WACOM graphire4

Práve sa mi ocitol na stole WACOM graphire4. Ide o tablet, ktorý síce neohromuje cenou a funkciami, no vzhľadom na výrobcu by mal byť komfortný. Prvé zážitky skúsim sprostredkovať.


Krabica pôsobí lacno, skôr čínsky. Ako keby som kúpil nejaký BENQ switch.
Graphire4Samotný tablet má priehľadný plastový kryt, ktorý sa skladá 4 západkami naspodu. Tak si môžem vložiť pod kryt papier s predlohou. Veľkosť je A5 a môj dojem, že A5 bude obmedzovať som zrušil hneď po odskúšaní. Pre ľudí, čo s tým budú robiť často asi vyhovie.
Vadí trošku nemožnosť pero „zadokovať“ a je v hornej časti iba vodorovné „zacvakávatko“, do ktoré ho sa pero bojím neustále zatláčať.
Tablet nahrádza myš ale pracuje trošku odlišne a treba na to zvyk. Problematické je, že máte tendenciu pozerať na tablet. Tým pádom vám unika poloha šípky na obrazovke.
Pokiaľ však tablet používate ako náhradu za myš, tak sa na to dá zvyknúť rýchlo a na tablet nemusíte pozerať.
Na retušovanie fotografii bude tablet jednoznačne vynikajúcou voľbou.
Inštalácia bola veľmi jednoduchá a netreba sa jej nijako obávať. Neboli vôbec žiadne nečakané zádrhele. V ovládacích paneloch pribudla ikonka a možnosť trochu si funkcie pera a tabletu vytunovať.
Pero samotné neviem s ničím porovnať a proste pôsobí ako každé iné pero. Problematické sú pre mňa vyššie položené tlačítka a musím mať ukazovák neprirodzene zohnutý až k nim ak chcem ich funkciu rutinne používať.
Teraz najlepší bod programu.
Čo s myšou? No väčšina z vás ju pri práci s tabletom odloží a niektoré návyky z myši bude kruto trpieť na tablete.
Auto WACOMomExistuje však istá skupina ľudí, ktorí tablet zoberu ako prirodzené vylepšenie práce s počítačom. Počas objavovania som si vložil prvý obrázok zo stola do tabletu a skúsil som prácu s ním. V prvom rade si musím zapamätať, že pri obkresľovaní sa nedá čiara prerušiť a dúfať, že sa na ňu ostro napojím. Tie spoje je vidno a často sa nestretnú. Vidno to aj na testovacom obrázku, ktorý je o kúsok vyššie.
Pre grafika môže byť na oči celkom nápor keď bude striedavo pozerať na vodorovnú a na zvislú plochu.
Ja som totiž ľavák a preto absolútne bezproblémovo držím pero v ľavej ruke a behám po tablete. Pravá ruka drží myš a riešim ňou veci, ktoré ešte s tabletom neovládam. Neuveriteľne mi to imponuje.
Ak si ešte dáte klávesnicu nad tablet, tak veľmi rýchlo prejdem na písanie.
Ste ľaváci? Držíte myš v pravej ruke? Robíte s obrázkami alebo nejasne tušíte, že tablet sa dá využiť aj ako alternatívne ovládanie počítača? Kúpte si tablet.
Ja som sa už rozhodol, že túto placatú vec si kúpim aj domov. Trošku menší a lacnejší samozrejme. Vy si ho môžete kúpiť tiež.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. Hujer píše:

    Já se pro tablet rozhodl už před dvěma lety. Hlavně kvůli problémům s rukou a zápěstí při držení myši. Taky už jsem měl solidní mozol na spodní hraně ruky. Koupil jsem Wacom Intuos3 A5-kovy, jako ty. Zpočátku to byl malý horror, ale za pár dní jsem si zvykl a dneska?
    Dneska už na něj nedám dopustit, dokonce jej používám zcela jako náhradu myši (ani myš nemám). Ruce se ulevilo, práce je taková přirozenější a v Photoshopu je to prostě pohodička. Já jsem prostě spokojený a až jednou odejde do věčných lovišť, tak si určitě pořídím další…
    Zdraví Hujer – Metelesku Blesku

  2. Keff píše:

    Poridil jsem si Genius Mousepen 8×6 – zdaleka nejlevnejsi +-A5 tablet, a kvalita odpovida cene – kurzor se pri nekterych uhlech pera trochu klepe (v radu +-2 pixely ale neni to prijemne), a hlavni vytka je to ze spicka je malo citliva – na pero je potreba celkem zatlacit aby psalo, a to cini tablet nevhodnym na celodenni praci. Jak je na tom recenzovany wacom s citlivosti?
    Souhlasim ze A5 je optimalni velikost, u A4 uz se ruka celkem nabeha.
    A jeste jeden tip – nemas nahodou nejakou Vistu s podporou tablet PC (treba business verzi)? Nekde v nastaveni tabletu se da zakliknout tablet PC support a windows pak zprijemni pekne vychytavky – pravy klik vterinovym podrzenim, scrollovani rychlymi tahy nahoru a dolu, a po kazdem kliku se ti od kurzoru rozbehne takova pruhledna vlnka – jako vizualni potvrzeni kliku.
    A pak je tam handwriting recognition – opravdu me prekvapilo, rozpoznavani reci je v plenkach, ale psani funguje na jednicku, bez nutnosti jakkoli prizpusobovat rukopis (ok… pro anglictinu :)).

  3. Mac píše:

    Prvý krát rozumný argument, že byť ľavákom je lepšie. V ľavej pero, v pravej myš – šťastný to človek. Ja ako pravák som sa s tabletom nikdy nezžil a tak som ho vrátil. Pozerať na monitor a kresliť na tablet je pre mňa neprekonateľnou prekážkou. Zato som sa naučil dobre maľovať myšou.

  4. wawrik píše:

    Ja s tabletom robím už 10 rokov a keď chytím myš, tak sa nikam neviem trafiť :-) A5 je najuniverzálnejšia veľkosť, v podstate stačí hýbať zápästím, občas predlaktím. Pri väčších sa už ruka (od ramena) unavuje, tablet si treba dať pred seba a klábosnicu nad neho, to už trochu pri univerzálnej robote (písanie, klávesové skratky…) vadí.

  5. alian píše:

    zavadil som on asi pred tromi mesiacmi a odvtedy mi vrta hlavou… takze teraz som uz viacmenej rozhodnuty

  6. rony píše:

    [4] ano, ja mam trosku viac vyhodu v tom, ze mozem ho mat pod klavesnicou (blizsie k sebe) alebo aj vedla nej.
    pero pri pisani na klavesnici zvladam dobre :)
    trochu mi vadi, ze aktivnu plochu si neviem operativnejsie prepinat alebo ze sa vo Photoshope automaticky nenastavuje.

  7. Anonym píše:

    [6]S klávesnicou som to myslel tak, že keď ju máš hore nad tabletom (pri monitore), tak je ďaleko a treba sa trochu načahovať. Ale každý má iné ruky, niekomu to nevadí :-)
    Ja používam Intuosy, tam si pre každú aplikáciu (a pre každé pero, ak ich používaš viac) môžeš navoliť špecifické správanie – tlačidlá na pere, prítlak, aktívnu plochu, rýchlosť dvojkliku… Občas to zablbne (raz za týždeň-dva), ale inak to chodí dobre.

  8. rony píše:

    [7] ale ano jasne, na fotke to tak aj je ulozene :-) a mas pravdu, ak si ako ja zvyknuty na klavesove skratky, tak to trochu irituje. zasa kupit tablet s nejakymi dotykovymi plochami pre casto pouzivane klavesove skratky bude urcite drahsi.
    na tomto tablete ide samozrejme tiez par veci navolit: tlacidla na pere, tlacidla na tablete a rolovaci valcek.
    Tento co mam je idealny pre mna – ani nie moc drahy a ani nie vyslovene zly :-)
    zlata stredna :-)

  9. esbe píše:

    Neviem; mne sa tu povaluje na stole taky maly Intuous uz niekolko rokov, ale absolutne som si na neho nezvykol. Neviem najst pren taku polohu, pri ktorej by ma potom nebolela ruka. Vyuzivam ho fakt iba vo vynimocnych situaciach, vo Photoshope, pri retusovani, ale jeho velka citlivost je vo vacsine pripadov pre mna skor na skodu a ovela viac mi vyhovuje mys s mensou citlivostou.