Webkit, Chrome, Firefox, Opera, IE

Zasa testy rýchlosti prehliadačov (už nezaujímajú bloggerov, spozorovali ste to?).
Z toho sa dá dedukovať: hm, som autor článku, známy IT entuziastista a preto uznávam, že OPERA rullllzz. Teraz píšem články, ktoré získavam aj zo zahraničných zdrojov. Mám tam dva grafy, kde je Opera medzi najpomalšími. Doteraz som všade čítal „Opera rullllz“ a všade grafy s Operou prvou…
Ako z toho vykorčuľovať? Napíšem, že Benchmarky nie sú všetko.
Teraz vážne: v testoch rýchlosti javascriptu vedie jadro WebKit (a samozrejme nový Chrome), tradičné tvrdenie, že jablkové Safari je rýchlik zostáva. Firefox sa verzie od verzie znateľne zrýchľuje.
Aj keď ide o púhy test rýchlosti javascriptu, tak v dnešnej ajaxovej dobe to má svoj význam.
Komentáre od Operistov už tradične voňajú citovým podfarbením, stačí čítať tvrdenie, ktoré asi chcelo všetko ponižujúce Operu zadupať do zeme:

Je vidět, že tyhle testy jsou prostě nesmyslné, ostatně jako každý „syntetický“ test. Asi těžko mi někdo vymluví, že Opera je pocitově svižnější než FF

Opäť preložím: grafy ukazujú pomalosť Opery v konkrétnom teste. V takom prípade je test umelý a hlavne popiera tradičné tvrdenia, že Opera je najrýchlejšia. Ak sa nedá inak, tak sa použije slovo „pocitový“, čo v preklade znamená „mne sa zdá rýchla“.
Mne sa napríklad pocitovo zdá korytnačka svižnejšia ako kozmická raketa (pretože korytnačku som videl a raketu iba na fotke).
Teraz očakávam, že mi obúchate o hlavu nejaké iné grafy :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. opera píše:

    aj tak je opera najrychlejsia

  2. dusoft píše:

    mnozstvo ludi by pouzivalo operu alebo chrome, ak by poskytovali rovnake pohodlie ako firefox, co sa tyka rozsireni. neposkytuju, tak ich pouziva radovo menej ludi. lahky zaver.

  3. Peter Druska píše:

    Používam Operu z nostalgie :-) Presedlal som pre surfovanie na GChrome a som veľmi spokojný. Vývoj a ladenie robím na FF. Zvyšok mám na kontrolu správnosti.

  4. ChristianoErwen píše:

    Som zástancom Firefoxu a stojím si za ním, aj keď nie je najrýchlejší.

  5. Mac píše:

    Nemám rád žiaden browser, všetky sú pomalé. Na také to domáce používam Safari, pre prácu používam všetky.

  6. lump píše:

    pouzivam firefox pretoze ako jediny dokaze ist cez socks proxy. teda aspon ten sa mi podarilo na to nastavit. Rychlost nie je vsetko

  7. Peter @ mac píše:

    Opera ma podla mna hlavne doooost odlisne spravanie a som vzdy zmateny z toho ako sa sprava (napr vedela si zapametat otvorene taby vratane nastaveni, ale po zatvoreni a znovaotvoreni zo zalozky si nevedela zapametat cookies na par weboch [napr tv-program.sk])
    Firefox je fajn pre kopu pluginov, minimalne adblock-plus, firebug, webdeveloper pluiginy z neho robia fajn nastroj vyvojara webov. Kto chce zmenit vzhlad firefoxu mal by skusit http://www.getpersonas.com/ – klikom na ikonku v statusbare potom dokazete zmenit „skin“ firefou za sekundu
    IE – uch blee fuj (doplnte dalsie pocity nechute) to sa proste neda.. kopa ludi stale frci na IE6 a hovoria si o virus a novsie IE7 a IE8 tiez stale maju muchy..
    Chrome – je fajn a rychly, vadia mi na nom len dve veci – nema pluginy ako je napr firebug pre firefox – a nie je (zatial) vo verzii pre Mac (developerska verzia uz je vonku ale este neni plne ok)
    PS: linky dole pod komentarmi „nejdu“ ??