Nepoužiteľný kalendár 2007

Pripravil som slovenský kalendár pre rok 2007, no je naozaj nepoužiteľný. Berte to s rezervou, v kalendári je edukatívny prvok s použitím vtipu. Všetci, čo sa zaoberajú použiteľnosťou či prístupnosťou môžu tento kalendár darovať svojim klientom. Chcete dať niekomu najavo, že jeho web je nepoužiteľný? Pozdravte ho poukázaním práve na Nepoužiteľný kalendár 2007.
K vzniku: Tomáš Bella mi zaslal tento kalendár v anglickom origináli spoločnosti Netlife Research. Neváhal som a lokalizoval som ho. Podľa predlohy som ho celý znovu namaľoval, texty preložil a pripravil PDF. Od spoločnosti Netlife Research som obdržal pozitívnu odozvu na moju žiadosť o umožnenie publikovania kalendára a preto sa ním môžete potešiť aj Vy.
Chcem Vás zároveň požiadať, aby ste prípadné odkazy smerovali výhradne na stránku http://www.madaj.net/files/nepouzitelny-kalendar-2007/ a nerozposielali tento kalendár ako prílohu v e-mailoch. Je to v prvom rade neslušné distribuovať viac ako jednomegabajtovú prílohu a nakoniec je to neslušné voči mne :-)
Pokiaľ chcete použiť kalendár na podporu svojho PR a iných propagačných aktivít, musíte ma kontaktovať a požiadať o súhlas.
Výslovne zakazujem odstraňovať zmienky o autorstve a nesmiete odstrániť logo spoločnosti Netlife Research a ani inak zamlčať autorstvo kalendára.

Môže sa Vám ešte páčiť...

13 komentárov

  1. faster píše:

    Velmi dobre. Fakt parada :)

  2. wawrik píše:

    Pekné. Možno by sa aj Spravodaj mohol tých poučiek držať :-)
    K veci: Kde by som našiel viac informácii o skreslení videnia pri niektorých farebných kombináciách? Napr. červeno-zelená (apríl v tvojom kalendári), červeno-modrá, modro-zelená…

  3. rony píše:

    [2] povedz konkretne, co by podla toho mohlo byt lepsie?
    k otazke: dobry zdroj je http://pristupnost.nawebu.cz/
    Nasiel som tam pekny nastroj, ktoremu si podhodil URL a on vedel spravit analyzu – podkladova farba, farba popredia a oznamkoval to vzhladom na korektne zobrazenie – vyhovujuce, skoro vyhovujuce, nevhodne. Bohuzial link na to neposkytnem, musel by som tiez hladat. Pouzil som to u firemneho webu pre kontrolu kombinacii farieb ale uz pred 2 rokmi.
    Okrem toho su nastroje, kde rucne zadavas dvojice farieb a on ti povie, ci je to ok – tie sa mi ale javia otravne – ak mas hotovy web tak musis sa hrabat v kode a zostavit vsetky pouzite dvojice.
    Ak by si na to natrafil, na to prve, hod sem odkaz.

  4. SuE píše:

    dobrá práce :-)

  5. wawrik píše:

    [3] December v kalendári vs. text v ľavom a pravom stĺpci cez obrázky. Ale to bolo len také rýpnutie, nijako veľmi to neprežívam :-)
    K tým farbám – zaujíma ma teória (fyzikálna, biologická…), prečo to tak je, že sa niektoré kombinácie zle čítajú. V škole sme sa o tom síce okrajovo učili, ale bolo to dosť nedôveryhodné a žiadny všeobecný poznatok som si z toho neodniesol. Weby neriešim, zaujímajú ma len tie chybné farebné kombinácie – napadlo ma, že o tom budeš niečo vedieť, keď to máš v tom kalendári, tak som sa opýtal…
    Zároveň ťa týmto kontaktujem a žiadam o súhlas s použitím vytlačenej kópie tvojho kalendára ako didaktickej pomôcky pri výchove mladých nádejných grafikov :-)

  6. rony píše:

    [5] jaj, no mas pravdu, ja to protiargumentujem tym, ze necum na text cez obrazky ale mas pod nimi alebo nad nimi dost miesta. Dalsi protiargument je, ze ta tie bocne stlpce nemaju co prilis zaujimat :-))
    Nastastie uz od roku 2004 riesim novy design :-) mozem ti interne posunut ako bude vyzerat ale musis mi reportovat nazor nan nejakym zmysluplnym sposobom aby som vedel zvazit upravy :)
    No nieco malo o tom viem, no nie do takej hlbky, aby som mohol evanjelizovat :-) iba tak spotrebne. Asi v tej urovni, ze mi je jasne, ze chyby videnia ma vacsina populacie. Preto ja osobne mam uplne iny pohlad na farebne prevedenie ako ini. Napr. netusim ako vyzera marhulkova farba :-)
    wawrik: Mas moj suhlas a dakujem aj za tuto formu propagacie ;-)

  7. Tibor píše:

    Dobrá práca, len nechápem prečo sa mi v septembri (nemal to byť náhodou október?) nezobrazuje ž… Je chyba u mňa?
    Čo sa týka nového designu, tak tiež by som sa rád zapojil do kritiky…

  8. rony píše:

    [7] to je chyba prevodu do PDF.
    K tomu novemu designu spravodaja: ozvite sa mi bud na ICQ alebo na email – dole na tejto stranke je Kontakt.

  9. spejcy píše:

    stare ale dobre :)

  10. faster píše:

    ospravedlnujem sa, zabudol som sa opytat. kalendar uz totiz u nas v praci visi na nastenke. je to ok? :)

  11. rony píše:

    [9] ved som prerabal kalendar 2006!
    [10] ano je to ok! :) faster moze :)

  12. dusoft píše:

    ad kontrast popredie/pozadie (podla WCAG 1.0): http://juicystudio.com/services/colourcontrast.php
    (pripadne aj Firefox rozsirenie)

  13. 2ge píše:

    dusoft, je to ok, aspon ze je to tam vysvetlene ako sa to preratava, ale keby to analyzovalo css a nemusel by som zadavat tieto vecicky rucne…to by bola parada :)
    inac dik za kalendar, uz visi.