Funguje navigácia mimo otvorený priestor

Princípom GPS je, že prijímač priamo „vidí“ na satelity umiestnené na oblohe. Vždy ich musí vidieť aspoň tri. V mestách s úzkymi ulicami a vysokými domami sa GPS začína strácať a potom stačí vojsť do budovy a je koniec. Iste, je otázkou prečo potrebujem navigáciu v budove. V každom prípade mapový software stratí polohu.
Viem, že na Cebite by sa mali prezentovať možné riešenia a tak som sa na 15 sekúnd zamyslel ako by som to riešil ja.
* využitie BTS mobilných operátorov; presnosť je voči GPS katastrofálna ale prístroje s GSM a GPS môžu kooperovať a pri výpadku GPS sa použije aspon informácia z BTS aspoň na účel udržania približnej polohy – celkovo si myslím, že momentálne je to aj tak nepoužiteľné,
* pozemné vysielače polohy – na štýl BTS ale s presnejším určením polohy pričom by podľa mňa bolo možné využiť aj súčasné prijímače GPS avšak neviem posúdiť reálnosť a nákladnosť,
* kombinácia oboch – pozemné vysielače GPS a kooperácia s BTS.
Užitočnosť navigácie v zakrytom priestore si viem predstaviť nanajvýš pri blúdení v neznámej budove avšak k tomu potrebujem zasa pôdorysné mapy budov. Užitočnejšie je však lepšie pokrytie pri pohybe v silne zastavaných oblastiach. Putovanie pustinami pod stromami už týmto nevyriešim nijako.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Patrick píše:

    Jediným v súčastnosti používaným spôsobom navigácie mimo dosahu signálu satelitov je akési „odhadovanie“ trasy pri prejazde tunelom, kedy si GPS drží dovtedajší smer jazdy a rýchlosť odhaduje na základe priemerných hodnôt.
    GPS navigácie zabudované v autách pracujú mimo signálu na podobnom princípe, ich výhdou je prepojenie s kolesami, tachometrom a čidlá na ABS systéme vozidla.
    Navigaciu v budove to vsak neriesi:-)

  2. rony píše:

    áno, práve tie budovy a uzatvorené priestory ma zaujímajú ako by šli riešiť.

  3. Filip Valašek píše:

    Myslím si, že v budovách je to prakticky neriešiteľné. Meranie polohy je príliš závislé na charakteristike materiálu, z ktorého je budova zhotovená. Ak sa niekto chce nechať navigovať po budove, tak bude požadovať väčšiu presnosť.
    Riešením sú samozrejme nejaké referenčné lokálne stanice, ktoré by boli na nejakých vhodných miestach a tak by sa mohla pozícia určovať aj vo vnútri budovy. Toto však považujem za príliš nákladné a aj mierne zbytočné.

  4. rony píše:

    [3] presne tak. na Cebite by sa mali predstavit nejake riesenia, preto dopredu premyslam, v akom smere. Tiez tipujem, ze navigacia v budovach je momentalne vcelku zbytocna resp. by mohli – pokial majitel budovy naozaj chce – parazitovat na GPS prijimacoch a posielat im data, ale vseobecne si myslim, ze klasicky navigacny system budov je omnoho menej nakladny :-) a okrem samotneho urcenia polohy predsa je nutna aj mapa…
    takze okrem toho, ze recuscituju Galileo na Cebite sa toho mozno vela neudeje.
    takze sa idem orientovat na to, ako sa vyvija UMPC oblast :-)

  5. Erix píše:

    Autonavigace mimo volny prostor je resena pres male gyroskopy a je celkem presna. Tzn. i v budove by to tak slo resit.