Winterboard – vizuálne zmeny plochy na iPhone

Od kúpy iPhone som sa vyhýbal prílišným zásahom do telefónu a preto som ignoroval aplikáciu Summerboard. V základnom prevedení sa plocha iPhone (tie ikonky a ich usporiadanie do listov) volá Springboard. Ten však nemá možnosť uložiť na pozadie (pod ikonky) bitmapu. Jediný spôsob jeho úpravy spočíval v zámene ikoniek a pozadia pod štyrmi statickými ikonami na spodnej časti obrazovky.
Širšie možnosti zámen poskytovala aplikácia Customize. Tá vedela editovať systémové nápisy, zamieňať ikonky v hornej systémovej lište, „posuvnítko“ pre odomnknutie telefónu a ďalšie veci, ktoré boli tvorené bitmapami. Všetko ide robiť aj priamymi zásahmi v súborovom systéme cez SCP – Customize je len GUI rozhranie, ktoré prináša menší komfort.
Summerboard však viacmenej nahradil pôvodný Springboard a bolo možné „položiť“ na plochu bitmapu.
S firmware 2.0 túto úlohu prevzal Winterboard, ktorý je „napodobeninou“ Summerboardu – ich autori sú nezávislí.


Povedal som si, že dôvody k opatrnosti skončili a na firmware 2.1 som si Winterboard nainštaloval.
Moja pôvodná predstava, že takýto program neúmerne zasahuje do systému padla. Netuším presne ako „vniká“ Winterboard do Springboardu ale vizuálne nastala zmena vo fonte pod ikonkami – moje „skúsené“ oko to hneď zaregistrovalo.
Winterboard sa nakoniec ukázal ako jednoduchá – až primitívna – aplikácia. Po jeho spustení sa zobrazí len zoznam „tém“. Ich zapínaním sa aktivujú.
Zaujímavé je, že témy nie sú rovnocenné – každá môže meniť inú vizuálnu časť iPhone alebo len nahradzovať systémové zvuky či iba zmeniť niečo v iných súboroch (obvykle farebné zmeny).
Preto je možné zapnúť naraz viacej tém – napr. si zapnúť pozadie, dock a trebárs nejaký systémový zvuk. Je teda na autorovi témy, čo vlastne bude robiť jeho výtvor.
Fyzicky je v súborovom systéme téma tvorená obyčajnou zložkou. Ak do nej dám obrázok pomenovaný Wallpaper.png, tak ide iba o „pozadie“ pod ikonkami. Ak tam bude súbor Dock.png, tak sa nahradí pozadie pod spodnými štyrmi ikonkami.
Takýmito jednoduchými vecami to však nekončí. Ako som postrehol, témy sú v podstate veľmi blízke HTML stránkam dokonca s podporou javascriptu. Jednou z ukážkových tém je napr. rotovanie pozadí (dokonca s efektami) – volá sa Saurik a zamieňa po pár sekundách dve pozadia. Jednoduchou úpravou súborov v zložke so Saurikom som si tam dal štyri iné pozadia.
Ďalšia téma, ktorú som si už stiahol z Cydia (inštalačný program) je veľmi podobná ale mení pozadia podľa toho, či je ráno, obed, večer, noc.
Zatiaľ najsofistikovanejšou témou je widget s počasím. Tu už téma nerobí toho príliš veľa. Je rozdelená na „viac“ tém – jedna „natlačí“ do status pruhu názov mesta a aktuálnu vonkajšiu teplotu. Ďalšia zasa zobrazí tesne nad dockom teplotu a ikonku „slnko/mesiac“ a dokonca to isté vie natlačiť aj na lockscreen. Samozrejme ma táto téma zaujala a práve tu som zistil, že ide o HTML/CSS/Javascript technológiu a Springboard sa tak stal HTML stránkou.
Ukážková téma, ktorá dokáže zobraziť WEBOVÚ stránku z internetu na lockscreene potom naznačuje autorom tém, že netreba zostať iba v pri nahradzovaní pozadia, ikoniek a iných grafických prvkov rozhrania.
Zatiaľ v Cydia masovo pribúdajú jednoduché témy, niekedy aj vychytávky s animovaným pozadím. Proste miesto bitmapového pozadia sa premieta m4v súbor.
Pokiaľ ste zaťažení na vizuálne úpravy, tak Winterboard je pomerne bezpečná cesta ako ich dosiahnuť. Môžete zostať vo využívaní hotových tém stiahnutých z Cydia.
A pokiaľ sa na to cítite, môžete skúsiť malú alebo aj veľkú tvorbu. Napr. začnete zámenami pôvodných bitmáp nejakej témy a skončíte pri úpravách, kde sa uplatní HTML/CSS/Javascript.
Moje nápady:
Keďže Winterboard je vlastne HTML tvorba, tak nemusí byť problém „vkladať“ na pozadie kľudne aj rotujúce citáty, vkladať text do status riadku (poziciovanie v CSS), zobrazovať niečo na lockscreene, schopnejší zvládnu zrejme aj sťahovanie dát z internetu, ich spracovanie a zobrazenie. Javascript dáva silu pre rôzne algoritmy – rozhodovanie sa podľa iných udalostí.
Pre inštaláciu Winterboardu je nutný minimálne jailbreaknutý telefón s aplikáciou Cydia. Nie je teda určený všetkým majiteľom iPhone.
V článku som neprezradil umiestnenie zložky s témami v iPhone, nie je tu detailný popis zmien. Dajte si pozor, zložky sú často symlinkami (unixáci chápu). Chápte článok ako propagáciu pre tých, ktorí chcú okrem využívania hotových tém (tí už Winterboard určite majú) aj skúsiť sa pozrieť naň bližšie ale doteraz váhali.
Odkazy: autorova stránka o Winterboarde, komplexnejšia dokumentácia, ktorá sa však venuje hlavne vytvoreniu tém nahradzujúcich bitmapy v systéme.

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Pajlo píše:

    Len take upozornenie, ze ani jeden z odkazov na obrazky nefunguje – vracia „403 Forbidden“.

  2. rony píše:

    Tak chod na web stranky uvedene na konci clanku. Odkazujem iba v texte na obrazky z tych stranok. Zrejme maju nejako blokovane priame odkazovanie na obrazky alebo co, lebo mne sa tie obrazky zobrazuju – asi preto, ze uz som mal tu webku otvorenu.

  3. rony píše:

    tak som nakoniec nahradil priame odkazy na obrazky z dokumentacie nahradil odkazmi na jednotlive cele kapitoly, takze mierne sa zhorsil kontext odkazov v mojom clanku.
    tak alebo onak je ta dokumentacia velmi dobra vec na prezretie.