Apple iPhone a LG KF700 v jednom vreci

KrabiceLG KF700 je marketingom definovaný by mohol byť môj ako iPhone killer a práve preto tieto dva telefóny môžem porovnať. Myslím si to aj ja?
*Poznámka 25.8.2008:* po konzultácii s PR zástupcom LG upresňujem, že marketingová komunikácia k tomuto modelu nie je stavaná na pojme iPhone Killer. Preto vyznačím v texte tie vyjadrenia, ktoré by mohli zmiasť čitateľa. :-)

Krabice, káble, sluchátka

Oba telefóny sa snažia o *zaujímavé balenie.* Apple iPhone má ako hlavný prvok jej najmenší objem a minimum grafických prvkov na obale. LG KF700 je v čiernej exkluzívne vyzerajúcej krabici naviac obalenej kartónovým prebalom s bežnou potlačou. Podľa mňa je tento prebal zbytočný pretože zakrýva práve tú peknú krabicu.
Apple iPhone vs. LG KF700
Ako prvé sa z krabíc vydoluje telefón. iPhone je pod tvrdým priehľadným plastovým krytom a KF700 v trošku horšom prevedení tenký priesvitný plat. LG KF700 je menší ale iPhone výrazne tenší.
Apple iPhone vs. LG KF700
Ako vidíte u LG je obrazovka s veľkým pomerom šírka a výška a preto je možné ju propagovať ako trojpalcovú. Napriek tomu viditeľne je jej plocha výrazne menšia ako u iPhone, ktorý ma asi tri a pol palcovú obrazovku. Pretože prednosťou iPhone je jeho zvládanie práce s internetom, tak tu má KF700 veľký hendikep.
LG je vysúvací mobil so skrytou klasickou numerickou klávesnicou. Pokúšal som sa o vŕzganie zasunutého mobilu ale zrejme je to urobené kvalitne a *telefón „neviklá“.* Obrazovka zvádza k používaniu „naširoko“ ale samotný mobil takúto polohu využíva prepínateľne na web, nastálo na fotenie a natáčanie videa. Ostatné aplikácie to nevyužívajú pretože napr. u SMS sa dá písať jedine z vysunutej klávesnice. LG KF700 nemá „gravitačné“ čidlo a neotáča obrazovku sám.
U väčšiny techniky ma zaujíma aj zadný panel. Sú tam vylisované „servisné“ upozornenia? Nie je odfláknutá? Apple iPhone má čistý zadný kryt z hliníka (3G model ho má čierny alebo biely z plastu) a pôsobí kompaktne. Na LG KF700 je vidno kryt batérie z plastu a bojím sa, že časom môže prísť k jeho poškodeniu. Výrazné je koliesko s modrým osvetlením, ktoré sa používa ako rýchly prístup k aplikáciam a občas na rolovanie. Práve toto rolovanie nie je dotiahnuté do dokonalosti a často koliesko v logických situáciach nefunguje.
Apple iPhone vs. LG KF700
Vo vnútri krabice má LG KF700 všetky komponenty opäť v ďalších krabiciach. Vľavo je jediná vnútorná krabica balenia iPhone.
Apple iPhone vs. LG KF700
Apple sa u iPhone dôsledne spolieha na jeho intuitívnosť a nepribaľuje žiadny manuál. *Oprávnene.* LG KF700 vsádza na istotu a manuál pribalil. *Oprávnene.* Niektoré ikonky na status riadku sa nedajú nijako inak identifikovať.
Apple iPhone vs. LG KF700
Ku káblom a nabíjačkám mám u KF700 prirovnanie k ich náprotivkom z krabice iPhone. Nabíjačka Apple iPhone je vydarená a praktická. KF700 má proste klasický a notorický známy *“čínsky“ výlisok* aký dostanete ku čomukoľvek. Tento typ nabíjačiek nepovažujem za veci nad ktorými sa niekto zamýšľal a proste obalil súčiastky. Prívodný kábel nabíjačky LG je tvrdý, neohybný a s tendenciou pamätať si svoje zmotanie. Nie je praktický a kvôli proprietarnemu konektoru bude zrejme veľký problém s dovybavením sa duplicitnými spôsobmi nabíjania.
Apple iPhone vs. LG KF700
Pridávam ešte jeden pohľad na nabíjačky, kde je na Apple nabíjačke vidno USB female konektor pre univerzálny prepojovací kábel iPhone. Takéto riešenie LG neposkytlo a proste k nabíjačke pridalo ešte prepojovací kábel k počítaču. Pokiaľ musíte nosiť káble, je na tom horšie KF700.
Apple iPhone vs. LG KF700
Spomenuté *prepojovacie káble.* Musím ortodoxne vyhlásiť, že Apple sa rozhodne venovalo aj takémuto príslušenstvu a v tomto má jednoznačne navrch. Je síce pravda, že aj zle vyzerajúci neohybný kábel nakoniec plní iba jednu funkciu ale niektoré praktické vlastnosti káblov od Apple majú navrch. Kábel pre KF700 je opäť masovo-sériový výrobok v pejoratívnom význame. Robustnejší, neohybnejší.
Apple iPhone vs. LG KF700
Konektory sú presne také isté ako na väčšine techniky. Apple kábel je proti nemu subtílny, skladnejší a menej „zavadzia“. Apple má oba konektorové konce „svoje“ a to je dobre pretože sa viac venoval ich vypracovaniu. Naviac pri nosení kábla a nabíjačky mám s iPhone so sebou menej vecí ako u LG KF700. Ja som si pre iPhone dokúpil ešte čiernu verziu prepojovacieho kábla. Oba telefóny majú proprietárne konektory. Nanešťastie KF700 tento konektor používa na nabíjanie, sluchátka aj prepojenie k počítaču. *Nemožno teda počas nabíjania počúvať hudbu* na sluchátkach.
Apple iPhone vs. LG KF700
Pretože *KF700 nepriložil kolísku,* tak tú z krabice iPhone som nefotil.
Mnou spomínané USB konektory. Z nasledujúceho obrázku je vidieť, že KF700 má proste bežný „čínsky“ výlisok a Apple sa trochu posnažil a používa všetko „svoje“.
Apple iPhone vs. LG KF700
*Sluchátka* z balenia KF700 sú trochu zložitejšie zariadenie. Koncovka sluchátka pôsobí plastovo lacno ale zbežne som zvuk porovnal s KOSS sluchátkami a podľa mňa rozhodne nie sú odpad a dajú sa používať.
Apple iPhone vs. LG KF700
Obe sluchátka majú kovovú mriežku kryjúcu reproduktory.
Apple iPhone vs. LG KF700
Tieto konektory slúžia na pripojenie priamo na telefón.
Apple iPhone vs. LG KF700
Lenže u KF700 tento konektor končí touto malou krabičkou, ktorá je ovládaním hlasitosti, tlačítkom pre pozastavenie prehrávania hudby a klasickým jack konektorom. Až do neho sa vlastne strčia bežné sluchátka. Tým pádom máte ku LG KF700 k dispozícii handsfree aj s inými sluchátkami ako dodal LG. Sluchátka sú teda trochu zložitejšia spleť káblov.
Apple iPhone vs. LG KF700
Jack koncovky sluchátok. Oba sú v mini prevedení, čo je konečne aj u LG konečne niečo podobné ako u Apple.
Apple iPhone vs. LG KF700
Toľko nudná časť s výbavou telefónu.
Zhodnotenie majiteľa iPhone: výbava LG KF700 nijako neuchváti, je košatejšia a objemnejšia ako moja. Nie je však príliš odlišná od výbavy iných produktov tohto typu a účel splní. Vadí mi nemožnosť použiť sluchátka a nabíjačku (prepojenie s počítačom) naraz.

Aplikácie, prostredie, ovládanie

Premýšľal som ako túto časť spracovať. Najlepšie by bolo popísať telefón ostro z pohľadu majiteľa iPhone a potom oddelene všeobecne bez porovnávania. Z prvého uhlu pohľadu je zhodnotenie stručné a jednoduché. KF700 v ničom nenaháňa iPhone a niektoré jeho vlastnosti sa s iPhone papierovo kryjú:
* KF700 má dotykovú obrazovku a iPhone tiež,
* KF700 má Youtube, Gmail a iPhone tiež,
* KF700 má multimediálny prehrávač a iPhone tiež…
Samotné *rozhranie je však natoľko rozdielne,* že sa nedá porovnávať. KF700 je proste telefón s úplne bežným spôsobom ovládanie ako akýkoľvek iný telefón s tým, že má aj dotykovú obrazovku.
Rozdiely v ovládaní na dotykovej obrazovke sú značné. U iPhone prevláda jeho schopnosť *reagovať na jemný dotyk,* možnosť priložiť prst a *ťahať* ho po obrazovke. Nehovoriac o tom, že *iPhone má multitouch.* Dotyková obrazovka KF700 hlavne simuluje *“tlačitkový“ spôsob* ovládania. Častokrát musíte výrazne pritlačiť obrazovku aby rozhranie zareagovalo, prípadne použiť „dvojdotyk“ ku aktivovaniu položky menu.
Zaujímavosťou KF700 je možnosť nastavenia reakcie telefónu na aktivovanie prvku. Telefón môže reagovať zvukovo alebo vibráciami a sú nastaviteľné od slabého vibrovania až po výrazne „zatrasenie“. Táto možnosť tu musí byť, pretože za normálnych okolností nemusí rozhranie na dotyk reagovať. U iPhone som si viacmenej vždy istý, že to zareaguje a tým pádom je rozhranie omnoho dynamickejšie, rozpohybované. Rozhranie KF700 je podľa mňa iba dovybavené k dotykovému ovládaniu a iPhone je preň priamo navrhnutý.
Pokiaľ by som teda chcel rozhranie niečim vyzdvihnúť tak asi tým, že skôr konkuruje multimediálnym mobilom S-E a im sa podobá omnoho viacej.
Pokiaľ by som si nezvykol na iPhone, tak na dotykovom ovládaní KF700 nevidím nič neobvyklé. Rozhodne však nečakajte od neho listovanie záložkami púhym ťahaním prsta po obrazovke. Takéto správanie sa som zaregistroval iba v internetovom prehliadači a aj tam reagovalo pomerne lenivo. Ale už samotná možnosť posúvania obrazu pri prezeraní webu je výrazná pomoc. Zoomovanie dvomi prstami však zostáva iba na iPhone a tento prvok je pre mobilný web zásadný komfort.
Finta s kolieskom na zadnej strane telefónu je evidentne dorobená do jeho prostredia. Zrejme ide o nejaké štandardné LG rozhranie a koliesko pribudlo pre tento telefón. To vysvetľuje prečo má telefón dva typy „líšt“ pre používané aplikácie. Štyri ikonky sú v dolnej časti obrazovky (a nejdú modifikovať) a potom je tu „rýchly prístup“ po stlačení tlačítka na ľavom boku. Tam sa zobrazí točiaci kruh ovládaný práve zozadu, kam si môžem napchať položky podľa potreby.
Je to šikovné ale v prípade KF700 aj trochu schizofrenické pretože okrem toho má samozrejme štandardné rozhranie so záložkovo usporiadanými ikonkami (zobrazia sa stlačením ikonky so 4 bodkami na obrazovke).
Niektoré aplikácie ešte zobrazia ďalšie 4 ikonky pod status riadkom hore. Zaujímavé je, že je medzi nimi znovu zopakovaná obálka správ (SMS, MMS, e-mail) a tak mám niekedy túto ikonku raz dole raz hore.
Chýba mi „Domov“ tlačítko najmä pri zasunutej klávesnici, keď nemôžem využiť „červené“ tlačítko.
Ako majiteľ iPhone spávam kľudne, koncept prostredia od Apple je neprekonaný.

Web a internet

Webové schopnosti sú na iPhone neprekonanou métou pre KF700. Má síce v sebe internetový prehliadač, no rozhodne nie je v celom telefóne tým, čo bude jeho majiteľ používať často a rád:
* iPhone vedie vo veľkosti obrazovky, s tým sa nedá nič urobiť,
* KF700 má proste bežný mobilný webový prehliadač ako dajme tomu WM Smartphone a jediné zvýhodnenie posúvanie obrazu prstom a aktivovanie odkazov na webe priamo prstom,
* zoomovanie je na KF700 komplikovanejšie – robí sa zadným kolieskom a lepšie by bolo ak by toto koliesko posúvalo stránku nadol/nahor,
* Youtube na KF700 sa naštartuje v prehliadači – nie je to samostatná aplikácia ako na iPhone,
* Gmail je na tom tak isto a to napriek tomu, že KF700 má aj email klienta.
* konfigurácia emailu v KF700 je rozhodne zložitejšia (nemá predkonfigurované profily aspoň na pár bežných mailových služieb),
* toto všetko je však úplne jedno pretože na naozaj masívne „webovanie“ je nutné aj WiFi a to má iPhone – KF700 musí vydržať iba s mobilným prístupom a majiteľ za spotrebu dát na internete musí teda platiť aj keď sedí v dosahu bezplatného WiFi.
Akonáhle je pre mňa iPhone jednoduchým surfovátkom AJ doma a chcem využiť internet cez WiFi (čiže finančne menej bolestný ako ten od GSM operátora), tak mu KF700 nijako nepomôže. Bez WiFi však je surfovanie naozaj finančne bolestivejšie.
Ako majiteľ iPhone som hľadal surfovátko a tu by ma *KF700 neuspokojil.*

Hudba, fotenie a video

KF700 bude teda telefónom pre tých, ktorí si vyberajú mobil schopný fotiť, natáčať video a počúvať hudbu.

_(ilustračné video z predošlého článku na Spravodaji)_
* prehrávač hudby na KF700 a na iPhone je principiálne rovnako schopný – proste dá sa spustiť hudba a počúvať,
* iPhone je v hudbe a videu proste obyčajný iPod a preto sa musíme zmieriť s iTunes – tu sa hudba aj nakupuje a obchodný model predaja hudby v iTunes store nepustí – akonáhle sa stým zmierite, tak máte v iPhone špičkový multimediálny prehrávač,
* na KF700 však nevidno „obaly CD“, čo zrejme nemusí byť tragický nedostatok,
* v iPhone sú podcasty, do KF700 ich dostanete len po stiahnutí a manuálnom nakopírovaní – otrava,
* hudba a video v KF700 sú problémom jeho majiteľa – čo si do neho nakopíruje, to má a nakopíruje si iba to, čo má „v mp3kách“,
* mimochodom, hudbu z KF700 je možné odoslať aj Bluetoothom takže kopírovanie Rytmusa na hodine slovenčiny je možné!
* v KF700 som nenašiel veci ako ekvalizér ani prednastavené profily typu „Rytmus, 5cent, rock, disco, normálna hudba“,
* iPhone má vstavaných niekoľko gigabajtov a KF700 sa spolieha na to, že si majiteľ *kúpi microSD kartu* (nemá skoro žiadnu vnútornú pamäť – 100 megabajtov),
* zarazilo ma, že USB Mass Storage na KF700 nefunguje bez vloženej pamäťovej karty, takže k fotografiám a natočenému videu som sa nevedel dostať cez kábel (priamo),
* v KF700 sa spôsob komunikácie pomocou kábla navolí v nastaveniach (Mass Storage, Modem, Synchronizácia) a na priloženom CD je pre Windows obslužný program na správu obsahu telefónu – iPhone proste komunikuje s iTunes na počítači,
* KF700 vie posielať súbory pomocou Bluetooth, e-mailom resp. ich použiť na začlenenie do prostredia (pozadie obrazovky a pod.)
* animované Flash pozadia v KF700 sú dobrým námetom pre ľudí, ktorým sa takéto „zdobenie“ telefónu páči a tým pádom je jasná cieľová skupina,
* FM rádio sa spustí iba so sluchátkami (možno ale prepnúť na repro), je dobré a viem si dokonca stanice pomenovať ale „obrazovkové“ tlačítka pre výber staníc majú pevné označenie (ch1, ch2…) – škoda. iPhone rádio nemá a ako drobnosť by som ho aj uvítal,
* lenže ja mám na iPhone last.fm a to v istom prípade lepšie ako FM.
Ako majiteľ iPhone by som však (z mojej pozície potrieb) nezávidel kameru ani diktafón či trojmegapixelový fotoaparát ale tieto veci sú skutočne v KF700 naviac a tento telefón z ich prítomnosti môže ťažiť koľko sa dá.
* video sa natáča do mobilného formátu 3gp aj so zvukom (pomerne citlivý mikrofón zachytí zvuky z okolia pár metrov)
* tlačítko na boku telefónu pre spustenie fotoaparátu (resp. aj videozáznam) občas pri spustenej inej aplikácii nereaguje ale je to rozhodne dobre pripravené na momentky,
* blesk sa dá pomerne jednoducho použiť ako lampa (prepnutím do „svieti stále“ bez fotenia),
* zadné koliesko nemá pri fotení žiadnu funkciu – škoda (zoomovanie by sa hodilo),
* nastavenia fotoaparátu sú podobné bežným kompaktom a tým pádom dostatočné,
* kamera natáča v rozlíšeniach 320×240 a 176×144 (nemožno čakať viacej),
* KF700 má dva objektívy a je možné prepnúť fotenie a natáčanie videa aj na PREDNÝ objektív – SUPER.
Ako majiteľ iPhone musím konštatovať, že môj telefón proste vie fotiť a KF700 má skôr schopnosti jednoduchého kompaktného fotoaparátu. Fotografie viem poslať úplne normálnym a všetkými používaným e-mailom na oboch telefónoch.
Oblasť fotenia a videa je teda zlomový prvok pri rozhodovaní, či iPhone alebo KF700. Ja v tom nevidím nič dôležité ale akonáhle by som potreboval cez veľkú prestávku rýchlo natočiť bitku spolužiakov, tak musím mať vo vrecku KF700!
Dôležitý je aj spôsob výmeny dát. iPhone používa internetové štandardy (e-mail, komunikácia cez webové služby), KF700 mobilné (Bluetooth) a v internete moc doma nie je.

Telefonovanie a kontakty

Kontakty v tomto telefóne sa mi zdajú *komplikovane riešené.* Po skúsenosti s WM smartphone by som povedal, že až zbytočne. Microsoft vymyslel pre podobnú koncepciu telefónov (numerická klávesnica) veľmi kvalitné riešenie pre kontakty a vyhľadávanie v nich. Preto KF700 neuchváti niečim novým a dobrým – má klasiku známu z iných mobilov. Po vysunutí klávesnice ťukaním do číslic sa proste zobrazujú čísla. WM smartphone zároveň inteligentne vyhľadáva v zozname.
iPhone má samozrejme trošku iný systém kontaktov, tam to neviem porovnať – to čo má mi stačí (málokedy volám inak ako z Favorites) a ľahko sa to používa.
KF700 vie vytočiť priamo čislo aj bez vysunutej klávesnice – automaticky zobrazí číselník na obrazovke.
* kontakty a obsluha telefónnej časti sú v KF700 trochu chaotické (pohľad z WM a iPhone) – na druhú stranu zrejme veľmi podobné ostatným mobilom,
* iPhone dobre využíva veľkú obrazovku a tak mám napr. pri príchodzom/prebiehajúcom/odchádzajúcom hovore k dispozícii veľké tlačítka na prepnutie funkcií, ktoré som na predošlých mobilov musel mať v hlave „prepnutie na hlasitý odposluch používam AŽ v iPhone“,
* tlačítkom „slúchadlo“ sa v KF700 dostanem iba k vyťukaniu čísla a nie do kontaktov (tie sú zahrabané v menu alebo ako ikonka pod status riadkom) – je to dané koncepciou, ktorú má WM smartphone resp. iPhone určite lepšiu,
* Triedenie kontaktov do skupín iPhone štandardne nemá (má aplikáciu) a u KF700 sa k zobrazeniu podľa skupín dá dokráčať cez menu.
* profily v KF700 slúžia len na modifikovanie vlastností upozornenia (zvonenie, vibrovanie, hlasitosť), ich prepínanie je pomerne komplikované – podľa mňa by takéto mobily nemali prejst schválením na použitie (lebo ľudia nebudú prepínať mobil na ticho ak je to komplikované),
* iPhone má v podstate len dva profily ale prepínajú sa na boku prístroja, čo je pohodlné na rýchle vypnutie zvonenia.
Ako majiteľ iPhone tu nemám čo porovnávať – zvládnem všetky spôsoby, to v iPhone je dobré a ak by som hľadal niečo klasické, tak jednoznačne kontakty vo WM.

Textové správy

Na KF700 som si pripomenul ako som si zvykol na „chat“ štýl zobrazovania SMSiek v iPhone. Momentálne ich mám najprv triedené podľa odosielateľov. Keďže použivam notifikácie (napr. Jaiku), tak sa mi ukecanejší odosielatelia „nepletú“ medzi ostatné SMS a môžem takto trebárs ignorovať reklamné SMS od Orange (za čo im vždy a neustále vrelo ďakujem – posielajú mi neustále odkazy na skvelé java hry ale nikdy som si od nich java telefón nekúpil, MMS spam mi telefón nezobrazuje a ĎAKUJEM bohu za to)
KF700 má kapacitu na 1000 SMS zoradených chronologicky. Na vymazanie SMS je nutné vyvolať vľavo dole menu, nájsť „mazanie“ a potom ešte potvrdiť vymazanie. Mazanie SMS spamu selektívne možné nie je – iba po jednom.
Mailový klient je štandardný „mobilový“, čiže nič neobvyklé – bez zvláštnych vychytáviek.
* KF700 je u správ úplný mobilný klasik,
* iPhone priniesol chat SMS ako štandard, pohodlný e-mail klient
Ako majiteľ iPhone som si zvykol na SMSky triedené ako chat a klasické zobrazenie mi už robí trochu problém.

Aplikácie

KF700 sa spolieha zrejme výhradne na mobilnú javu. Som priaznivec natívnych aplikácii – multiplatformite mobilnej javy som prestal veriť spolu s Ježiškom a moje doterajšie skúsenosti presunuli javu na pozíciu prostredia pre hry. Kvôli podlhovastej obrazovke bude u niektorých java aplikácii trošku problém.
Apple iPhone spočiatku začal hlavne s webovými aplikáciami tj. stránkami špeciálne tvarovanými pre iPhone a pokiaľ máte lacné dáta, tak sú ideálne riešenie. Samozrejme môžem mať iPhone a zároveň drahé dáta. Vtedy sú dobré natívne aplikácie. S tým počítal aj Apple a s novou generáciou spustil oficiálny AppStore, kde si ich môže každý prevziať do telefónu.
Nebudem to už obkecávať a uzavriem to tým, že jediné šťastie KF700 je v pomerne bohatej výbave základných možností (má budík, kalendár, úlohy…) a mobilná java vyhovie cieľovej skupine tvorenej najmä hráčmi java hier. Neverím, že okrem nich sa používa ešte niečo mimo Opera Mini. Prehliadač webu to už má, takže ani tá nie je vyslovene nevyhnutná. Neskúmal som, či vstavaný prehliadač nie je náhodou Opera, ale asi nie.
AppStore je teda omnoho väčšou výhodou pre všetkých, ktorí sa potrebami netrafili do KF700. Mne by možnosť vybaviť telefón aplikáciami veľmi chýbala. Preto uprednostním iPhone.
* mobilná java KF700 je zúrivé minimum,
* natívne aplikácie robia z telefónu smartphone.
Ako majiteľ iPhone by som návrat k mobilnej jave neprijal. Ak niečo iPhone nevie, tak som si istý, že časom sa to v AppStore objaví. V tom mám skúsenosť s WM, kde tiež postupne vznikali rôzne zaujímavé aplikácie.

Záver

LG KF700 je vynikajúci konkurent multimediálne ladených mobilov určených priaznivcom mp3jek, fotenia a natáčania z mobilu. Dotyková obrazovka mu dáva tromf voči všetkým nedotykovým mobilom. Počúvanie a posielanie hudby, SMSkovanie, fotenie a video bude teda hlavnou úlohou tohto mobilu. Treba si len dokúpiť pamäťovú kartu a mať kamarátov, ktorých telefóny majú obdobné schopnosti. Na internet je to vyslovene núdzovka.
Vo svojej triede je tento telefón dobre vybavený a smelo s ním môžete uvažovať.

Záver majiteľa iPhone

Apple iPhone si bude zrejme ešte dlhý čas neohrozene spočívať na svojich pozíciach. Nehrabe sa medzi prístroje s WM a našiel si svoje neobsadené miesto. Je veľmi ťažké prísť na trh s prístrojom, ktorý vychádza z historických koncepcií mobilných telefónov a zároveň ním atakovať práve iPhone. KF700 je mobil poskladaný z vlastností a správania sa prístrojov na trhu od počiatkov dodnes. Apple iPhone takmer všetko rieši svojou koncepciou, jeho prostredie netrpí návykmi minulých modelov.
Nemyslím si, že je možné takto koncipovaným prístrojom zatieniť niečo také ako iPhone. Samozrejme v suchom výpočte vlastností prístroja nájdeme kopec prienikov ale celý charakter prístroja je úplným opakom iPhone. Skôr by mal operovať v segmente (ako som písal vyššie) multimediálnych mobilov a nesnažiť sa o nemožné.
Skutočná LEPŠIA náhrada za iPhone nesmie vychádzať z návykov dlhoročného radu mobilov od minulosti dodnes. Nesmie si iba vymenovať, čo má v telefóne byť aby to „zvalcovalo“ proťajšok. Prostredie, koncepcia ovládania iPhone je niekde inde a pokiaľ by ste teda chceli „niečo ako iPhone ale lepšie“, tak zatiaľ môže Apple zostať v kľude.
Dobrý príklad je dotyková obrazovka: u iPhone sa pod dotykom rozhranie hýbe a je tak navrhnuté, u KF700 je to doslova náhrada HW tlačítok a dotýkanie sa obrazovky ich iba simuluje.
Pokiaľ si ale myslíte, že chcete „niečo iné ako iPhone a tým pádom lepšie“ (a nie je to WM), tak je KF700 váš kandidát.
Apple iPhone má podľa mňa širšiu cieľovú skupinu klientov. U KF700 som si istý tým, že bude menšia – aj kvôli priamej konkurencii (ak dokáže vyargumentovať neprítomnosť dotykovej obrazovky ako banalitu).
LG KF700 ťaží teda z dotykovej obrazovky, multimediálnych funkcii a nimi sa snaží dostať vyššie.
Ale iPhone Killer z neho nebude. Niekde sa stala chyba. Chyba je vysvetlená :-) Takže je to presne tak, ako mi to vyšlo v porovnaní – LG KF700 je telefón mieriaci inde ako na iPhone :-) čo je rozhodne pre tento telefón dobre. Ak ho teda nekonfrontujem s iPhone, tak omnoho viacej tento telefón vyniká svojimi vlastnosťami medzi svojimi rovesníkmi.


Poznámky: telefón LG KF700 bol zapožičaný PR agentúrou značky LG na Slovensku. Článok ani video nie je súčasťou dohody a jej súčasťou nie sú žiadne podmienky pre publikovanie informácii o tomto telefóne či značke na týchto stránkach. Vznik článku je možné chápať ako súčasť propagácie mobilu.
Neakceptoval by som žiadne požiadavky na vyznenie textu či výsledky porovnania. Nekonzultoval som pred zverejnením tento ani predošlé zmienky o tomto telefóne. Pripúšťam, že samotný akt poskytnutia telefónu ma pozitívne ovplyvnil ale to je skôr otázka priateľskosti zástupcu LG ako dôvod k prehnanej neobjektivite.
Celkom určite som v texte subjektívny pretože základnou myšlienkou je práve porovnanie s iPhone, ktorý som si vybral a vyhovel mojim potrebám. Zároveň som do textu vsunul aj hodnotenie bez zreteľu na existenciu iPhone.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. publikum píše:

    naco by ti bol, docerta, pristup mass storage k internej pamati? Poprosim, nech sa prihlasia ti ludia, ktori vo svojom mobile aj napriek moznosti mat externu kartu, tam nemaju nic… Nikto?! Hmm…. Tak vidis… a vobec, kto nahrava videa a foti fotky do internej pamate, pre kristove rany?! Ved interna pamat je skor kvoli aplikaciam, telefonnemu zoznamu, smskam ako na fotky.

  2. mekelle píše:

    to publikum: no napriklad mne sa v poslednom case stalo, ze som musel vyuzit taketo riesenie a na mojej nokiackej sunke som ho hravo vyuzil:)

  3. rony píše:

    [1] ja iba pisem, ze do toto telefonu si MUSIS este dokupit microSD kartu inak tam nemas ziadnu pamat, ku ktorej by si sa rozumnejsim sposobom dostal!

  4. L. píše:

    1) KF700 ma v baleni predavanom v Orange 1GB microSD kartu.
    2) Je pravda, ze interna pamat sa nezobrazi ako mass storage ale je k nej cez kabel pristup pomocou standardneho obsluzneho SW.
    3) Pisanie SMS je na KF700 super, hlavne ked pouzivas emotikony a znaky zatial co na iPhone je sms-kovanie cista smrt a hroza :)
    4) Zmena profilu na KF700 je v pohode, staci stlacit prstom ikonu „noty“ vpravo hore a na jeden dvojklik zvolit jeden zo 6-7 profilov. Netreba ist cez menu ;-)

  5. rony píše:

    [4] 1) to je dobre, vyborne riesenie – sam vies ODKIAL telefon mam 2) to je jasne 3) s tymto si dovolim nesuhlasit ale verim, ze MNE sa pisu SMS dobre aj TEBE :-) 4) ved vravim, ze je to mierne zlozitejsie :-) Nejde vsak napr. prepnut profil pri zamknutom telefone – preto plati, co som napisal.

  6. Petus píše:

    Clanok vydareny,aj ked,nie mierne,ale dost subjektivny.;)Naprikald na zaciatku,ked si hodnotil sluchatka.Spomenul si ako je neprakticke a zlozitejsie,ze sluchatka KF700 sa napajaju este aj na konektor,ktory je zakonceny ,krabickou´.Ale na to,ze ta krabicka je vyborna vec,ked kvoli zmene hlasitosti alebo pozastaveniu hudby nemusis vytahovat cely telefon,si uz nepoukazal,ako plus ku LG.;)Ja osobne by som tiez uprednosnila iPhone a s konenym zaverom clanku suhlasim,ale ked pisem clanky,obzvlast takehoto charakteru,tak sa snazim o co najvacsiu objektivitu.

  7. rony píše:

    [6] presiel som si cast venovanu sluchatkam a nemyslim si, ze by som bol prehnane subjektivny. Fakt je, ze sluchatka KF700 su ZLOZITEJSIE ako u iPhone. Ak je nieco zlozitejsie tym nijako nevyjadrujem, ze HORSIE ci LEPSIE. Je to konstatovanie faktu.
    Avsak skutocne podobny typ sluchatok vlastnim ku hardiskovemu mp3 prehravacu a je trochu zlozitejsie ich aj nosit pribalene v taske. Vyhodou je moznost zameny s inymi sluchatkami a funkcia HF sa zachova, to som predsa napisal. Avsak nevyhoda je jednoznacne v tom, ze na mobile je jeden konektor na nabijanie aj na sluchatka, co pri nabijani znemozni pocuvat hudbu a to je nedostatok (pre mna).
    Takze v tomto momente si nemyslim, ze som subjektivny. Mam dostatok skusenosti s podobnym typom sluchatok a objektivne je lepsie ak by v mobile bol samostatny konektor na HF sluchatka, s podobnou koncovkou ako iPhone – cize mozem tam vopchat ine sluchatka – vyraba sa mnozstvo HF tohto typu s lepsimi sluchatkami takze ani na iPhone nemusim pouzivat original a tato koncepcia sa mi zda lepsia a naviac aj taketo sluchatka maju kontrolu hlasitosti vyriesenu.
    Pre mna teda system sluchatok v iPhone (a inych pristrojoch s 3,5 mm jackom) je LEPSI – sluchatka mi zaberaju menej miesta, lahsie sa mi rozmotavaju atd atd.
    V zavere som poznamenal, ze „Celkom určite som v texte subjektívny pretože základnou myšlienkou je práve porovnanie s iPhone“ a tak nevyjadrujem mieru subjektivity a jasne naznacujem, ze iPhone mi vyhovel viac a preto ho aj dlhodobo pouzivam, co musi mat vplyv na veci, ktore hodnotim.
    Snaha o subjektivitu prinasa mdle, hlupe recenzie, ktore castokrat iba maskuju subjektivny postoj autorov (toho sa prakticky neda zbavit). Radsej to priznam a nebudem riesit s nikym ci som skutocne objektivny. Tieto stranky nie su ezin s redakciou, nie som na nicom zavisly a iba ja rozhodujem o tom, kto si ma „kupi“ :-)
    Snad mi je rozumiet preco to robim prave takto.

  8. Moj iPod píše:

    Veľmi chválim recenziu….
    výborne napísané :)

  9. altec píše:

    kazdy chvali to co ma….