Použiteľnosť iPhone a Windows Mobile

Dá sa to vôbec nejakým spôsobom porovnať? Ja viem, nikto ešte poriadne iPhone nedržal v ruke a sám som si niekoľkokrát overil, že kvalita telefónu sa prejaví až používaním. Vtedy zistím všetky jeho negatíva naostro. Málokedy sa dajú vydedukovať z fotografií a popisov iných ľudí (kladných alebo záporných).


Krátke ukážkové porovnávacie video pre niektoré z činností, ktoré možno budete na telefónoch robiť:

Nie som nejaký horlivý presviedčací panák, ktorý nekriticky vyzdvihuje svoj aktuálny rozmar. O kvalitách Windows Mobile viem už niekoľko rokov a stojím si po celú dobu za tým. A to boli časy, keď sme z najhlásnejších trúb počuli drísty o… chvíľu som lovil ten názov… o Symbiane. O jedinečnosti Nokií. Dnes je Nokia absolútne spotrebný tovar, ktorý sa už dávno mal predávať v sieti Lidl.
Windows Mobile je skutočne kvalitný systém, ktorý je nasadený v kvante prístrojov a ani nemusia vyzerať ako telefón. Väčšinou sú to plnokrvné PDA. WM má niekoľko predností a drobností s ktorými sa žije výborne.
iPhone vlastne ani neexistuje a už je okolo neho kopec srandy. Doslova hysterické šťastie fanúšikov iPodu. Ešte hysterickejšie výkriky kritikov. Raz neviem zistiť, ktorí z nich si viac nevidia do úst :-)
Video ste videli, môžeme rituálne zatancovať nad plameňmi a hovoriť o tom, že mapy si na telefóne predsa pozerať nebude nikto. A vzápätí pochváliť novú verziu Google Maps pre Windows Mobile.
iPhone spadá skôr do kategórie prístrojov pre multimediálnu zábavu a ako taký zrejme moc neuspokojí požiadavky človeka, ktorý sa chce s technikou doslova hrať – cíti v sebe vzrušenie nad tým ako si crackol Registry editor, skúma XML súbory vnútri WM a „hackuje“. iPhone je skôr niečo ako časť produkcie Sony-Ericsson. Windows Mobile je takpovediac aplikačná „oldschool“, kde majú aplikácie skôr technoidné ovládanie bez pokusov o ergonomické nóvum.
Prečo si ja vlastne za svoje peniaze iPhone nekúpim? Možno ho budem ľuďom závidieť ale dopadne to ako s iPodom. Nejaká drobnosť mi na ňom bude vadiť a preto tie peniaze doň nevrazím ani náhodou.
Ale možno sa nájde nejaká náhodná príležitosť a ten telefón mať budem. Fakt neviem. Nie je na to ešte ten správny čas.
V princípe som v stave, že ak by mal prísť ďalší telefón, tak sa budem snažiť ušetriť a investovať tie peniaze trebárs do výmeny PDA či kúpy nejakého nádejného koňa zo stajní UMPC.
via Gizmodo

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. Andy píše:

    99,9 percenta ludia ale nezaujimaju registre, „hackovanie“ a pod… O tom to je.
    Genialne nie je to, kde sa neda nic pridat, ale to, kde sa uz neda nic ubrat.

  2. dusoft píše:

    Pouzitelnost iPodu je za 10 bodov z 10, ostatne prehravace dosiahuju tak maximalne 7 (aj to sa musia snazit).
    Co sa tyka funkcii, je to chudobne, naopak vyhravaju ine prehravace.
    Avsak co ocenuju vsetci (aj nepouzivatelia iPodu) je intuitivnost, s ktorou si schopny ho ovladat za zopar sekund.
    Myslim, ze to bude podobne aj s iPhone.

  3. MiPo píše:

    Podľa mňa iPhone nie je smartphone vo význame ako to chápeme teraz s rôznymy ?DA s WM, kde musíš nainštalovať min. 20 programov (často za niekoľko $), aby to robilo čo chceš takou formou ako chceš. Pri tom musíš vedieť ako upraviť registre, kde nájdeš hentakú či onakú aplikáciu, aby si odstránil chybu, sorry, vlastnosť.
    iPhone bude podľa mňa presne ako iMac či iPod – kúpiš, vybalíš, nabiješ a ideš. Žiadne hackovanie, velikánske úpravy, flashovanie – jednoduché a krásne ovládanie, ktoré ti buď sadne alebo nie a ako u Apple býva, vyhovovať to bude dooosť ľuďom.
    iPhone ma strašne láka zbavením sa stylusu, lebo z toho zblblého pera ma ide šľak trafiť.

  4. MiPo píše:

    A ešte som zabudol k videu, prečo neurobil to porovnanie na „práve vybalenom“ WM zariadení? Takto je to celé silne zmanipulované, lebo predpokladám, že iPhone bol prezentovaný v čistej podobe (bez widgetov a pod. srandičiek). Ak sa mýlim opravte ma.

  5. rony píše:

    [4] video je poskladane z prezentacie iPhone, cize ziadne realne skusanie. Ved som napisal, ze iPhone este takmer nikto v ruke nedrzal.
    [2] mne ipod hardiskovy vadi prave v tom, co nema a to je moznost nahrat tam prekopirovanim subory s hudbou. Nemam rad akekolvek obsluzne programy, ktore mi prezuvaju hudbu do prehravaca. Tym padom moze byt pouzitelny v inom ako chce.
    [1] zaujima to publikujucu verejnost a to je drviva vacsina – ved to vidis ako placu a hromzia na Apple :)

  6. Andy píše:

    iphone bude uspech. to uz je jasne, je to vidiet.
    prognozy jobsa o 1 percente trhu sa splnia, to vytvori solidnu zakladnu na iphone 2 – a to je hlavne. je to break-in produkt, nieco ako zune, ako prvy xbox, prve vecko telefon, razr v3… nemusi byt dokonala, ale prinasa MYSLIENKU. Ked sa ujme, je to signal pre vsetkych a hlavne pre samotneho vyrobcu.