Watson: sluha, pán alebo partner?

Ľudia v IBM postavili počítač Watson, ktorý päť rokov kŕmili encyklopedickými údajmi. Následne by mal byť schopný analyzovať komplexnejšie otázky a odpovedať na ne.
ibm

„Který středomořský ostrov sdílí část jména s první dámou z 19. století?,“ uvádí příklad komplexní soutěžní otázky Doug Heintzman, strategický ředitel pro Lotus IBM. Zdroj: Technet

Po prečítaní článku mám nejasný pocit, že ten počítač ani tak nerozumie podstate otázky ale hľadá „vzory“ v dátach, ktoré má. Čím viac dát má, tým vyššiu pravdepodobnosť správnej odpovede môže dosiahnuť. Najpodobnejší stroj, ktorý už dávno funguje, je Google. Tomu „otázky“ kladieme a on sa „snaží“ zoradiť pravdepodobné odpovede.
Myslím si, že netreba na Watsona pozerať ako na zázrak. Na všetko, čo dokáže stačí úmorná snaha nahrávať do neho dáta. A samozrejme vymyslieť algoritmus na analýzu vstupu.
google-smallNapriek tomu je to veľmi zaujímavé. Prvá aplikácia takéhoto stroja môže byť práve u vyhľadávačov. Ktohovie, či sa ľudia v Google teraz nad Watsonom nesmejú…
Zdroj: Technet

Môže sa Vám ešte páčiť...