Obchádzka pri zlom smere zoraďovania komentárov

Tie pravé vojny pri zoraďovaní komentárov už prebehli pred pár rokmi. Argumenty sa vyčerpali na oboch stranách a ja som názor nezmenil.
Ak si webovú stránku predstavíme ako list A4 s popísaným textom, tak (aspoň u nás) sa číta odhora nadol.
Bežný prehliadač poskytuje dostatok nástrojov na posúvanie textu (pre každého je dobre vedieť, čo robí PgUp, PgDn, Home, End).
Komentáre pod článkom (najmä ak sú jeho súčasťou) by teda mali byť zoraďované v logike textu. Ak je článok tvorený odstavcami textu, ktoré idú za sebou odhora, tak komentáre sú ďalšími odstavcami. Prečo teda niektoré výnimky tak tvrdošijne trvajú na nelogike, že budú zoraďované odspodu?


ilustracia zoradenia komentarov odspodu
Pri čítaní článku prídete na jeho koniec a ste kdesi v strede dĺžky stránky. Nasleduje nejaký komentár, ktorý môže byť reakciou na predošlý, ktorý je ale POD NÍM. Divné? Áno.
Čo v tomto momente urobiť? Odhaliť, ako je to vlastne zoradené. Potom asi zbehnúť na spodný okraj stránky. Nelogickosť je ešte korunovaná tým, že formulár na komentár je až tam. Naozaj divné.
Veliký argument, ktorého sa držia ako zlatej tehly je: ak na článok niekto príde po desiaty raz (lebo chce vidieť ďalšie komentáre), tak je pre neho „ťažké“ rolovať na koniec stránky, tak „vraj je lepšie“ prísť iba na koniec článku. Čo preboha? To je ľahšie? To sa komu prisnila taká sprostosť?
Ak by to malo byť takto, tak v zoradení „od najstaršieho po najnovší na spodu“, prídem na článok, stlačím End a som tam, kde mi tak zložito zástancovia tupého konca (odkaz na Gulliverove cesty) vytvárajú pseudoargument.
Pozrite sa ešte raz na obrázok – naozaj ten zákaz vjazd, následná obchádzka, aby som sa z druhej strany vracal naspäť – naozaj je to logické?
Ak ste si to vybrali pre svoj web pred rokmi, skutočne je po redesigne nutné „lebo si ľudia zvykli“ to ponechávať v takomto nerozumnom zoradení? Má to zmysel trvať na tom?
*To ma skutočne nikto nepresvedčí.*

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. e-lancer píše:

    Heh, čo tam po klávese END, koliesko so zotrvačníkom je teraz in :-)

  2. dusoft píše:

    to vies, obecenstvo z humno bude trvat na svojom. ved oni su na tom internete uz od nepamati a vedia ako to ma byt :-)

  3. dusoft píše:

    to vies, obecenstvo z humno bude trvat na svojom. ved oni su na tom internete uz od nepamati a vedia ako to ma byt :-)

  4. rony píše:

    [1] ano, to mam tiez :)
    [2] keby len, ale po redizajne napr. depechemode.sk

  5. Anonym píše:

    „Veliký argument…“
    Prestal fungovať spellchecker? :-)
    Koniec jazykového okienka.

  6. rony píše:

    [5] blog, možnosť použiť hovorovú či dokonca nespisovnú reč v celom alebo v častiach textu.
    podpis, meno – obvyklé označenie hosťa, ktorý prichádza a chce niečo povedať. Uvedenie podpisu, mena je základný predpoklad pre vzájomnú komunikáciu.
    Koniec spoločenského okienka :-)

  7. Jiří Bureš píše:

    Taky jsem se do těch seřazovacích válek blahé paměti zapojil (na straně zastánců chronologického řazení od nejstarších po nejnovější). Už tehdy mi vadilo čtení komentářů „od spodu“ a neustálé rolování kousek dolů, pak víc nahoru a zase dokola. A přiznám se, že mi takové blbé řazení vadí čím dál víc.

  8. wawrik píše:

    Anonymous som bol ja, pardon.
    Ja len že na čechizmy nie som na tvojom blogu zvyknutý :-) A keďže nemám čo k veci, tak kĺžem po povrchu a hľadám formálne chyby. No… :-)

  9. rony píše:

    :-) niekde som pisal, ze bohuzial podlieham vplyvom ceskeho jazyka – misantrop.info tam to tusim bolo. A bohuzial coraz castejsie zamienam u a v (premavkov a pod.) – stve ma to.
    V tomto pripade, som tu vetu chcel zacat takym „hovorovym stylom“ ako spoza piva :-)