Tak cenzúruje vybrali.sme.sk alebo nie?

Vybrali.sme je jednoducho populárna služba. Svoje robí najmä umiestnenie na titulke sme.sk avšak reálne služba žije skôr z toho, že do nej pridávajú odkazy ľudia v obrovskej menšine voči tým, čo hlasujú a v ešte šialenejšom nepomere k tým, čo tam „len chodia“. Písal som o tom v marci pod titulom *Jeden napíše, pár desiatok doporučí, tisíce čítajú.*
Otty sa čuduje, prečo jeho príspevok na článok v HNonline o firme Auto-reklama zmizol z novopridaných na vybrali.sme.sk a označuje to za cenzúru a tiché vymazávanie nepohodlných tém. S prihliadnutím na to, že toto nie je pre SME.sk citlivá téma a všeobecný postoj osadenstva SME.sk si myslím, že *Otty nemá tentoraz pravdu* a podľahol nesprávnym dojmom z číro technického problému.
Celý problém zrejme spočíva v *invalidnom systéme* odkazov na ten istý obsah na serveri *HNonline.* Už sme si niekoľkokrát všimli, že mnohokrát boli na vybrali.sme zaradené odkazy na ten istý obsah kľudne aj trikrát. *HNonline totiž priamo vyzýva čitateľov* k zaradeniu na vybrali.sme ale napriek môjmu upozorneniu, nedokázali doteraz svoj systém upraviť tak, aby mali články *pevnú* (nemeniteľnú) URL. Stačí totiž, aby ste napríklad klikli v stránke napr. do diskusií a potom naspäť na článok a už máte inú adresu v prehliadači.
Tým pádom návštevníci chcú článok v dobrej viere doporučiť na vybrali.sme (veď HNonline ich k tomu prešibane neustále vyzýva) a tak sa nakoniec vo výbere na vybrali.sme.sk ocitne ten istý obsah viacej krát. *HNonline.sk nepriamo tapetuje,* čo nie je príliš dobrá vizitka pre tento server.
Kto má čo urobiť, aby sa nediali veci, ktoré Otty nesprávne odvodzuje?
V prvom rade *HNonline musí upraviť svoj systém.* Buď odkaz na zaradenie do vybrali.sme.sk zruši (do doby kým ho opraví) alebo v parametroch tohto doporučenia PRIAMO vloží JEDINÚ adresu k danému článku a NIE AKTUÁLNU.
Systémovejšie by však bolo, aby upravili svoj systém tak, aby pri zobrazení DANÉHO článku bola v kolónke adresa prehliadača VŽDY tá istá adresa.
vybrali smePrečo vybrali.sme.sk vymazáva niektoré príspevky? Pretože je to vyslovene nutné. Služba je populárna a tak vzniká riziko zahlcovania zbytočným, duplicitným obsahom. Zároveň sa na službu zameriavajú stratené existencie v podobe pokusov o propagáciu afilačných linkov a inej šedej internetovej pseudoekonomiky (reklamy na chudnutie, na „zarábanie“).
Vybrali.sme.sk je výber toho najlepšieho, nie pokus ako z nezaujímavého a bezcenného „urobiť“ dobré a žiadané. Toto si veľa „prispievateľov“ naozaj mýli. Nie sú totiž presvedčení o kvalite a iba chcú niečo strčiť ľuďom pred oči.
_Poznámka pre vrtákov:_ Chcem podotknúť, že som už HNonline pred dlhším časom dával na vedomie tento problém. (Ja viem, oni to samozrejme nenájdu, ale mám potvrdené priamo z HN, že moju pripomienku dostali „systemáci“). Nejdem sa ale s nikým z HNonline hádať, či áno alebo nie, ich problém je zjavný a nemusí mi nikto nič vysvetľovať prečo ako a prečo to nemajú spravené. Ja tiež robievam weby a chápem všetky možnosti. (Tento odstavec je pre tých, čo ma chcú napadnúť za zaujatosť proti HNonline, čo vopred vyhlasujem je nesmierna blbosť). Nenúťte ma dokola každému hlupákovi, čo vidí v mojich slovách vždy zlomyseľnosť, škodoradosť či úmysel škodiť, vysvetľovať, že ide o banalitu, žiadny osobný útok a podobné hovadiny. Neobťažujte ma ani s takýmito protiobvineniami a venujte sa objektívnemu problému. Vďaka.

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. otty píše:

    no, po druhom zmazaní mi prišiel mailom oznam, ako práve pozerám do mailboxu. V ňom sa píše, že bol duplicitný. Článok je ale zo dňa 15.05. a ako som pozeral na vybrali.sme.sk tak nič podobné tam ráno ešte nebolo. Okrem toho URL ktoré som k článku zadal, je SEO odkaz obsahujúci nadpis a tým by mal byť aj jedinečný. Okrem toho ak už teda náhodou skutočne pridávam duplicitu, uvítal by som upozornenie na duplicitu automaticky po jeho pridaní a nie po manuálnom zmazaní po 25 minútach. Len preto, že sa to týka auto-reklamy, nemusí to byť informačne o tom istom, ako predošlé články na túto tému. V tomto článku pribudol nový prvok – Daňový úrad, ktorý si ale chce posvietiť aj na daňové priznania zmluvných partnerov auto-reklamy (nositeľov reklamy).

  2. rony píše:

    zarucene tento clanok na vybrali sme bol.
    ide o to, co ti vysvetlujem, ten isty clanok na hnonline ma viac verzii url. neviem ako to mam este inak vysvetlit.
    TEN ISTY clanok!

  3. dusoft píše:

    Chyba trosku sofistikovanejsi system s vlastnostami typu Digg, kde odkazy nie su mazane, ale ostavaju a su zahrabane (nemaju sancu sa nikde dostat) z roznych dovodov – spam, duplicita atd. Asi to momentalne nie je priorita, co je pochopitelne.

  4. OttY píše:

    [2] no, takže budem konkrétny. Hľadal som na vybrali.sme.sk kľúčové slovo reklama. Hľadal som cez Google na vybrali.sme.sk slovo reklama. Výsledok bol totožný. Jeden článok z blogu starý 30 dní o firme auto-reklama a druhý je článok na HN z 11.5.2007. Ani jeden nie je duplicitou pre môj príspevok. Okrem toho URL zadané do vybrali.sme.sk pre ten článok HN nie je rovnaký ako článok ktorý som dnes linkoval a ktorý je _DNEŠNÝ_. Tak to teraz vyzerá, že posudzovanie duplicity je subjektívne a nerobí to server (doba zmazania je 15 až 30 minút od pridania). Ak sa teda niekomu s tímu zdá, že je článok duplicitný, hoci aj len témou alebo nadpisom, v pohode ho zmaže.

  5. rony píše:

    [3] toto ma defaultne pligg a ja som proti tomu aby v takom systeme strasili odkazy, ktore prevadzkovatel NECHCE. Takto je to dobre. Nechcem, nech tu ani nie je!
    [4] Otty mna nastartovalo slovo cenzura. Nevies ho pouzivat.

  6. Tomáš B. píše:

    Ešte dodám, že na vybrali.sme.sk je systém, ktorý páruje rôzne URL pre rozličné články -vždy keď sa tento problém vyskytne, tak preskúmame daný server a nadefinujeme v našom systéme, aké rôzne URL daný článok môže mať, aby sa nepridával viackrát. Jedine pri serveri HN sa to nedá, pretože aj keď sme sa o tom s adminom viackrát bavili, nie sú schopní nám dodať zoznam všetkých variantov URL, ktoré sa u nich môžu vyskytnúť.

  7. rony píše:

    [6] pritom by stacilo aby ten kod ktorym sa klika na z ich servra pridavanie na vybrali.sme uvadzali len jednu adresu a nie vsetky :)
    pripadne stacilo by po nejakom tom submite formu urobit redirect na „hlavnu“ url.
    prave u hnonline maju koncepcne hodne zastaraly system url adries vo svojom systeme.

  8. OttY píše:

    Čo je to potom za CMS, keď nevedia definovať, aké URL im to generuje. Toto už nie je komické. To vyvoláva smiech život ohrozujúci. LOL

  9. rony píše:

    nikdy v zivote nepocitali s tym, ze nejaka url bude tak dolezita a url povazovali za nastroj pre odovzdavanie dat :)

  10. dusoft píše:

    zobrazuju vzdy straku, aj ked URL neexistuje (mali by davat 404):
    http://hnonline.sk/c6-10024570-21134990-k00300_detail
    http://slovensko.hnonline.sk/c4-10142110-21134990-k02000_detail
    http://hnonline.sk/c6-10024570-21134990-k00300_detail-vulgarna-nadavka
    http://slovensko.hnonline.sk/c4-10142110-21134990-k02000_detail-blbosti
    vsetko odkazuje na ten isty clanok, dost nedotiahnute na dnesne pomery. nehovoriac o duplicitach pre vyhladavace a postupnom zosune stranok do priepasti doplnkovych vysledkov v google.

  11. emmacore píše:

    Pred mesiacmi som pisal do HN, ze ked idem na ich stranku cez GPRS/EDGE od T-Mobilu cez Speedmanagera (ktory nejde vypnut), nic sa mi nezobrazi. Ked mam verejnu dynamicku IP adresu, co je sluzba sa priplatok – vtedy nejdu data cez Speedmanagera, vsetko ide, ako ma. Ked nabuduce budem surfovat cez EDGE, skontrolujem to.

  12. emmacore píše:

    Skusil som EDGE, uz im to funguje bez problemov.