Apple trochu vylepšil iPhone a zároveň sťažil

Nádejní majitelia iPhone, ktorí ho plánujú kúpiť alebo v posledných týždňoch kúpili objavili v telefóne najnovšiu verziu firmware 1.1.2 ale vrátane update bootloadera a firmware modemovej časti. Momentálne sú teda VŠETKY iPhone takto vybavené a je jedno, či ho kúpite v Londýne alebo kdekoľvek v USA. Keďže iPhone sa nepredáva celosvetovo a zároveň sú majitelia nútení „prejsť“ na „predpísaného“ operátora, tak od začiatku sa iPhone rôznymi spôsobmi nastavuje k používaniu inak a inde.
iPhoneMomentálne predávaná verzia iPhone však neumožňuje uskutočniť všetky kroky k voľnému použitiu kdekoľvek. Stručne: telefón treba „jailbreaknúť“, „aktivovať“ a „unlocknúť“ (snažím sa zachovať znenie slov z angličtiny). Dnes kupovaný iPhone vybavený už z obchodu verziou 1.1.2 sa nazýva „out of box“ skratkou OOB či OTB. Takýto telefón síce ide jailbreaknúť a aktivovať, no umožní to používať iba „predpísanú“ SIMku daného operátora. Softwarový unlock možný nie je práve pre novú verziu bootloadera aj keď každý deň sa niečo nové dozvieme.
Ako čiastočné riešenie sa opäť vynorila česká TurboSIM výrobcu Bladoxx a momentálne je pre použitie ľubovoľnej SIM naozaj jediným riešením. Síce sa akýsi vietnamci pochválili na webe „zlomením“ bootloadera ale nie je to nijako nezávisle overené.
Pre každého budúceho záujemcu o iPhone teda je dôležité vedieť, že staršiu verziu iPhone už nekúpia zrejme nikde (okrem bazárových a inzertných stránok).
Zopár slovenských „jabĺčkarov“ šíri správy, že na Slovensko by mohol iPhone oficiálne doraziť už začiatkom roku 2008, no či sa tomu skutočne dá veriť, to neviem. Pokiaľ áno, tak zrejme za ďaleko vyššiu cenu ako je po prepočte z $399 – stačí sa pozrieť na ceny v UK.
Čo dovtedy? Pozrite si klip…


Desmod: Pár dní

a samozrejme
Desmod: Mám na to liek

PS: rozhodne nie som fanúšik skupiny Desmod :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Bolek píše:

    no trva to tym „hackerom“ akosi dlho;-)

  2. rony píše:

    [1] dnes bol nejaky nalez aj je link v clanku.

  3. Andy píše:

    apple uplne chapem.