Zmenil som paušál 60 na kreditný paušál 199

Desať rokov som na mojom paušáli v Orange nič nemenil a iba som podľa toho aké možnosti pribúdali dovybavoval to, čo mám od počiatku. Začínal som s vtedajším Globtelom a paušálom 50 s papierovým podrobným výpisom (presný názov netuším). Potom prišiel CLIP, CLIR a pomerne nedávno Orange World Mini.
Dnes som zrušil Paušál 60 po porovnaní možností kreditného paušálu 199. A urobil som to z týchto dôvodov:
* prenášanie neprevolaných minút mi nakoniec nebolo k ničomu,
* cena paušálu 60 bola vyššia ako cena kreditného paušálu 199,
* SMSky som si k P60 platil nad paušál pričom 5 SMSiek „zadarmo“ mi prináša Orange World Mini,
* Kreditný paušál mi umožňuje SMSky čerpať priamo z paušálu čo vyváži moje náklady nad cenu paušálu P60,
* ceny hovorného sú vo všetkých prípadoch nižšie u kreditného paušálu (to je doslova paradox)
Ďalej som zrušil papierové faktúry a podrobný výpis poštou. Prechádzam na to isté do e-mailu. Cena elektronického podrobného výpisu je miesto doterajších 40 korún už 20 korún.
Podľa všetkého len v tomto základe by som mal ušetriť viac ako 200 korún mesačne. Pokiaľ do toho pridám telefonovanie, tak ak nezmením návyky, neudeje sa žiadna zmena (malé pretelefonované sumy nad paušál) a u SMSiek ak to nepreženiem sa všetky skryjú už v paušáli takže poplatok za SMS v P60 zmizne (to v odhadovanom ušetrení nezohľadnujem).
Na dlhoročných GSM operátoroch je vidno, že historicky sa ich ponuka rozkošatila a stala sa neprehľadnou. Zrejme je to však zámer aby si klient musel výber konzultovať s predajcami a ani tak nepríde na to, čo bude pre neho v praxi najvýhodnejšie – predsa len máme všetci iné návyky.
Mimochodom, ešte som si cez O2 web vyplnil formulár na tú 50 korunovú O2 SIM kartu zasielanú dobierkou. Ale bez hlbšieho zámeru, čo s ňou budem robiť.

Môže sa Vám ešte páčiť...

14 komentárov

  1. cartmanko píše:

    Vlastnim rovnaky pausal od pociatku. Zmenil som ho vsak na chvilku na 120 a striedavo som aktivoval podrobny vypis a rusil ho. Rovnako som aktivoval a rusil aj OW mini. Ak sa osvedcis s kreditnym pausalom budem ta nasledovat. Fakturu E-mailom mam uz asi dva roky. Je to dobra vec. Karta O2 mi prisla v piatok, neda sa zatial aktivovat. Mam aj celkom pekne cislo….

  2. rony píše:

    no ten kreditny vyzera byt vo vsetkom lacnejsi ako P60
    vzhladom na to, ze sa mi neustale prenasali neminute minuty P60tky a Orange povazuje za „darcek“ ked pri kazdej prilezitosti „daruva“ rozne volne minuty, ktore aj tak nikdy nevyuzijem, pretoze su neprenosne a vyuzit sa daju len po minuti pausalu, tak radsej budem zit s pausalom, z ktoreho sa mi budu odpocitavat aj SMSky.
    doteraz sa mi zdalo, ze ked SMSkujem, tak minam viac ako ked telefonujem. Takze odteraz mozem s vacsim kludom SMSkovat.

  3. bolek píše:

    ze ty si nikdy nevyuzil tych „50 SMS zadarmo“ co mas v tom OR mini a mozes ich posielat cez web/wap?

  4. rony píše:

    [3] nie. ak som na webe, nesmskujem. a wap nepouzivam, resp. nevidim nic dobre na tom, aby som kvoli smske minal zasa orangeworld pausal :-) a nikde som sa nedopatral url tych posielacich formularov.
    ak mi chces doporucit orangeportal.sk tak ten web robilo hovado, ktoremu by som z celeho internetu dovolil pouzivat iba ten jeho vytvor aby zistil co za hovadinu spachal.

  5. emmacore píše:

    Ad. hovado – autor Orangeporalu: Skusal si niekedy webmail na T-Zones. Na svete nie je horsi webmail.

  6. bolek píše:

    existuju aj inteligentnejsie riesenia ako orangeportal.sk. Ten wap na SMS ti minie asi 0,2% z mesacneho pausalu OR-world. Pokial by aj to bolo pre teba vela, tak sa da pouzit vytacane pripojenie, do 30 sekund sa za wap neplati.

  7. rony píše:

    ešte keby si mi to nakonfiguroval do telefonu všetky tie sprostosti.
    zabudol som, horsie ako weby operatorov sú konfiguračné cirkusy v telefonoch, keď chceš tak banálnu vec ako ísť z mobilu na internet. Tak zložité to nemajú ani Windows.

  8. OttY píše:

    to bolek: asi nevieš, ale rony má windows smartphone a tam je o držku nakonfigurovať GPRS, nie to ešte CSD WAP. O funkčnú synchronizáciu cez bluetooth som sa už dávno prestal pokúšať.

  9. bolek píše:

    otty: viem ze ma. aj sme to gprs spolu nacvicovali cez icq, podla mojho SPVečka do toho jeho Véčka;-) A verim, ze nahodit jednu novu zalozku aj s prihlas.menom a heslom do oblubenych urcite zvladne, ked som to ja zvladol;-).

  10. petko píše:

    O2 karta zdrazela na 100sk a len 3 mesiace prezije kredit. To je dost bieda, nie?

  11. čavo píše:

    Zareagujem iba na tvrdenie:
    # ceny hovorného sú vo všetkých prípadoch nižšie u kreditného paušálu (to je doslova paradox)
    Hmm. Zaujímavé, že v aktuálne stiahnutom pdf zo stránok Orange sa dozvedám, že:
    Volania do siete Orange:
    * Pracovný deň: 18:00 – 8:00 Paušál 60 2.10 Sk (22:00-7:00 1 Sk) Kredit 199 4.50
    * Vikend: celý deň Paušál 60 1 Sk Kredit 199 4.50
    Volania do pevnej siete:
    * Pracovný deň 18:00 – 8:00 a Vikendy Paušál 60 2.10 Sk Kredit 199 4.50
    V ostatných prípadoch je na tom lepšie Kredt 199.
    Samozrejme. pokiaľ nepretefonuješ paušál, tak sa ťa tie ceny netýkajú, ale potom by som asi nepoužil tvrdenie, že vo všetkých prípadoch.
    Ja by som mal zatiaľ len toľko.

  12. rony píše:

    [11] vo vsetkych mojich pripadoch – tj. ak mam nutkanie volat v noci, tak je to sakra dolezite a koruna dve ma nezaujimaju :-)

  13. rony píše:

    [12] vsak ja som pochopil :-)
    v prvom rade: vacsinou to asi neprevolam
    vacsinou pausal vyuzijem na SMSky
    vacsinou konecne mozem s kludnejsim svedomim volat cez bezny den nemusim cakat na menej slusnu dobu vecer a v noci :-)
    takze vo vsetkych pripadoch platim menej :)
    ale chapem, mohol som napisat nieco ako „takmer vylucne“ ci „pre mna vzdy“ :-)

  14. vlasto píše:

    LOL, presne z tych istych dovodov som 21.1. aj ja zmenil P60 na kreditny P199 … po 7-mich rokoch …je neskutocne ze hovory (prvych 60 min.) ma pri P199 vyjdu lacnejsie ako pri P60 … kedze som vacsinou ani neprevolal vsetky volne min. (zvacsa okolo 50-55), o oddychovych vikendovych ani nehovoriac, volba bola jasna … akcie s dalsimi 100 vikendovymi min. su vysmechom do tvare rozumne rozmyslajucim ludom