale pre iného (napr. pre mna) je to problém podružný. Kto naletí na takú hlúposť ako je to v tebou uverejnenom maile, je svojim spôsobom negramotný a preposielaním to len o sebe utvrdzuje. Čo si myslíš, koľko z pracovnej doby preposlanie tým zamestnankyniam trvalo? 5 sekúnd, 10 sekúnd? To fakt teda okradli štát priam neuveritelne. Posielanie mailov v pracovnej dobe je ako telefonovanie v pracovnej dobe, ako debatovanie v pracovnej dobe. Daj si ruku na srdce. Nikdy si počas PD netelefonoval súkromne? Nemailoval? Nerozprával sa o inom ako pracovnom?
    Inak zasmial som sa nad tým tvojim príkladom o Tipose. Ako joke to bolo od teba fajn, ale len ako joke. MV SR je autorita cez vírusy? Pokiaľ by sa hoax nejako týkal napr. otázky TEČ, alebo OP, alebo VP alebo iného, tak potom by som tvoje moralizovanie bral a bol by som ticho… Ale takto mi to vychádza, že len kopeš..

  9. Filip Valašek píše:

    [8] Nikto nespochybňuje prácu MV SR a ani intelekt zamestnancov. Tu bol predostretý príklad, o ktorom diskutujú viac-menej ľudia s rozumom. Je pravda, že HOAX je problém celosvetový, tak ako aj všetko čo sa týka Internetu.
    V čom sa však odlišuje MV SR od ostatných inštitúcií? Iste uznáme všetci, že v dnešnom globálnom svete musí existovať hierarchia dôveryhodnosti, teda, že inštitúcia s vyšším kreditom akoby certifikuje nižšie. Príklady: ISO certifikáty, PKI, hierarchia moci, atď. A v očiach mnohých ľudí je práve MV SR tá inštitúcia dosť vysoko na pyramíde hodnôt.
    Spomínaný mail iste nespôsobí pohromu. Ale nám ide o princíp toho, ako sa dá predchádzať väčším ohrozeniam, ktoré možno dnes nevidíme ako reálne.
    Pre niekoho to môže pripadať ako zbytočné moralizovanie, ale ono to je obrovský problém. Avšak je riešiteľný práve pomocou pravidiel, o ktorých bola reč. Potrestanie ľudí naozaj nič nevyrieši.

  10. dusoft píše:

    quantrix: konecne komentar, ktory dava zmysel. keby si takto napisal aj prvy, nikam by som ta neposielal. ale vyhrazat sa v diskusii… to sa medzi slusnymi ludmi nerobi.

  11. bolek píše:

    Quantix: nakoniec si to pekne napisal, klobuk dole. Bodaj by bolo v PZ viac takych ludi ako si ty. Nepochybujem, ze ich urcite aj je… akurat ja sa stretavam skoro vzdy s tym druhym, menej inteligentnym typom:-(

  12. rony píše:

    Quantix: ja beriem svoj uhol pohladu a ty tvoj. Ja povazujem hoax a hlavne okolnosti za akych sa siri jednym z dovodov preco je ina omnoho hrozivejsia varianta tak dobre siri – pharming, phishing.
    Ja velmi dobre chapem, ze povazujes presne ten hoax za podruznu vec ako to chape aj vacsina ludi, ktori si za tym hoaxom nepredstavia sirsiu problematiku. Ja ju v tom vidim.
    Mna u teba nasrdilo, ze povazujes Johnovu reakciu za oponenturu aj napriek tomu, ze sa nepokusil o nic ine len o invektivy. Tolko na vysvetlenie preco som ta hodil do jedneho vreca s nim.
    Opat sa ma nesnaz hodit do jedneho vreca s ludmi, ktori si o policajtoch myslia ako hovoris „zli policajti“.
    Znovu opakujem: ziadne prislusne zlozky minv nepoznam a nemam potrebu iniciovat nejake konanie voci konkretnej osobe ked vidim problem v globalnej rovine.
    Ad to oznacenie: ja som v celom svojom clanku nijako explicitne neoznacoval ludi v minv za nic z toho, co menujes. Precitaj si to znovu. Dokonca nefungujem stylom „z minv.sk poslali hoax = VSETCI na minv su to alebo to“. Tomu sa hovori pausalizacia. Tej sa dopustil John – napisal, ze mam asi nejaky mindrak a asi sa mstim za nejaku pokutu (opravnenu). On funguje vo svete, kde kazda kritika minv znamena, ze kritik sa iba podlo msti, lenze ja zijem v inom svete, kde sa venujem danemu konkretnemu problemu a nehladam u protivnika nejake osobnostne crty, negativne pohnutky a ani si nekonstruujem neoverene moznosti.
    Mas pravdu dany hoax nie je velmi nebezpecny tak aby ohrozil spolocnost. Bohuzial poznam ine hoaxy, ktore som zazil nazivo, ktore sposobili narusenie chodu pocitacovej siete neuvazenym zasahom. Poznam hoax, ktory keby niekto aplikoval jeho obsah, tak si clovek zbytocne privodi smrt. Na oba by sa rovnako dalo povedat, ze TO PREDSA NIKTO nemoze povazovat za nebezpecne.
    Chapem, ze nebezpecnost hoaxu sa vseobecne podcenuje a ze je „normalne“ ak ich zamestnanci z firemnych mailov s kludnym svedomim rozposielaju. Je to sirsia problematika a doporucujem ti prestudovat http://www.hoax.cz a skusit pochopit v com je zasadne riziko. Je v tom, ze ludia, ktori tazsie odhaluju hoaxy, su nachylnejsi podlahnut aj inym nebezpecenstvam.
    Ako policajt si sa iste dopocul o pocitacovej kriminalite: phishing, pharming a urcite vies, ze napriklad vykradanie uctov sa deje podla rovnakeho scenara pod akym funguje na psychiku ludi hoax.
    Nie, nie som naivny a neverim v nejaky idealny stav, ked ludia precitnu a zacnu sa za pocitacom spravat premyslene. Ale nevidim ziadny dovod prestat sa o to snazit. Analogia: policajt vie, ze zlodejov sa nezbavime a napriek tomu neviem o ziadnom, ktory by mavol rukou. Prosim pripadnych komentarorov tejto mojej myslienky: ano, vieme vsetci o uspesnosti odhalenia vreckarov – nepoznam na svete ziadnu krajinu, kde by to mali uspesne vyriesene.
    Ano, keby mi to prislo z UK BA, tak odpoviem autorovi, ci s tym svojim univerzitnym vzdelanim ma zo seba dobry pocit, ak uveri takym nezmyslom a ani si neda namahu preverit si v texte uvadzane skutocnosti predtym nez to posle. A znovu zopakujem: urcite inak posobi varovanie zaslane priamo z domeny minv.sk – meni to charakter spravy. Bez ohladu na jej obsah.
    „Kto naletí na takú hlúposť ako je to v tebou uverejnenom maile, je svojim spôsobom negramotný a preposielaním to len o sebe utvrdzuje.“ – suhlasim a v kazdom pripade je treba s tym nieco urobit. Ja viem, ze je to aj laxnejsim chapanim elektronickej komunikacie. Email vela ludi berie ako hodnoverny informacny zdroj. To je chyba.
    Zopakujem znova: pytas sa „Čo si myslíš, koľko z pracovnej doby preposlanie tým zamestnankyniam trvalo? 5 sekúnd, 10 sekúnd?“ – otazku vyuzivania pracovneho casu som ja nenastolil a nemal ani v umysle nastolit. Je to vec minv a zrejme je dobre, ak uskaliami emailovej komunikacie prejde kazdy aj na vlastnej kozi. Kto si vsak dokaze zobrat ponaucenie z cudzej skusenosti ma bod k dobru.
    Dalsie problemy okolo tvojich otazok vyuzivania pracovnej doby so mnou neotvaraj, ja som ich neotvoril, ja ani nepotrebujem aby si mi taketo otazky kladol. Mozeme sa o tom pobavit inokedy ale tu a teraz a so mnou nie.
    K analogii o Tipose: nie nemusi byt autoritou cez virusy. Ale cez podvody kludne moze byt. Nie je to tak davno, co v TV policajna hovorkyna dementovala vtedy siriacu sa famu, ktora bola emailovym hoaxom.
    Takze ak teda minv nie je autoritou cez virusy, hoaxy, potom nech nevaruje pred nimi ostatnych a prenecha tuto cinnost na povolanejsich a to na odbornikov cez virusy a hoaxy. Zhodneme sa v tomto?
    Koniec koncov, presne to netvrdim len ja – ak v maili vidite vyzvu na dalsie sirenie, ak mail obsahuje nejake varovanie, vyzvu, odvolava sa na autority alebo inak sa pokusa vzbudit doveru a ziada o preposielanie, tak netreba k tomu ziadne odborne znalosti, aby som si zapamatal, ze v tom pripade nepreposielam takyto mail bez preverenia. To je najjednoduchsie mozne opatrenie, ktore mozno v tejto suvislosti dodrzovat aj neodbornou verejnostou. Netreba k tomu ziadne extremne znalosti.
    Teba priklad s Tiposom pobavil, no je to presna analogia toho, co sa u internetovych podvodov (hoax, phishing, pharming) deje. Akurat teba bavi moj priklad, pretoze jeho absurdnost ti je naozaj detsky zrejma ale u elektronickej komunikacie ju este nevidis.
    Pozri ja nechcem nijako vyvolavat dojem, ze minv podcenujem globalne, no prave v tomto pripade je naozaj nutne pridat. Spolocnost zacina byt naozaj plna elektronickej komunikacie, internetizacia pokracuje ale povedomie o rizikach ide daleko v zavese za nim.
    [11] ja zatial stretavam iba tych normalnych, nemam ziadnu negativnu skusenost. Tuto dnesnu na internete medzi to nepocitam.

  13. Quantix píše:

    Všetkým diskutujúcim k obidvom článkom a aj autorovi:
    1. Svojimi príspevkami som nechcel nikoho uraziť, ak sa tak stalo, nebolo to odo mňa úmyslené
    2. uznávam argumenty autora a diskutérov, ale s určitými výhradami, v niektorých častiach článku a diskusie ozaj veľkými. Neberte mi to právo …
    3. ja vystupujem ako „ochranca“ (pozor sú tam úvodzovky)MV SR a PZ na webe preto, lebo som smutný z toho ako si nás spoločnosť neváži! Je to môj pocit za 11 rokov služby tomuto štátu. Už počujem argument, že keď sa mi služba nepáči, tak nech idem o dom ďalej. Ibaže mňa služba veľmi baví, robím na skrátenom vyšetrovaní a denno denne sa snažím odhalovaním páchateľov pomáhať VÁM VŠETKÝM…
    4. hnevá ma, že spoločnosť si oveľa viac váži vojakov ako nás (nič proti vojakom,ale dajte si na misku váh denno dennú užitočnosť armády a polície pre občana)
    5. záverom. Rony, vdaka tebe som objavil veľmi dobrú webku,túto. Ak sa neurazíš, tak tu budem občas vyjadrovať svoj názor, samozrejme ak to budem tak cítiť…
    Naozaj záverom: Odpuste že body 3 a 4 sú z mojej strany veľmi emotívne…

  14. rony píše:

    [13] 1. to sa dufam u nikoho nestalo,
    2. vyhrady chapem a nerozumiem iba invektivam ak sa nejake vyskytli
    3. naozaj rozumiem
    4. to je omyl aspon u mna :-) ak by som si mal vybrat komu nieco zlepsit a mam moznost Vojak alebo Policajt, tak je to jasne.
    5. nie je za co :-) aj ked moju stranku nemozem oznacit ako sluzbu verejnosti :-)
    Ja som iba rad, ze problemy, ktore chapem ako dolezite nie su iba tak prehliadane bez reakcie, ktoru som schopny pochopit.

  15. dusoft píše:

    quantix: ad dovera v armadu vs. policiu: s armadou nikdy nikto do styku neprisiel, preto ludia maju tendenciu hodnotit nieco, co pre nich existuje hlavne „virtualne“ (teda o nej vedia, ale bezprostrednu skusenost nemaju), lepsie. naopak s policiou prichadzaju ludia do styku casto (aj kvoli uradnym veciam) a tak logicky maju aj negativne skusenosti a tym padom je dovera nizsia.
    je to logicke, subjektivne postoje ludi ale neodrazaju realny prinos…

  16. Quantix píše:

    Po dlhej,dlhej dobe čo sa motám po webe, ste prví dvaja čo na nás (myslím PZ) nereagujú s penou na ústach. Dík…

  17. Filip Valašek píše:

    Myslím, že tých ľudí je viacej, čo nemajú nič proti PZ. Len väčšinou sa vyjadria tí nespokojní.
    Aj na lekárov ľudia nadávali, keď brali 20-koruny a pritom oni si ten zákon nevymysleli :-) Často si to odnesú tí, čo vykonávajú také koncové činnosti ako pracovníčka na podateľni a tak podobne.
    Z nadávania na PZ sa stal folklór tak, ako z nadávania na cestárov, či sudcov. Jednoducho, ak sa dá jednoducho nájsť nepriateľ, ktorý ľudí zjednotí v ich nenávisti, vtedy sú všetci kamaráti. Pretože nič nezjednocuje masy tak, ako odpor k spoločnému „nepriateľovi“. :-)