Časovo limitované blokovanie zobrazenia reklamy

Dlhšie som premýšľal, či nepridám na Spravodaj nejaké _inteligentnejšie_ zobrazovanie reklamy.
Uvažujem takto: verní návštevníci sem chodia kvôli novým článkom ale zároveň od nich _neočakávam_ žiadne masívne klikanie na kontextovú reklamu. Predpokladám, že všetci verní si článok stihnú zobraziť _niekoľko hodín po publikovaní._ Zároveň si myslím, že všetky staršie články si zobrazenie reklamy zaslúžia.


Takže miesto sofistikovaného riešenia personalizácie som sa rozhodol pre najjednoduchší systém. Reklama sa zobrazí pokiaľ je dátum modifikácie obsahu článku starší ako stanovený čas.
Preto sa vám odteraz u najnovších článkov automaticky vypne zobrazenie reklamy nad článkom. V ďalších stĺpcoch však zostáva zobrazenie natrvalo – tam nie je nutné riešiť „otravovanie“.
Nemyslím si, že by reklama na týchto stránkach otravovala – ide o kontextový systém a s tým, čo zobrazuje som obvykle spokojný – až na príliš _vterne_ často opakujúce sa tie isté reklamy, ktoré mám v pláne priamo blokovať a nechať priestor ostatným.
Kód riešenia je:
$al = filemtime("$cesta"); $ad = time(); $av = $ad - $al;
a podmienka pre zobrazenie reklamy:
if ($av > 43200) { ... sem kód reklamného systému ... }
Predpokladajte, že funkcia filemtime("$cesta") vráti dátum zmeny článku. Pre iné systémy použite INÚ vhodnú metódu na zistenie tohto údaju. U mňa je to zistenie času modifikácie bežného súboru. Číslo 43200 je konštanta v sekundách. Ak je článok modifikovaný pred kratšou dobou ako je táto hodnota, reklama sa nezobrazí.
Experimentovanie s premiestňovaním, zámenami, výmenami reklamných boxov sa zapojením programovania stane skoro výskumnou prácou. V každom prípade môžete svoj systém oživiť a nechať ho inteligentnejšie reagovať na vonkajšie vplyvy, zmeny parametrov, typ návštevníka a iné vhodné podnety.
Tipy na vývoj:
* zobrazovať kontextovú reklamu napríklad *príchodzím návštevám z vyhľadávačov,*
* nezobrazovať kontextovú reklamu príchodzím zo *spriatelených stránok, RSS čítačiek* a pod.,
* *vymieňať kód* reklamného systému (veľkosti boxov) alebo striedať reklamné systémy,
* meniť *polohu* boxov v rámci stránky,
* *modifikácia parametrov* boxov napríklad podľa aktuálnej farebnej palety stránky.
Nad rámec riešenia akým som začal sa môžete s reklamou pohrať aj inak:
* zobraziť „adblockerom“ agresívny a nepriateľsky znejúci nápis (nedoporučujem),
* najprv zobraziť reklamu a až po „kliknutí“ zobraziť obsah (uff),
* vypnutie alebo zobrazenie reklamy až keď používateľ začne stránku rolovať nadol (javascript).
Navymýšľať sa toho dá veľa, použiteľné realizácie sú však v minime. Preto radšej viacej jednoduchosti ako príliš sofistikované riešenia.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. OttY píše:

    Popper, asi by si mal ronymu trochu načrtnúť o čo ide v tom plugine, aby si nemusel WP inštalovať, ak s ním máš skúsenosti

  2. dusoft píše:

    cha cha, to je zhoda nahod. mne to tak bezi na ambience.sk uz par mesiacov. t.j. reklamy len pre clanky starsie ako dva tyzdne…

  3. dusoft píše:

    este poznamka – nie na blogu, ale par inych weboch zas mam spravene zobrazovanie reklam len pre nasvtevnikov, ktory nehladaju dane odvetvie ale prichadzaju len cez nespecificke vyrazy (a nezaujimave pre danu stranku), na ktore su dane stranky na dobrych poziciach.

  4. rony píše:

    [3] a [4] jasne, ved sme sa o tom uz bavili a uz som to iba zhrnul dokopy.
    [1] diky za pomoc. WordPressaci to uz nasli, Movable Type to mozno aj ma a ja som si spravil svoje specificke pretoze mam Movable Type do znacnej miery priohnute :-)
    [2] jo, presne tak :-)