Orámikované boxy webky časopisu .týždeň

Verný čitateľ vie, že chovám neúctu, nechuť, odpor k „orámikovaným“ boxom webstránok. Považujem ich za nepotrebné, často vizuálne odpudivé a ešte častejšie nadužívané. Viem, kde to vzniká. V potrebe „vyškatuľkovať“ mdlosť vzhľadu.
Preto ak sa pozriem na stránku, ktorá má každý blok informácií „orámovaný“ a naviac opatrený nadpisom, ktorého dĺžka je väčšia ako celý objem textu v boxe, tak ma prepadne podivný pocit.
Napriek tomu nemôžem oddeľovacie čiary v stránkach úplne vylúčiť zo života. Najmä v prípade, keď samotná čiara je výtvarným prvkom stránky. Keď sa na webku pozriete a z tých čiar je charakterizujúci prvok.
Nejako tak to má web časopisu .týždeň a bez tých čiar by to nebolo ono. Ale neodpustím si neexistenciu „odkazov“ na tejto stránke. Nikde nič nenaznačuje, že sa „kamsi“ dá kliknúť. Ono to podčiarkovanie odkazov má svoj zmysel a hlavne na tomto webe, keď miesta ku kliknutiu sa vzhľadom líšia medzi sebou navzájom (niekedy hover efekt je a inokedy nie) a keď je jediným ich odlíšením od neaktívnych častí iba farba.

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. Stopárka píše:

    No… pokiaľ ide o web stránku časopisu Týždeň, tak webdizajn sa mne osobne zdá dosť ohavný a tie čiary to nijako nevylepšujú. Skôr naopak.

  2. rony píše:

    [1] nijako nevylucujem, ze sa tebe nemusi pacit. mne pripada cistejsi ako design inej stranky, ktoru som tu tiez spomenul len ako prakticku pomocku – priklad pre inu myslienku.
    a v tom predoslom pripade mi chudak urazeny autor nadaval do vsetkeho mozneho :-) pricom prehlusil samotnu myslienku, ktorou sa moj clanok niesol :-)
    tak aj tu je myslienkou „ramikovanie“, nie tak celkom hodnotenie „vytvarneho dojmu“ na kazdeho jedneho cloveka :-)
    ale ak chces pocut moj pohlad, je to skor pozitivne. zda sa mi to kdesi nad priemerom a za priemer az podpriemer povazujem cojaviem „medialnik“ (url poznate) ci momentalny vzhlad zive.sk

  3. Mac píše:

    No ja teda rozhodne vzhľad webu .týždňa nemusím, chápem, že vychádza zo vzhľadu obálky tlačenej verzie, ale vyzerá to hrozne, asi o tom ešte niečo napíšem. Nejde len o vzhľad, ale aj o prístupnosť a použiteľnosť. Sklamaný som aj z obsahu, najmä blogov.

  4. rony píše:

    [3] kod, pristupnost atd. som extra neskusal :-)
    ale ok, uvediem zaklad, z ktoreho vychadzam pri hodnoteni ‚ciarky okolo boxom ano/nie‘:
    toto je ten superoborderovany web: „medialnik.sk“:http://www.medialnik.sk/
    ja viem, Joomla…

  5. Stopárka píše:

    A čo prosím ťa Rony očakávaš od webu, kde má vlastnú rubriku Braňo Mojsej? :)))

  6. Stopárka píše:

    A Joomlu by som z toho nevinila. Ak jej dáš pekný webdizajn, nikto by si ani nevšimol, aký je to CMS.

  7. rony píše:

    [5] takych je :-)
    ano, joomle som sa venoval a dovenoval :-)
    [6] ved to su koniec koncov frazy, „keby coby“ vieme, len je tu problem, ze nevenoval sa hlavne hlave, ked si myslel, ze skatulkovat ramikmi je fakt nutne.
    a ospravedlnujem sa, je to Drupal :-))))))))))

  8. Piki píše:

    Podľa mňa to nie je rámikový dizajn v duchu toho čo kdekade vidno a nie je vzhľadom, dizajnom, štýlotvorným prvkom, ale použitím atribútu border. (medialnik je krásny príklad), lebo je to možné použiť.
    Podľa mňa je to celé v jednom štýle _pravouhlých čiar_. Hrubých, tenkých, ešte tenších.
    Základné rozdieli medzi týmito dvomi prístupmi vidím dva:
    1. existencia/neexistencia margin v podkladovej farbe 2. farba pod nadpisom boxu (tretia, alebo totožná s pozadím.
    .tyzden sa mi páči.