Znížili ceny roamingových hovorov

Jupí. Ako prví znížili ceny roamingových hovorov. Bomba. Proste slogan v ružovej reklame.

Čo už koho ako zaujíma, že je to iba výsledok snahy EU aby operátori zlacneli poplatky pri volaní do sietí v iných štátoch. A ako vždy. Prakticky to nikoho nezaujíma, pretože drvivá väčšina hovorov je realizovaných v rámci pomerne malého územia. Skúste si preskúmať skladbu svojich bežných hovorov… najčastejšie výjde, že voláte najčastejšie ľuďom v tom istom meste, z ktorého voláte aj vy.
Iste, do budúcnosti je pocit rovnakej ceny za volanie po celej Európe celkom príťažlivý. No naďalej v cudzine platím aj za príchodzí hovor. A na toto musím pamätať. Nie na to, či mi kto a o koľko zlacnel roamingové hovory.

Chápem, že telekomunikačné poplatky sú stanovené skôr metódou „čo trh dovolí“ a len zdiaľky odrážajú skutočné náklady (bez zjavnej priamej úmery), no aj tak mi je podivné, že GSM ako také bolo predsa navrhované ako globálna sieť nie nepodobná internetovej sieti. Pritom realita vyšla tak, že je to kopec lokálnych sietí a prestupy medzi nimi sú priamo prenášané na klientov. A to aj v prípade, že telefonujete prostredníctvom sesterských operátorov v iných krajinách.

Zaujímalo by ma kedy to bude tak, že majiteľ „orange“, „t-mobile“, „o2“ SIM karty bude v podstate všade v ich sieti platiť za hovory približne rovnako bez ohľadu na vzdialenosť. Ale okľukou sa vrátim k začiatku: takýchto prípadov je nepomerne viacej ako hovorov medzi účastníkmi vzdialenými doslova pár kilometrov od seba.

Písané pod dojmom TV reklamy mobilného operátora.

Môže sa Vám ešte páčiť...