Prečo ultimatívne nehodnotím iPhone

Z českých webov čítam pár dní po uvedení (a u pár sibýl aj pred ním) kategorické vyhlásenia o tom, čo iPhone je, či nie je. Podivujem sa nad tým pretože ja to momentálne nedokážem povedať.

U každého jedného telefónu, či iného prístroja, o ktorom som si dovolil čosi podobné napísať som vždy buď napísal, že ide o moje dojmy alebo o moje konkrétne skúsenosti. U každého mobilu som sa vždy nakoniec o jeho negatívnych vlastnostiach či pozitívach uistil AŽ po jeho zakúpení (čaro vlastných penazí je dôležitý prvok pri hodnotení telefónu oproti sterilnejšiemu hodnoteniu zapožičaného prístroja).

Ovláda ma údiv nad tým koľko „apllobijcov“ sa pustilo do iPhonu napr. kvôli takej prkotine ako tomu, že ide telefón predávaný v U.S.A. ako „dotovaný“ (čiže v sade s nejakým paušálom mobilného operátora). No to je viac než pochopiteľné, že telefón je v takom prípade nepoužiteľný inde. Naviac nechápem PREČO sa tento fakt kritizuje. Najmä ak drvivá väčšina nákupov mobilných telefónov ide aj u nás po tejto línii. Tvrďte si čo chcete, je to tak. To, že niekto ako ja si kupuje telefóny inak je výnimka.

Rovnako ma udivuje ako dokáže niekto z pár fotiek a pár anglických zdrojov vydedukovať použiteľnosť či praktickosť telefónu, ktorý v živote nevidel a dokonca ani nemá záujem ho čo i len držať v ruke. Opäť som sa niekoľkokrát presvedčil o tom, ako je klamlivý akýkoľvek sprostredkovaný dojem. Nič iné totiž neukáže vhodnosť prístroja pre mňa osobne (to zdôrazňujem) ako jeho používanie.

Naviac ma zaráža snaha o podceňovanie, preceňovanie a akási forma skrývaného „strieľania“ po platforme, ktorá sa iným spôsobom blíži k tej, ktorú „strelec“ preferuje ale predsa len inou cestou. Naozaj mi je zaťažko snažiť sa iPhone prirovnávať k Windows Mobile platforme. Je to nemiestne a neúčelné.

Preto sa teším iba na okamih, keď budem môcť sprostredkovať svoje pocity držiac mašinku o ktorej sa píše. Dovtedy nepoviem kategorické ÁNO/NIE. Príklad? Kým som nedržal Palm v rukách, nevedel som či je to zariadenie pre mňa. Dnes viem, že NIE.
Rovnako to platí o Symbiane v telefóne.

Popísané sprostosti o tom aký fuj iPhone je si dohľadajte sami. Je ich po internete viac ako…

Môže sa Vám ešte páčiť...

26 komentárov

  1. dusoft píše:

    co dokaze hulan… skoda sa nad nim pozastavovat.

  2. emmacore píše:

    Hulan, nehulan, marketing vzdy zvitazi! Apple to robi dobre, co na tom, ze nemaju najlepsie produkty. Bill Gates je najbohatsi a pritom jeho firma robi dost zle produkty.

  3. rony píše:

    [2] naviac uz som pocuval ako dobry je Symbian az som sa nakoniec prekvapivo dozvedel ako dobry je WM. Samozrejme po celu dobu propagacie Symbianu som fandil WM ;-) Pritom mozem rovno vymenovat vsetky zasadne nedostatky WM, ktore ho oddialuju od pouzitelnosti a naopak ho doslova davam za priklad pouzitelnosti u niektorych funkcii (napr. iba kvoli sposobu vyhladavania v zozname kontaktov by som inak hladat ani nechcel).

  4. Hujer píše:

    A čo si vojín Kefalín predstavujete pod takým slovom… ultimatívne … ?
    -:)

  5. Jiří Bureš píše:

    Viděl jsem eplí dvacetiminutové video o iPhonu. Několikrát jsem si při jeho sledování řekl: „Sakra, to je pěkná vychytávka. Jak to, že to už někoho nenapadlo?“ iPhone jsem samozřejmě jště v ruce nedržel. Viděl jsem jenom to reklamní video. Ale myslím si, že Apple může zase trocu rozhýbat stojaté vody mobilních telefonů.

  6. Peter Skočík píše:

    Tym ‚applebijcom‘ neprekaza ani tak fakt ze telefon je dotovany (vsetci konieckoncov vieme ze exkluzivita AT&T nebude vecne) ,ale skor to ,ze jeho DOTOVANA cena je 499$. Je to jednoznacne najdrahsi mobil na trhu, a jeho funkcie su slabe aj oproti 4x lacnejsim mobilom.No nekupte to. Apple to proste vie predat,pricom pouziva rovnako klamlivu reklamu ako Microsoft. Tieto dve firmy si v tomto ohlade fakt nemaju co vycitat.Ale dizajn je skvely a to ovladanie by som si rad vyskusal,vyzera to zaujimavo.

  7. rony píše:

    [6] 15 tisic je strasna cena? to je jediny 15tisicovy dotovany mobil? Clovece, sa prebud.

  8. iPhone neni dotovaný AT&T. Je toho plný web

  9. rony píše:

    [9] ok. Kupim si ho dnes v statoch, donesiem, strcim SIMku Orange a frcime. Ano?

  10. Laxius píše:

    rony: Nie… musel by si ho cracknut, ale to najskor nepojde, USA maju uplne ine standardy a specifikacie ako Europa. Mozno sa dockame verzie pre europsky trh, ale nemyslim si ze to bude coskoro.

  11. Marvinn píše:

    Hura! Konecne prehovoril aj zdravy rozum. Neovplyvnovany prijmami z internetovej reklamy na Windows, ako u Hulana a Hujera.

  12. Hujer píše:

    [12] Hura! Konecne nekdo, kdo nevi o cem mluvi…

  13. rockblock píše:

    ach jaj, vsetci ste tu drzali iPhone v ruke, vsetci viete, co ponuka at&t, keby nasa vlada mala tolko mudrych ludi ako tu.
    iPhone nie je dotovany, je len blokovany, pretoze at&t ma 5rocnu exkluzivitu na predaj tohoto telefonu. To su ale len detaily, ktore nikoho netrapia.
    .
    niekedy mam pocit, ze keby nebolo iPhone, nemali by tito ludia o com pisat… Klasicka uhorkova sezona.

  14. rony píše:

    [14] a najlepsie je, ze nikde nie je napisane, ze je dotovany, iba sa spomina priklad s cenou bezne dotovaneho telefonu voci tym, co spekuluju nad jeho cenou.
    [11] ved to je jasne, to bola basnicka otazka na ktoru vopred poznam odpoved ;-)
    [13] ty o nom vies viac? ;-) sorry ale rovnako iba „placas“ dojmy z obrazkov na internete, cim nechcem povedat, ze ti tvoje vyjadrenia musia/nemusia vyjst tak ako pises. Ale ja proste na to nemam odvahu pretoze moje skusenosti s telefonmi ukazuju, ze ak kym sa s nim zoznamim blizsie, mozem cokolvek hodnotne o nom povedat. Tak ako viem vymenovat vsetky nezmysly v OS WM. neber to v zlom, principialne mi je jedno ak napises, ze iPhone je zbastl. Problem vidim v tom neuvedeni „PRE MNA, PODLA MNA“ a vydavani svojho nazoru za vseobjimajucu objektivnu skutocnost.
    Rovnake argumenty ako mas ty mozem pouzit s kludom a bez klamania aj na WM. Cojaviem: preco sa to vola Windows, ked s PC to nema nic spolocne? Preco to ma tak neuveritelne chaoticke rozhranie, vizualne, graficky, logicky? Preco je nakonfigurovanie takej prkotiny ako GPRS pripojenia k internetu doslova zalezitost pre vyskolenych insiderov?

  15. Hujer píše:

    [15] No prave, kdybych psal nejakou recenzi, tak bych to pochopil, proc se tolik lidi, tolik vzteka. Ale to se nestalo. Vse je jen lakonicky pohled z druhe strany, roztrpceni nad chybejicimi funkcemi, ktere opravdu chybi, a nic na tom nezmeni to, ze budu nekdy iPhone drzet v ruce. Je to proste jen polemika a taky ryze subjektivni a nemyslim si, ze by bylo nutno explicitne uvadet, ze TOTO je muj nazor. Kazdy s trochou inteligence chape a vi, ze na soukromem blogu zrejme cte autorsky-subjektivni clanky a pokud ne tak, by se mej jit lecit …
    Nebo snad ty tve clanky prameni a drzi se ze stejnych zasad jako verejnopravni media? Pochybuju, a vo tom to je…

  16. rony píše:

    [16] problem je, ze zalezi skor na detailoch, WM pouzivam iba kvoli vyhladavaniu v kontaktoch. A to je naozaj detail, pricom zvysok jeho moznosti ma nechava chladnym nakolko uz neverim, ze nieco predci poriadne PDA ;-)

  17. emmacore píše:

    Maly offtopic: Chcem si kupit smartphone s WM. Nechcem dotykovy displej, lebo telefon nosim vo vrecku a mrzelo by ma, keby som si displej hned doskriabal, resp. musel stale menit ochr. foliu. Myslite, ze HTC S730 je dobra volba? Koncom leta ho zacnu predavat.

  18. rony píše:

    [18] vseobecne ma HTC slusne pristroje.
    ak by som ale uvazoval o niecom este lepsom, tak pripravovane i-mate. ci a kedy sa zacnu konecne predavat ale netusim, pred par mesiacmi som o nich pisal a mna parametre velmi zaujali.
    ak si doteraz WM nemal, tak su dve rodiny:
    bezdotykovy „smartphonovy“ WM
    a „pdackovy“ WM.
    ten druhy mavaju aj niektore „telefony“, co su v drvivej vacsine skor PDAcka s mensimi rozmermi. Cast produkcie HTC je presne takato.
    Treba zvazit, obcas je platforma WM pri telefonovani dost svojska :-)

  19. emmacore píše:

    [19] PDA s WM ano, telefon s WM som este nemal. Na organizovanie a podobne je dotykovy displej vyborny, na telefonovanie by som chcel skor nieco male. Aby ma nemrzelo, ked mi to padne na zem, ked poskriabem displej a hlavne, aby som to mohol nosit vo vrecku nohavic. V zasade chcem telefon, v ktorom budem mat kalendar z Outlooku. Sice vsade so sebou vlacim notebook, ale niekdy otravuje na stretnuti cakat, kym mi nabehnu Windowsy len kvoli tomu, aby som sa pozrel, kedy mam volne terminy. No a WM vyborne spolupracuje s Outlookom, tak niet co riesit. Symbian nemam rad. Pozrel som si tie chystane i-maty. Vyzeraju dobre. Dik za tip.
    Joj a okrem Outlooku by potesilo este GPS. Na mobilne data mam notebook. Maily si okrem toho, ked treba, kontrolujem cez WAP.

  20. rony píše:

    [20] ja mam mpx220, momentalne by som uvital nieco s vacsou operacnou pamatou – oproti PDA to nezvlada moc multitasking ale nie je to az tak zle.
    kalendar s outlooku je fakt bezproblemovy, dokonca aj ked synchronizujem s 2 pocitacmi obe zariadenia.
    s WM telefonmi je GPS zufale. Existuje tomtom ale na rutinne pouzivanie je to zufale. PDA je jednoznacne lepsie. s WM telefonom velmi tazko. v tom pripade radsej „pdackovy“ telefon bude lepsia volba. s kompromisom mensej obrazovky. cize dotykova obrazovka.

  21. bsa píše:

    ad [21]
    rony! nestraš chlapca! :) Na novších strojoch už to nie je také tristné ako pred rokom. Z WM sa dá bez rpoblémov telefonovať. Samozrejme každý prístroj má nejakú svoju feature, ktorá zamrzí ale nie je to dané WM ale výrobcom. Napr. na i600 je zvuk aj samotné teelfonovanie bezproblémové.
    ad [20]
    to či smartphone alebo nie vyriešiš velmi rýchlo, chceš dávať meeting requesty? Ak áno máš dve možnosti, smartphone edition z nejakou aplikáciou (myslím že agenda one) alebo pocket pc edition (dotykový).
    Ja mám samsung i600 a ten by ti možno vyhovoval.
    Čo sa týka GPS a WM opäť to čo bolo včera už neplatí. Dlho som používal igo s qtekom 9100 (wizard) a nokiáckym ld3w a opäť no problem až na párovanie, čo som vyriešil via gpsgate (ktorý by som aj tak kupoval kvôli emulácii garminu). S inými WM prístrojmi nie je problém. Jediná nevýhoda pri WM a iGo je nemožnosť volať ak je slabý procesor. jendoducho to nestihneš ani zdvihnúť :)

  22. rony píše:

    [22] pozor to GPS som myslel u bezdotykoveho mobiloveho WM pre smartphone. Tam jedina aplikacia co poznam je tomtom pre smartphone. Dokonale nepouzitelna :-)
    Len pokusy o parovanie s GPS modulom su hotovy zazrak :-)
    akonahle je ale mobil vybaveny s WM phone edition, tak uz je to proste bezne PDA, ktore vie telefonovat.

  23. emmacore píše:

    Dik obom.

  24. Hujer píše:

    [23] Ale Rony, s TomTomem a GPS/parovanim a proste s nicim nejsou na WM smartfounu zadne problemy, jen si musis vybrat tu spravnou GPSku. Jasne ze TomTom na Smarfounu je ponekud mrnavy, ale stale na 100 % pouzitelny – teda pokud uz nejsi zhyckany „velkymi“ navigacemi. YMMD.

  25. rony píše:

    [25] nejde o to, ze sa nesparuje ;-) ale o to ake cary pri tom riesim :-) BT na smartphone nie je to iste BT ako na PDA :-)