iPhone sa po výmene SIM karty nezablokuje

Už veľakrát som natrafil – v diskusiách na webe (iHateri s obľubou vyhľadávajú články o iPhone) ale aj osobne – na fámu „iPhone sa zablokuje, keď sa vymení SIM“.
Obvykle to obratom niekto v diskusií vyvráti alebo vždy odpovedám, že je to hovadina a odkiaľ na to pýtajúci prišiel.
Chápem, že iHateri s obľubou reprodukujú im vyhovujúce argumenty a tak sa stáva, že opakujú buď všeobecne známe banality (ktoré už nepozná snáď iba domorodý kmeň na Papua-Nová Guinea) alebo s radosťou zvýrazňujú absolútne nezmysly (pretože si neradi overujú svoje tvrdenia – čo ak by zistili, že to nie je pravda a prišli by o argumenty).
Takže tu máme nesmrteľnú fámu: Apple iPhone sa po výmene SIM zablokuje a nejde potom používať alebo varianta Po výmene SIM je nutné Apple iPhone znovu odblokovať.
Fáma je NEPRAVDIVÁ. Vo svojpomocne odblokovanom Apple iPhone prvej generácie alebo v neblokovanom Apple iPhone 3G je možné vymieňať SIM karty bez akýchkoľvek problémov, nezablokuje sa, nevyčistí sa, nie je nutné nahrať firmware. Nič také.
Pátrať po vzniku tejto fámy je ťažké pretože NIKDY sa nič ani trochu podobné s iPhone nedialo. Ani v diskusných fórach sa nevyskytli preverené situácie, ktoré by toto dokazovali.
Môžem len dedukovať, že ide o skomoleninu iného problému, ktorá podávaním si tejto informácie medzi laikmi (medzi nich patrí väčšina papagájujúcich iHaterov) zmenila svoje znenie, došlo k zámene faktov resp. k ich vypusteniu a postupnému pretransformovaniu.
Dokazuje to ale aj silu iHaterskej propagandy, ktorá dokáže aj takúto jednoducho preveriteľnú informáciu udržovať medzi laickou verejnosťou – na tento problém sa pýtajú ľudia, ktorí nepriateľstvom k iPhone nie sú zasiahnutí a majú proste záujem o iPhone ako jednu z možností ku kúpe – takto zdeformovanú informáciu pri živote.
Isteže existuje kopec problémov, ktoré majú svoj reálny základ ale rozhodne nie je potrebné udržovať pri živote argumenty, ktoré sú buď notoricky známe alebo sú prehnane zveličované. Patria sem aj rôzne argumenty „iPhone nevie…“ s tým, že softwarové možnosti existujú na doriešenie presne tak ako na Windows Mobile systémoch.
Apple iHateri si s komentami pod tento článok dajú pohov.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Gabriel píše:

    Nepovazujem sa za iHatera, aj ked tento pristroj ma obmezenia, ktore mne ako uzivatelovi prekazaju. Neviem ci som iHater, ak mi pro-iPhone clanky uz lezu na nervy takze ich necitam. Svoju funkciu – informovat, co je to za pristroj a ze sa o ziadne zazrak nekona, splnili. Jedine co je revolucne, je ovladanie a to ludi fascinuje viac ako fakt, ze aj Trabant moze mat palubny pocitac a navigaciu a predsa si ho koli tejto vychytavke nebudeme kupovat a hovorit, ake skvele „auto“ sme si kupili. S iPhone je to presne tak.