Sharp sa vracia – Sharp EM One UMPC

Onehdá kdesi v rokoch 1993 – 1996 som mal tú česť žiť s organizérom Sharp IQ 8100. Bola to otvárajúca sa mašinka s čiernobielou obrazovkou a natvrdo zabudovaným softwarom obsahujúcim „poznámky“, kalendár, kontakty, úlohy. Malo to skvelú klávesnicu. Šírka asi ako A4 a výška asi 1/3 výšky A4. Povrch na dnešnú dobu doslova luxusný a príjemý. Žiadny plastový pocit. Software na druhú stranu pri porovnaní s čímkoľvek – blbý :-) Porovnajte si kalkulačku s dnešným autorádiom a máte výsledok :-)


Dnes sa pozriem na obrázky Sharp EM One a vidím, že Sharp ťaží z legiend. Jeho zariadenie je väčšie a má viac ako 4″ obrazovku, klávesnicu. Ťaží s multimediálnych schopností a mňa už iba zarazilo použitie miniSD.
Postrehom je, že už sa bezostyšne zahodila špecifikácia UMPC a v pohode sa toto PDA od Sharpu nazýva práve touto skratkou. Je zrejme, že táto snaha chce priviesť klientelu, ktorá má neodôvodnený odstup od PDA.
Všimnite si, že vysúvacia spodná časť ide nielen nadol ale aj do boku. Pozrite si detailnejšie obrázky.
Predávať sa začne v marci. V Japonsku. Cenu som nezachytil a dúfam, že prevlečenie za UMPC mu nedáva oprávnenie zapýtať si podobne nehoráznu cenu ako u HTC Athena (momentálne premenovanú ani neviem na čo). Odhad ceny je 800 USD, čo je nad hranicou 20 tisíc.
Poďme špekulovať:
* UMPC je normálne PC so všetkými výhodami, kým WM je „len“ mobilný systém s veľa kompromismi,
* cena 20 tisíc je podobná cenám špičkových PDA a možno je ospravedlnenkou, bohužial pravé UMPC sú na dvojnásobku,
* EM One má výhodné rozmery niekde na úrovni starého IQ 8100 resp. tých mobilných Playstation,
* EM One má všetko možné: WiFi, Bluetooth… a má USB Host, Zaujímavá výkonná grafika NVIDIA GoForce 5500.
Práve toto poľavovanie na špecifikácii UMPC buď rozhýbe štandardnými UMPC s Windows OS alebo ich proste pochová a zoberú so sebou aj takéto hybridy.
V každom prípade niečo ako Athena či EM One mňa zaujali viac ako dnešný sortiment PDA, ktorý ma necháva kľudným s mojim IPAQom v ruke.
Dúfal som tento rok, že sa niečo začne diať. Snáď sa dožijem :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. Samušo píše:

    Ja viem, škvrny na slnku, ale pri tvojom dôslednom vysvetľovaní skratiek tagom acronym mi chýba aj objasnenie UMPC. Teda, mne už nie, našiel som si :)
    Inak, aj mňa zaujímajú viac UMPC ako PDA, hlavne kvôli klávesnici.

  2. rony píše:

    [1] tak to mas neuraz sa dost obmedzene vnimanie, pretoze naco ti je klavesnica na PDA, kde tam nie je Notepad :-) (prehanam trosku ale zamer je jasny)
    koniec koncov nic ti nebrani ku akemukolvek PDA s USB Host strcit USB klavesnicu. Tych sa vsade povaluje vzdy dost. A vyhoda? Nemusis nosit klavesy naviac :-)

  3. Samušo píše:

    [2] Keby len obmedzený, ale aj zaujatý :D
    Povedzme, že pre PDA neviem nájsť využitie, zato pre UMPC hej.

  4. rony píše:

    [3] lenze potom upozornujem, ze ten Sharp ma WM.
    problem je skor v strope moznosti:
    dnesne procesory pre UMPC vhodne nie su. ci nejake budu je otazka.
    preto viditelne dochadza k devalvacii oznacenia UMPC aj na stroje s WM.
    ver, ze aj ja chcem UMPC ale zbytky rozumu mi tvrdia nieco ine.

  5. Samušo píše:

    [4] Prečo sú terajšie procesory nevhodné? Pre vysokú energetickú záťaž?

  6. rony píše:

    [5] Ja si myslím, že terajšie procesory vhodné pre beh Windows majú vysoký výkon vykúpený generovaním množstva tepla a značnou spotrebou.
    Naviac si myslím, že pre UMPC zariadenia by asi boli vhodné integrovanejšie chipy a hlavne PC sú príliš rozsegmentované stroje.
    Naproti tomu je použitie špecializovanejšieho HW podmienené predpokladom úspechu – ak sa investuje do užšie špecializovanej technológie musí pre ňu byť využitie.
    Preto je technológia PocketPC rozvinutejšia pretože už máme za sebou nástup PDA, múdrych telefónov a procesory sú „staré“ známe a využívane kdekoľvek (môj Synology má napr. presne taký procesor ako moje PDA).
    a teraz sa pozri na procesory PDA, je tam nejaký progres? Sú procesory pre PDA každý polrok nové? Ani nie. Už pár rokov sa používajú stále rovnaké.
    V roku 2005 sa hovorilo o 1000MHz procesore pre PDA a stále tu nie je.
    Pozadie je práve v tom, že čím väčší výkon tým viac tepla a spotreby. To ide proti tomu, aby bolo možné použiť Windows v malom stroji pretože od nich automaticky predpokladáme, že ich nebudeme 2x denne nabíjať len preto, že ich chceme mať spustené 16 hodín v kuse.

  7. Samušo píše:

    [6] Ďakujem za vysvetlenie.
    Prezrel som si, koľko UMPC vydrží batéria a je to smutný príbeh.
    Tak mi napadá, či by nebolo cestou vyrábať tie veci na mechanický pohon – na kľuku alebo na kľúčik. Rádio také už existuje.

  8. rony píše:

    [7] na druhu stranu priemerne notebooky vydrzia 2-4 hodinky a ta horna hranica je skor vynimocny udaj. takze niet sa co cudovat, ked to nejde u notebookov. Lenze v porovnani s PDA je to slabe.

  9. Samušo píše:

    [8] No nič, veď ja si počkám :-)