Ako navrhujú rozhranie aplikácii experti

Veľmi veľa expertov bude protestovať ak poviem, že sú tým, čo ovládajú najlepšie, postihnutí a to v zlom slova zmysle. Grafik nepovažuje web stránku bez veľkoplošných bitmáp a rôznych pidicimprlátiek za grafiku. Kodér nepovažuje Flash za web. ASP programátor webových aplikácii si neporadí s kódom otvoreným v Notepade alebo nedajboh cez SSH terminál v joe. SQL programátor navrhuje údesné a rozkošatené „tabulečky“ nielen kdesi vnútri administrácie databázy ale aj na obrazovke s prehliadačom a samozrejme s nesmierne logickými bodmi pre interaktívny vstup používateľa. Fotograf si na svojom webe prefarbí písmo na tmavošedé a podklad zvolí čierny. Veľkosť 8px je pre neho nadpis prvej úrovne a to pre verziu určenú slabozrakým. Nie, ešte stále som nespomenul nikoho, kto by sa mal užívateľskému rozhraniu skutočne venovať. Nikoho takého totiž nepoznáme. A ani si nedáme od neho poradiť!!! Sme predsa EXPERTI. My vieme. My máme skúsenosti. My poznáme logiku veci!


Keby sme mali dvoch expertov na návrh rozhrania pre zadanie hodnôt s GPS súradnicami, ktoré by mal používateľ zadávať za účelom ich vyhľadania na mape. Keby jeden z nich bol UI expert a druhý by bol človek, čo na vyhľadávači doteraz pracoval a je to PHP/SQL expert.
Miesto PHP či SQL si predstavte kľudne MS SQL, ASP, ASP.NET, Perl, Pascal, Karel. To je jedno. Ide iba o príklad :-)
Zadáme im teda túto úlohu:
Joke
Obaja idú na to logicky. Obaja si dokážu svoje riešenie obhájiť tak, že im ho ŤAŽKO spochybníte. A v tomto spore proste oba smery pôjdu radšej svojou cestou, pretože obaja sú nadpriemerne inteligentní, skúsení a tvrdohlaví so sklonom podceňovať s neskrývanou dávkou irónie voči inému riešeniu.
UI expert vie, že jeho rozhranie je jednoduché ale zároveň geniálne. Vie, že všetku kontrolu vstupu deleguje na programátora, ktorý sa musí s „neštrukturovaným“ vstupom vybaviť kvalitným spracovaním a pomaly umelou inteligenciou zdrojového kódu.
SQL expert pozerá na svet cez „tabuľky“ a preto má úchylku v škatuľkovaní. Každú sebemenšiu možnosť, variáciu, alternatívu zahrnie priamo do rozhrania. Vie to argumentovať tým, že je predsa „nelogické“ vkladať do kolonky pre hodnotu A nejaké iné typy dát!!! Nemožné!!! Zlé!!! Nelogické!!!
Takže dajte dajte SQL expertovi vytvoriť rozhranie pre prehľadanie databázy filmov.
Jeho UI bude v prvom rade stĺpcová/riadkova „Excelike“ tabuľka s kopcom kolóniek s pomenovaním. Ak budete chcieť hľadať podľa názvu filmu, bude tam na to kolónka. Ak podľa režiséra, bude tam na to kolónka. Ak podľa roku, tak tam budú kolónky tri. Rok, mesiac, deň.
UI expert vidí Google a to isté rozhranie navrhne ako jednu kolónku. Samozrejme výsledky hľadania navrhne tiež trošičku inak. Veď si pozrite trebárs IMDB.
SQL expert vidí Google ale rozhodne ho nepovažuje za vhodné rozhranie lebo „to nie je to isté“. Jeho databáza je predsa „zložitá“ a je nesmierne zlé ak používateľ nemá možnosť vybrať si podľa čoho hľadať. Má pravdu a ťažko sa mu argumentuje opak. Ani ja sám NEVIEM presne v čom je kameň mudrcov, ktorý by ho mal udrieť.
Tento článok je skôr joke ako niečo, po čom by ste mi mali nahnevaní písať do komentárov urazené reči.
Pekný deň želám.

Môže sa Vám ešte páčiť...

22 komentárov

  1. Viliam Búr píše:

    Ešte by som doplnil tretie rozhranie, neviem ako presne označiť človeka, ktorý ho dizajnuje, ale vyzeralo by asi takto:
    1) Naša vízia a hodnoty: „Snažíme sa poskytovať špičkové služby v oblasti GPS súradníc a pozicionovania na mape. Naša stránka bola založená v roku 2008 a poskytuje svoje služby tisíckam spokojných návštevníkov s jedinečnými IP adresami.“
    2) Linky: kontakt, guestbook, terms of license, privacy, FAQ, blog, home, novinky…
    3) Zadajte údaje: *error, incorrect version of Flash plugin*

  2. FrozenDog píše:

    Vilo: LOL, vyborne si to vystihol. Este tam chyba hlaska o velkom mnozstve funkcionalit, ktore posuvaju user experience na novy level ;-)

  3. rony píše:

    nieco podobne chcem tiez vymysliet. Konflikt weboveho marketingu a klasickeho marketingu zamerany na odlisne vnimanie toho isteho media.

  4. rony píše:

    [odkaz pre Ado] sorry, clovece. Podmienky pre komentar… a vnimanie napisaneho textu, posledna veta clanku. Viditelne ta cosi nakrklo ale ja nie som ventil, skus to prefuknut na kamosovi ale to je uz tvoja vec :-) Prosim uz nereaguj.

  5. hmm takyto clanok som uz niekde cital alebo som o tomto uz pocul niekedy v studentskych casoch :) nieje to odniekial prevzate/skopirovane?
    No a teraz ked vidim nestasne rieseny tento tu comment formular, tak tu mame este 4 typ, javascript UI expert :)

  6. rony píše:

    [5] napadlo ma to, namaloval som asi za 10 minut ten obrazok a dopisal trochu zvastov rovno z hlavy. Podobnost cisto nahodna :-)
    Komentare ku comment komentaru su IRELEVANTNE. Su PRESNE TAK, AKO som ich chcel. Ci sa ti to zda nestastne alebo genialne, je to jedno. Takze si si pustil invektivu? Nebolo este do coho pichnut?
    Precitaj si dva odstavce pod riadkom „Komentáre k obsahu príspevku:“ a potom „Podmienky pre Váš komentár“.

  7. dusoft píše:

    nahodny okoloiduci: pravidelni citatelia vedia, ze ten formular je tu tak naschval. aby odradil ludi, ktori chcu prispievat bludmi a takych, ktorych inteligencia nepostacuje na pochopenie, ako ho odoslat. sorry, za OT.

  8. Michal píše:

    Mne sa clanok velmi pacil. Robim ako J2EE/JAVA/SQL/PLSQL programator a vzdy som sa pozeral na UI z pohladu tabuliek a zlozitosti. Ale niekedy je naozaj lepsie prizvat niekoho kto ma iny pohlad ako samotny vyvojar, kto rozumie designu. Potom stranka resp. aplikacia dostane podstatne lepsi look.

  9. No nee [6] ani [7] ste ma nepochopili. nevadi :) Ten UI expert nebola urazka teba alebo to ako si si urobil tento formular, napadlo ma to lebo surfujem vacsinou s vypnutymi JS a niektore stranky sa nedokazu z toho spamatat a ani zobrazit spravne, tj. tvorcovia sa ani nesnazia aby to aspon nejako fungovalo bez JS.
    rony: fakt som o tomto probleme diskutoval alebo som o nom pocul bud na prednaskach alebo na nejakej tej hodine o web app, preto sa mi to fakt zda dost povedome.

  10. ado píše:

    rony – ale no, prvy comment bol k clanku, zrusil si ho iba preto, ze sa ti nepacil obsah. len som chcel vediet, ci si clanok napisal na zaklade toho, ze ty si UI expert. (btw. commenty nadomnou som nepisal ja, takto sa neznizim)

  11. rony píše:

    [9] ano, ja chapem, ze sa to nezainteresovanemu cloveku moze javit ako bordel. S tym, ze ide o zamer nemusi byt takyto clovek stotozneny :-)
    Ale skutocne ide o zamer, pretoze CHCEM, aby si ludia trosku navykli na tento web a az potom komentovali. Musime sa navzajom zoznamit a potom si budeme rozumiet.
    S vypnutym JS samozrejme pocitam a to tak, ze komentar proste nevlozis – a povazujem to za riesenie, ktore mna nezatazi zbytocne drahym riesenim niecoho, co mozem odbit tak, ze to necham tak. Za premyslanie pre tento web ma nikto neplati :-) A fakt, ze to citatelovi bez JS moze vadit nie je dostatocny impulz k rieseniu :-)
    Ale SME OFFTOPIC!!!

  12. rony píše:

    [10] tak bud nepis ako tatar alebo predpokladaj, ze tvoj text cita tatar tj. ja. Ja som to pochopil ako pokus urazeneho cloviecika, ktory sem dorazil bohvieodkial, bohviekto to je, nikdy som ho tu nevidel atd. atd. Zrusil som to preto, ze sa to zacalo vyvijat nepatricnym smerom a toto nie je diskusia, toto su komentare k clanku. Tie „test“ komentare som vymazal bez toho, aby som spekuloval nad tym, kto to je.
    vies ake je otravne NEUSTALE TOTO VSETKO NOVOKOMENTUJUCIM VYSVETLOVAT? Nie si totiz prvy, ktory tu narazil na to, ze JA NECHAPEM O CO IM IDE?
    Ak tomu nerozumiem, ide to prec.
    To, ze som [——] (doplnte si co chcete) uz viem, takze to mi nemusi nikto pisat. A to bol dovod mazania.

  13. rony píše:

    [8] Michal, ano, takto som to myslel pricom nejde o vazne mieneny clanok, ani pokus o zosmiesnovanie :-)
    Je pekne, pokial si da ktokolvek z oblasti ako je programovanie ale aj manazovanie vyvoja aplikacie, poradit ludmi, ktori su mimo nich – uplne mimo – tj. nie su zatazeni celym procesom vyvoja – vtedy trpia tym, ze uz toho o aplikacii vela vedia a nedokazu sa poriadne vcitit do pohladu nezainteresovaneho. Proste maju toho na sebe privela, co im brani pohladu na vec zosirsia.
    Ja napr. casto trvam na nezmyselnych detailoch ako je cojaviem velkost pisma na web strankach, podciarkovanie odkazov – viem to pekelne dobre argumentovat ale vzdy mam proti sebe ludi, ktori ten svoj objekt prace poznaju do bajtu a tazko chapu, ze prave to je ta bariera, ktoru podcenuju. Alebo proste maju pocit, ze ide skutocne o nepotrebne detaily, ktore nie su dolezite (lebo ludia si podla nich vzdy nejako poradia – ved maju o tom dokazy napr. v navstevnosti a ze sa im nikto nestazuje a pod.). :-)
    Pritom vsetci dobre vieme, ze pouzivatelov sa NEDA pytat na otazky pouzitelnosti nakolko ich odpovede sklznu skor do vizualneho dojmu :-)

  14. majak píše:

    fakt debiny clanok, v zivote som nevidel nikoho tak navrhovat GUI ako v pripade PHP/SQL „expert“, fakt total extrem

  15. tak do tretice OT:) a zabilo by ta dat tesne nad meno SORRY TVOJ PREHLIADAC NEMA JS ? ;) pretoze takto ziskas za 10 sekund (mozno s nastylovanim 20) riesenie :)

  16. FrozenDog píše:

    AD [15]:
    Rony, uvedom si už konečne, že toho svojim čitateľom ešte veľmi veľa dlžíš!!! ;-)

  17. rony píše:

    [14] dalsi, co nepochopil o aky utvar ide :-) Mily majak, clanok je v kategorii JOKES. Fakt je ten, ze si si ho cely neprecital a uz reagujes. Tvoj problem s vnimanim napisaneho textu si prezentoval svojim komentarom. Dakujem, to mi uplne staci.
    [15] Vobec ma to nenapadlo. Riesil som tym JS iny problem a ten vyrieseny BOL. Nebolo mojim cielom urobit DOKONALE riesenie. Nastastie toto terajsie je nesmierne FUNKCNE a SETRI moj cas. Nechce sa mi, mam na to svoje dovody, ktore mi prirobia nielen 20 sekund roboty ale naslednymi krokmi ma pripravia o desiatky minut, ktore nevidis ale ja ano :-)
    [16] ano ano ano ano ano :-) trafil si ma po hlavicke :-)
    Ak budem realne uvazovat o SpravodajMeet tak si medzi srdecne pozvanymi aj ked iba pausalne, tak teraz explicitne :-)

  18. FrozenDog píše:

    [17] – Vďaka, ak by raz skutočne k takejto akcii došlo, tak sa veľmi rád zúčastním. Za tie roky roky sa nazberalo dosť tém na pokec :)

  19. Piki píše:

    Tak späť k článku :-)
    Najlepšie ako sa vymaniť z tohoto expertného prístupu je 1) sadnúť si k celkom cudziemu počítaču s cudzími nastaveniami a tým druhým prehliadačom (G-chróm nám v tomto bode urobil službu) 2) skúsiť použiť svoj vlastný produkt. 3) ideálne byť minimálne raz za 7 dní svojim vlastným zákazníkom.
    Inak, pridal by som riešenie G-experta (myslené aj tak aj tak;-)): Prázdna obrazovka a jedno pole a jedno tlačítko. Bez ohľadu na to, že treba zadávať 7 rôznych údajov :-))

  20. emmacore píše:

    Hehe, zabavne, ked sem niekto pride prvykrat a hned poucuje. Tu konzultantnsku uchylku v sebe musim tlmit aj ja ;-) Cim viac ludi bude klikat na Ronyho clanky na Vybrali.sme, tym vacsia tu bude zabava.

  21. Viliam Búr píše:

    Off-topic; na týchto tooltipoch som sa dobre pobavil:
    [12] „JA NECHAPEM O CO IM IDE?“
    Tooltip #1: IM = Instant Messaging
    Tooltip #2: IDE = Integrated Development Environment

  22. rony píše:

    [21] to je bohuzial automat, som lenivy ich robit rucne, takze toto riziko tu je :-)