Ako sa vyhýbať autorizačnému spamu v ICQ

Áno, ICQ je zlé. Má zlý protokol. Má zlé podmienky používania. Má zlý uzavretý protokol. Zlé, zlé, zlé ICQ. To si chcel napísať do komentárov?
Všetko dobré, či zlé, čo vzniká a ponechá sa možnosť participácie miliónom postupne prerastá do zvyšovania pomeru otravných sprievodných javov. V e-maili spam. V ICQ spam. Na weblogoch spam. Vo Facebooku spam.
ICQ poskytuje pár nástrojov na eliminovanie tohto problému. Základom je povinnosť autorizácie.
Spam posielaný robotmi zaradom na UIN používateľov tak nemusí do vášho ICQ doraziť. Problém potom zostáva v samotnej autorizácii.
Je pekné, pokiaľ vyplníte pri žiadosti o autorizáciu kolónku pre text a zrozumiteľne uvediete kto ste, čo ste, prečo chcete autorizáciu. Spamer tam obvykle pichne adresu nejakého webu a rádoby príťažlivý text (ten si už predstavte).
Autorizačné okienko teda naskočí vždy. Ako však odlíšiť, či nežiada nejaká reálna osoba (spameri sú síce tiež ľudia ale vylúčme ich zo skupiny potenciálne žiadaných osôb).
V prvom rade musím vedieť, ešte pred schválením žiadosti o autorizáciu, kto to žiada. Pretože v texte žiadosti veľmi málo ľudí čokoľvek uvedie (ja osobne obvykle použijem text: tu je rony zo spravodaja plus pridám konkrétny dôvod ak mám pocit, že si osoba musí nejako vedieť vybaviť súvislosti).
Preto vždy opíšem UIN a idem na stránku www.icq.com v tvare www.icq.com/[uin] napr. www.icq.com/50066147 – týmto sa mi zobrazia informácie o ICQ účte. Ak sa mi nezobrazia žiadne rozumne vyplnené údaje alebo sa mi nepáčia, tak odmietam autorizáciu.
Moja rada znie – vyplňte vo svojom profile údaje tak, aby ste nemohli byť omylom považovaní za spamera. Použite slovenčinu, použite také formulácie, ktoré vás identifikujú dostatočne na to, aby ste sa od spamu odlíšili.
Ak to chcete uľahčite obom stranám, venujte pozornosť textu žiadosti o autorizáciu.
Viac o ICQ:
* ICQ tip na komunikáciu
* ICQ oslovenia a iné pravidlá
Kľudne si miesto ICQ zaraďte skratky FB, MSN, AIM…

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. OttY píše:

    Neviem čím to je, ale používam klienta QiP a nemám žiadny problém s autorizačným spamom. Neviem či som pre spamerov neviditeľný, alebo má QiP implementovanú nejakú funkciu ktorá ma chráni.

  2. dusoft píše:

    detto novy pidgin s tym takmer uz nema problemy, pricom pri starom mi vyskakovali okna ziadajuce o autorizaciu stale dokola. zaujimalo by ma, ci je to zmena v protokole alebo co.

  3. matushiq píše:

    ja som myslel, že to spraví hneď každy, šak je to logický postup :)